Až polovina Čechů se dopouští hygienických přešlapů

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Sezóna bramborového salátu se opět neúprosně blíží a spolu s ní i spousta rodinných receptů a již tradičních soubojů o ten nejlepší z nejlepších. Více než polovina Čechů si tento tradiční vánoční pokrm nedokáže představit bez hrášku a o svátcích si na něm dokáže více než pětina respondentů pochutnávat i déle než
4 dny. Třeba až do Silvestra. Přestože se objevuje na štědrovečerní tabuli rok co rok, dopouští se Češi základních přešlapů už při jeho výrobě, ochutnávání i skladování.

Nejnovější průzkum značky Bonduelle, který realizovala ve spolupráci s agenturou STEM/MARK, se zaměřil na to, jak Češi přistupují k přípravě bramborového salátu a jakých hygienických nešvarů se dopouštějí. Recept na ten nejlepší bramborový salát se možná liší rodinu od rodiny, ten na správnou výrobní praxi s ohledem na použité suroviny, způsob a délku skladování bramborového salátu by ale měl mít každý z nás totožný. Na ty největší prohřešky jsme se podívali spolu s inženýrkou v oboru Výživy a kvality potravin, Karolínou Fourovou.

Čistota na prvním místě

Základní hygienické pravidlo zní „Čisti, kudy chodíš“ a mělo by platit pro každou kuchyni. Průzkum však ukázal, že 25 % Čechů míchá při přípravě bramborový salát rukama bez rukavic, čímž se zelenina a další suroviny kontaminují možnými patogeny.

Abyste rukama nebo špinavým kuchyňským nádobím zbytečně nekontaminovali možnými patogeny zeleninu
a další suroviny, které se již nebudou tepelně opracovávat, umyjte si před přípravou salátu i v jejím průběhu ruce důkladně mýdlem. Ruce si umyjte také po manipulaci s vaječnými skořápkami, které obsahují obrovské množství nečistot a nežádoucích mikroorganismů. Stejně tak saponátem umyjte i povrchy, na nichž salát připravujete
. Salát míchejte pouze čistou lžící a na čistotu myslete také po tom, co salát zamícháte a uložíte do lednice,“ radí se správnou hygienou Karolína Fourová.

Tím ale správná hygiena nekončí. Polovina respondentů kontaminuje salát při jeho ochutnávání, když ujídají opakovaně z velké mísy jednou a tou samou použitou lžící, nebo dalšími nečistotami, když se do ochutnávání pustí přímo holýma rukama.

Volba surovin zásadně ovlivňuje trvanlivost

Většina surovin na salát prochází tepelným ošetřením, ať už se jedná o sterilované okurky a hrášek nebo kořenovou zeleninu a brambory. Pokud suroviny tepelně upravujete v domácích podmínkách, je potřeba je následně zchladit co nejrychleji, aby nedocházelo k rozvoji patogenů v pokojové teplotě, a salát míchat až když je zelenina studená.

92 % Čechů přidává do bramborového salátu majonézu či tatarskou omáčku. Chcete-li připravit salát, jehož konzumace bude bezpečná, sáhněte po majonéze kupované, z pasterovaných vajec. Pokud preferujete majonézu domácí ze syrových vajec, zvolte raději vejce kupovaná z monitorovaných a značených chovů. Případné riziko salmonely je zde nižší než u vajíček domácích.

V 15 % vánočních salátů je oblíbený naopak bílý jogurt a upřednostňují ho nejčastěji respondenti starší 60 let.

„Budete-li na zamíchání salátu chtít použít jogurt, myslete na to, že se jedná o kysaný mléčný výrobek, který v 1 g obsahuje 10 milionů živých mikroorganismů. Ty se sice živí mléčným cukrem, ale nepohrdnou ani jinými sacharidy a salát by vám tak mohl při nesprávném skladování začít kvasit. Jogurt proto k ostatním surovinám přidávejte až těsně před konzumací,“ popisuje Karolína Fourová.

Průzkum ukázal, že bramborový salát si Češi nedovedou představit bez vajíčka (77 %), mrkve (62 %) či hrášku (55 %). Ten se v zimním období nabízí využít konzervovaný či mražený. Hrášek od Bonduelle je sklizen ve správný čas své plné zralosti, rychle a pečlivě zpracován a dokáže tak bramborový salát obohatit o svou šťavnatou a plnou sladkou chuť podobně jako ten čerstvý.

Tři dny a dost

Více než 20 % Čechů salát konzumuje více než čtyři dny. Skladovat salát až na silvestrovské chlebíčky příliš bezpečné ale není. I při dodržení všech hygienických pravidel je vhodné bramborový salát spotřebovat do 2–3 dnů. Nejčastěji Češi (60 %) začínají s přípravou salátu den před Štědrým dnem. Téměř 40 % z nich připravuje tuto vánoční přílohu jen několik hodin před sváteční večeří.

Produktový tip:

Bonduelle Hrášek v mírně slaném nálevu
Každý druhý Čech si bramborový salát nedokáže představit bez hrášku. Ten od Bonduelle ho skvěle doplní díky své šťavnaté sladké chuti. Neobsahuje žádné pozůstatky pesticidů, je pěstovaný farmáři ve své přirozené sezóně, sklizený v nejvyšší zralosti a zpracovaný do 5 hodin od sklizně.


Doporučená cena: 45,90 Kč

 

Bonduelle Vapeur Hrášek mražený
Hrášek nejvyšší kvality sklízený v plné fázi zralosti, aby byl chutný a plný vitaminů. Blanšírovaný šetrně v páře a následně šokově zmrazený, aby se do vašeho bramborového salátu dostal se stejnou skvělou chutí jako v den sklizně.


Doporučená cena: 35,90 Kč

 

 

Bonduelle je rodinná společnost, která vznikla v roce 1853 ve Francii. Pracuje v oblasti zemědělské produkce, která dbá na šetrný přístup k půdě i svým pracovníkům. Inspiruje se v přístupu, který k přírodě měli už jejich předchůdci. Pěstuje zeleninu podle zásad ekologického zemědělství a dbá při tom na hodnoty, jako je ochrana životního prostředí, etika, zodpovědnost a kvalita života.

Karolína Fourová je inženýrkou v oboru Výživy a kvality potravin a zároveň autorkou edukativních kuchařek. Už během studia pracovala jako odborník na výživu v renomované české organizaci a nyní vyvrací výživové mýty, edukuje veřejnost o správném stravování, nakupování a výběru potravin prostřednictvím sociálních sítí a své knižní publikace. Jelikož tráví více času v kuchyni než v chemické laboratoři, se svým food blogem je již dva roky za sebou držitelkou prvenství v soutěži Food blog roku.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Proč je vejce superpotravinou: Vědci vyvrací mýty a šéfkuchaři odhalují triky

V nenápadné skořápce se skrývá dokonalý nutriční koktejl i nekonečný kulinářský potenciál. Obyčejné vejce je vправdě malým géniem, jehož hodnotu potvrzuje moderní věda a...

Průvodce pro seniory: Kde najít levnou nebo bezplatnou pomoc v domácnosti

Pomoc s úklidem, nákupem či osobní asistencí nemusí být pro seniory nedostupným luxusem. V České republice existuje celá síť organizací, které nabízejí podporu za...

Patříte k milovníkům nutelly? Zkuste si ji udělat doma

Nutella – legenda snídaňových stolů, dětských svačin i dospěláckých výpadů tzv. „tajně na lžičku, když se nikdo nedívá“. Ale co když vám řeknu, že...

Žhavá novinka sezóny – parfémy The Mania od Osmanyho Laffity

Víte, bez čeho se tento podzim 100% neobejdete? Bez nejnovějších parfémů The Mania od Asombroso, značky známého módního návrháře Osmanyho Laffity. The Mania je v...

Teplo domova nemusí být luxus. Drobné návyky, které vám ušetří tisíce

Topení patří k největším položkám v rodinném rozpočtu, přesto jím velká část českých domácností nevědomky plýtvá. Nejde přitom o technické poruchy, nýbrž o drobné...

Návrat ke kořenům. Objevte zapomenutou moudrost pro zdraví v chladných dnech

S příchodem chladných dnů saháme po drahých doplňcích stravy, avšak skutečný klíč k pevnému zdraví máme často na dosah a zdarma. Podzim je ideální...

Pavel Nový: Charismatický před kamerou, nekompromisní, když jde o soukromí

Některé dvojice o sobě dávají vědět na každém kroku, jiné si své štěstí schovávají za zavřené dveře. Herec Pavel Nový patří rozhodně do té...

Poklad letošního podzimu: křehký švestkový koláč

Sychravé dny doprovázené chladným počasím? To by jeden nejraději zůstal doma, zachumlaný v peřinách. Proč si ale toto období trochu nezpříjemnit? Listí hraje všemi odstíny...

Policie varuje před podvodnými SMS zprávami jménem České pošty, cílí hlavně na seniory

Vypadá jako oficiální zpráva od České pošty a hrozí, že váš balíček nebude doručen. Ve skutečnosti se však jedná o zákeřný podvod, jehož cílem...

Generace, jež šetří na chlebu, ale kupuje kabelky za tisíce… Co pohání posedlost luxusem?

Na účtu sotva zbývá na nájem, přesto na rameni visí ikonická kabelka za desítky tisíc. Fenomén mladých generací, jež utrácejí za luxus, který si...

Přestaňte se na sebe pořád zlobit. Laskavost k sobě je víc než disciplína

Určitě to znáte. Stačí drobná chyba, zapomenutý e-mail, rozbitý talíř nebo nedokončený úkol – a už se v hlavě spouští ten známý hlas: „No...

Voňavé objetí podzimu: Limitovaná edice DÝNĚ od Manufaktury

Sezóna spadaného listí, ranních mlh a teplého šálku dýňového latté přináší kromě nostalgie a klidu i voňavé rituály péče o tělo a duši. Podzimní...

Privátní vířivka s výhledem na Hrad a kosmetika Codage Paris: M Spa překoná vaše očekávání

Hotel Emblem, nacházející se jen pár kroků od Staroměstského náměstí, otevírá dveře všem milovníkům odpočinku a špičkové péče. Jeho lázeňské centrum M Spa není...

Více než čtvrt milionu řidičských průkazů letos končí, nejvíce se to týká Středočechů a seniorů

Více než čtvrt milionu Čechů letos čeká povinná výměna řidičského průkazu. Největší vlna se týká seniorů a řidičů ve Středočeském kraji. Zjistěte, jak si...

Tron: Ares otevírá novou dimenzi digitálního světa

Večer premiéry filmu Tron: Ares rozsvítil pražské kino IMAX futuristickým pulzem digitálního vesmíru. Premiéra nového sci-fi snímku Tron: Ares nabídla divákům podívanou, která posouvá...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3