Proč je snídaně nejdůležitější jídlo dne?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Možná jste také odmala slýchávali, že snídaně je základ dne, ale opravdu se toto tvrzení zakládá na skutečnosti nebo nás jen rodiče chtěli naučit správným návykům. Podle statistik přibližně 4 z 10 lidí vůbec nesnídá, přičemž v jejich případě se prvním jídlem stává až oběd. Pro odborníky na výživu je toto zjištění noční můrou, protože podle jejich slov se jedná o závažné narušení režimu stravování, což se může negativně promítnout na zdraví. Měli bychom se více zaměřovat na to, co ráno jíme? Jakých benefitů můžeme využívat, když se správně nasnídáme? V dnešním článku se dozvíte, proč lidé mohou těžit z plnohodnotné a vyvážené snídaně.

Co země, to jiná snídaně

Někteří odborníci se shodují, že snídaně by měla poskytovat okolo 15–25 % denního energetického příjmu, tj. 300–500 kalorií pro ženy a 375–625 pro muže. Je zajímavé sledovat trendy výběru potravin pro tuto část jídelníčku. Tak například na konci 90. let byly velmi oblíbeným ranním jídlem cereálie, ovšem tento trend pomalu upadá a do popředí se dostává čerstvá zelenina, ovoce, popřípadě smoothie. Asi není třeba vysvětlovat, že pro lidské tělo není po ránu zrovna nejlepší volbou takzvaná „anglická snídaně“, která zahrnuje vajíčka, klobásu, fazole, žampiony, anglickou slaninu a rajčata. Japonci na druhé straně velmi rádi snídají jejich typický pokrm nattó připravený z fermentovaných sójových bobů. Výzkumy prokázaly, že stravování v ranních hodinách je skutečně důležité pro naši celkovou pohodu, kognitivní schopnosti, duševní bdělost a další aspekty kvalitního života. Obecná rada zní, že bychom měli konzumovat vyváženou, spíše lehčí stravu. Výživová poradkyně Adelle Davis kdysi pronesla jednu zajímavou větu, a sice: „Jezte snídani jako král, oběd jako princ a večeři jako chudák.“

důležitost snídaně

 

Načerpejte energii do nového dne

Zdrojem energie pro vaše tělo je glukóza, která se štěpí a vstřebává ze sacharidů přijímaných potravou.
Ta bývá ukládána ve dvou formách – jako tuk nebo glykogen v játrech či svalech. Když spíte, vaše játra rozkládají glykogen a transportují jej v podobě glukózy do krve, aby tak udržovaly správnou hladinu cukru v krvi. Přeskočíte-li snídani, brzy dojde k vyčerpání zásob glykogenu a vaše tělo bude nuceno rozkládat mastné kyseliny, z nichž získá energii. V praxi to znamená jediné – vynechat snídani znamená snížit energetickou hodnotu, čímž zároveň zpomalíte metabolismus po zbytek dne. Váš mozek je rovněž závislý na glukóze, proto vydatné ranní jídlo nejen zvýší fyzický výkon, ale také vám to bude lépe myslet.

Udržujte tělesnou hmotnost

Výše zmíněné zpomalení metabolismu ve spojení s dalšími faktory může vést k přibírání na váze. Při snídani byste měli dát přednost potravinám s vyšším obsahem bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Tato kombinace udržuje vaši chuť k jídlu v mezích po zbytek dne, takže nemáte potřebu se tolik přejídat. Velkým omylem u lidí praktikujících dietní způsob konzumace je ten, že se snaží vynechat snídani s úmyslem snadného hubnutí. Ve skutečnosti však každý člověk, který si udržuje správnou váhu, snídá plnohodnotné a vyvážené jídlo. Možná jste se několikrát přistihli, jak saháte po nezdravých pochutinách, když vynecháte snídani.

 

Zdravotní důsledky vynechávání snídaně

Většina dosavadních studií předesílá potenciální riziko vzniku nadváhy či obezity, vysokého krevního tlaku, snížené citlivosti na inzulín nebo cukrovky. Leah E. Cahill a kolektiv v roce 2013 publikovali studii, ve které po dobu 16 let sledovali vliv stravovacích návyků na výskyt ischemické srdeční choroby – jedné z nejčastějších příčin úmrtí na světě. Do výzkumu se zapojilo celkem 26 902 mužů ve věku 45 až 82 let. Účastníci, kteří vynechávali snídani, měli o 27 % vyšší riziko tohoto onemocnění, což bylo poměrně zarážející zjištění i pro samotné vědce. Zajímavostí je, že nebyl pozorován žádný rozdíl, pokud některý muž snídal o něco dříve, jiný později. Další studie poukazuje na riziko aterosklerózy (kornatění tepen), pokud na snídani upřednostňujete jídlo s vysokým obsahem nezdravých tuků a nízkým obsahem sacharidů a bílkovin.

zdravá snídaně

 

Snídaně šampionů? Jak ve skutečnosti vypadá?

Jestli nejste zvyklí snídat, bude pro vás náročné sníst jakkoliv malou porci jídla hned ráno. Vaše porce opravdu nemusí být obrovská, nicméně měla by obsahovat důležité nutriční hodnoty, které byste do sebe měli dostat nejpozději hodinu po probuzení. Pečivo nebo koblihy nejsou ideální, spíše dejte přednost potravinám
s dostatečným množstvím sacharidů, bílkovin, zdravých tuků a vlákniny. Tím zaručíte postupné uvolňování energie a budete se cítit plní. Nabízí se například ovesná kaše, ovšem snažte se vyhnout těm s přidaným cukrem – daleko lepší variantou je přidat vlastní čerstvé ovoce. Celozrnné obiloviny s bílým jogurtem a ořechy zní také velice dobře, popřípadě můžete dát přednost lehkému smoothie, které se stalo hitem posledních let.

 

 

 

 

zdroj: https://www.fitcann.cz/blog/proc-je-snidane-nejdulezitejsi-jidlo-dne/

 

Reklama

Doporučujeme

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...

Zůstaňte svěží: Kohoutková jako (nejen) letní superhrdina

Léto je v plném proudu, slunce svítí, teploty stoupají, a proto je potřeba dodržovat pitný režim. A to nejlépe v podobě vody. Na tu byste však...

Přišli jsme o našeho milovaného pejska. Manžel se s jeho ztrátou vyrovnává pomocí umělé hračky

Každý se se smrtí svého zvířecího miláčka vyrovnává po svém. Někdo truchlí déle, jiný zase bere smrt jako součást života a věří, že už...

Dárky zdarma a Xiaomi produkty za zlomek ceny: Od fotomobilu až po robotický vysavač

Předškolní výprodej: Nenechte si ujít Redmi Pad 2 s velkým 11″ displejem a masivní baterií, prémiový smartphone Xiaomi 15 s fotoaparáty Leica, oblíbený Redmi...

Putování za kávou: Etiopie kolébkou lahodného moku

Etiopie je považována za kolébku kávy. Podle legendy zde pasáček koz jménem Kaldi objevil povzbuzující účinky kávových bobulí, když si všiml, že jeho kozy...
Reklama
Reklama