Proč je snídaně nejdůležitější jídlo dne?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Možná jste také odmala slýchávali, že snídaně je základ dne, ale opravdu se toto tvrzení zakládá na skutečnosti nebo nás jen rodiče chtěli naučit správným návykům. Podle statistik přibližně 4 z 10 lidí vůbec nesnídá, přičemž v jejich případě se prvním jídlem stává až oběd. Pro odborníky na výživu je toto zjištění noční můrou, protože podle jejich slov se jedná o závažné narušení režimu stravování, což se může negativně promítnout na zdraví. Měli bychom se více zaměřovat na to, co ráno jíme? Jakých benefitů můžeme využívat, když se správně nasnídáme? V dnešním článku se dozvíte, proč lidé mohou těžit z plnohodnotné a vyvážené snídaně.

Co země, to jiná snídaně

Někteří odborníci se shodují, že snídaně by měla poskytovat okolo 15–25 % denního energetického příjmu, tj. 300–500 kalorií pro ženy a 375–625 pro muže. Je zajímavé sledovat trendy výběru potravin pro tuto část jídelníčku. Tak například na konci 90. let byly velmi oblíbeným ranním jídlem cereálie, ovšem tento trend pomalu upadá a do popředí se dostává čerstvá zelenina, ovoce, popřípadě smoothie. Asi není třeba vysvětlovat, že pro lidské tělo není po ránu zrovna nejlepší volbou takzvaná „anglická snídaně“, která zahrnuje vajíčka, klobásu, fazole, žampiony, anglickou slaninu a rajčata. Japonci na druhé straně velmi rádi snídají jejich typický pokrm nattó připravený z fermentovaných sójových bobů. Výzkumy prokázaly, že stravování v ranních hodinách je skutečně důležité pro naši celkovou pohodu, kognitivní schopnosti, duševní bdělost a další aspekty kvalitního života. Obecná rada zní, že bychom měli konzumovat vyváženou, spíše lehčí stravu. Výživová poradkyně Adelle Davis kdysi pronesla jednu zajímavou větu, a sice: „Jezte snídani jako král, oběd jako princ a večeři jako chudák.“

důležitost snídaně

 

Načerpejte energii do nového dne

Zdrojem energie pro vaše tělo je glukóza, která se štěpí a vstřebává ze sacharidů přijímaných potravou.
Ta bývá ukládána ve dvou formách – jako tuk nebo glykogen v játrech či svalech. Když spíte, vaše játra rozkládají glykogen a transportují jej v podobě glukózy do krve, aby tak udržovaly správnou hladinu cukru v krvi. Přeskočíte-li snídani, brzy dojde k vyčerpání zásob glykogenu a vaše tělo bude nuceno rozkládat mastné kyseliny, z nichž získá energii. V praxi to znamená jediné – vynechat snídani znamená snížit energetickou hodnotu, čímž zároveň zpomalíte metabolismus po zbytek dne. Váš mozek je rovněž závislý na glukóze, proto vydatné ranní jídlo nejen zvýší fyzický výkon, ale také vám to bude lépe myslet.

Udržujte tělesnou hmotnost

Výše zmíněné zpomalení metabolismu ve spojení s dalšími faktory může vést k přibírání na váze. Při snídani byste měli dát přednost potravinám s vyšším obsahem bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Tato kombinace udržuje vaši chuť k jídlu v mezích po zbytek dne, takže nemáte potřebu se tolik přejídat. Velkým omylem u lidí praktikujících dietní způsob konzumace je ten, že se snaží vynechat snídani s úmyslem snadného hubnutí. Ve skutečnosti však každý člověk, který si udržuje správnou váhu, snídá plnohodnotné a vyvážené jídlo. Možná jste se několikrát přistihli, jak saháte po nezdravých pochutinách, když vynecháte snídani.

 

Zdravotní důsledky vynechávání snídaně

Většina dosavadních studií předesílá potenciální riziko vzniku nadváhy či obezity, vysokého krevního tlaku, snížené citlivosti na inzulín nebo cukrovky. Leah E. Cahill a kolektiv v roce 2013 publikovali studii, ve které po dobu 16 let sledovali vliv stravovacích návyků na výskyt ischemické srdeční choroby – jedné z nejčastějších příčin úmrtí na světě. Do výzkumu se zapojilo celkem 26 902 mužů ve věku 45 až 82 let. Účastníci, kteří vynechávali snídani, měli o 27 % vyšší riziko tohoto onemocnění, což bylo poměrně zarážející zjištění i pro samotné vědce. Zajímavostí je, že nebyl pozorován žádný rozdíl, pokud některý muž snídal o něco dříve, jiný později. Další studie poukazuje na riziko aterosklerózy (kornatění tepen), pokud na snídani upřednostňujete jídlo s vysokým obsahem nezdravých tuků a nízkým obsahem sacharidů a bílkovin.

zdravá snídaně

 

Snídaně šampionů? Jak ve skutečnosti vypadá?

Jestli nejste zvyklí snídat, bude pro vás náročné sníst jakkoliv malou porci jídla hned ráno. Vaše porce opravdu nemusí být obrovská, nicméně měla by obsahovat důležité nutriční hodnoty, které byste do sebe měli dostat nejpozději hodinu po probuzení. Pečivo nebo koblihy nejsou ideální, spíše dejte přednost potravinám
s dostatečným množstvím sacharidů, bílkovin, zdravých tuků a vlákniny. Tím zaručíte postupné uvolňování energie a budete se cítit plní. Nabízí se například ovesná kaše, ovšem snažte se vyhnout těm s přidaným cukrem – daleko lepší variantou je přidat vlastní čerstvé ovoce. Celozrnné obiloviny s bílým jogurtem a ořechy zní také velice dobře, popřípadě můžete dát přednost lehkému smoothie, které se stalo hitem posledních let.

 

 

 

 

zdroj: https://www.fitcann.cz/blog/proc-je-snidane-nejdulezitejsi-jidlo-dne/

 

Reklama

Doporučujeme

Hubnutí bez ztráty síly… Průvodce dietními strategiemi pro aktivní ženy

Cíl mnoha žen je jasný... shodit tuk, ale za žádnou cenu neztratit těžce vydřenou svalovou hmotu. Jakou stravovací strategii ale zvolit, aby tělo nepřicházelo...

Vlna žádostí skončila, předčasné důchody ztratily na atraktivitě

V roce 2024 požádalo o předčasný důchod jen něco přes čtyři a půl tisíce lidí. Česká správa sociálního zabezpečení hlásí nejnižší čísla za poslední...

Jak pečovat o vlněné svetry, aby vám vydržely roky? Zde jsou nejčastější chyby, kvůli kterým se sráží a ničí

Vlněný svetr je kousek, který v zimě zahřeje jako nic jiného. Navíc bývá hebký a elegantní, zkrátka je to ideální parťák do chladných dnů....

Soutěž o tělovou kosmetiku Onclé, která Vám zpevní postavu

Zapojte se do naší soutěže. Čeká na Vás Dámská řada Onclé obsahující 3 výjimečné tělové produkty pro tvarování postavy a potlačení celulitidy, strií i...

Hubnutí po 35 letech není nemožné, jen vyžaduje jiný přístup

Říká se, že po třicítce je hubnutí těžší než kdy dřív. Vědecké studie ale ukazují, že metabolismus za to nemůže, hlavní roli hraje náš...

Sedm jídel z dětství, která dokazují vynalézavost českých maminek

Vzpomínáte si na tu vůni? Na kuchyni s linoleem, kde maminka z pár surovin dokázala vykouzlit večeři pro celou rodinu. Nebyl to luxus, ale...

Ricotta jako spasitel pro seniory: posílí kosti, chrání před chudokrevností a dodá tělu bílkoviny

Stárnutí s sebou přináší spoustu drobných nepříjemností, jako například bolavé klouby, pomalejší metabolismus nebo zažívání, které si občas dělá, co chce. Naštěstí to ale...

Politické strany chtějí více pracujících důchodců, rozdíly jsou jen v detailech

Motivace k práci v důchodovém věku se stala jedním z hlavních volebních témat. Většina stran plánuje rozšíření podpory pro seniory, kteří se rozhodnou zůstat...

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Astratex slaví čtvrtstoletí

25 let krásy, pohodlí a sebevědomí žen Astratex, přední český specialista na spodní prádlo a plavky, letos slaví své 25. narozeniny. Společnost, která začínala v...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3