Až polovina Čechů se dopouští hygienických přešlapů

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Sezóna bramborového salátu se opět neúprosně blíží a spolu s ní i spousta rodinných receptů a již tradičních soubojů o ten nejlepší z nejlepších. Více než polovina Čechů si tento tradiční vánoční pokrm nedokáže představit bez hrášku a o svátcích si na něm dokáže více než pětina respondentů pochutnávat i déle než
4 dny. Třeba až do Silvestra. Přestože se objevuje na štědrovečerní tabuli rok co rok, dopouští se Češi základních přešlapů už při jeho výrobě, ochutnávání i skladování.

Nejnovější průzkum značky Bonduelle, který realizovala ve spolupráci s agenturou STEM/MARK, se zaměřil na to, jak Češi přistupují k přípravě bramborového salátu a jakých hygienických nešvarů se dopouštějí. Recept na ten nejlepší bramborový salát se možná liší rodinu od rodiny, ten na správnou výrobní praxi s ohledem na použité suroviny, způsob a délku skladování bramborového salátu by ale měl mít každý z nás totožný. Na ty největší prohřešky jsme se podívali spolu s inženýrkou v oboru Výživy a kvality potravin, Karolínou Fourovou.

Čistota na prvním místě

Základní hygienické pravidlo zní „Čisti, kudy chodíš“ a mělo by platit pro každou kuchyni. Průzkum však ukázal, že 25 % Čechů míchá při přípravě bramborový salát rukama bez rukavic, čímž se zelenina a další suroviny kontaminují možnými patogeny.

Abyste rukama nebo špinavým kuchyňským nádobím zbytečně nekontaminovali možnými patogeny zeleninu
a další suroviny, které se již nebudou tepelně opracovávat, umyjte si před přípravou salátu i v jejím průběhu ruce důkladně mýdlem. Ruce si umyjte také po manipulaci s vaječnými skořápkami, které obsahují obrovské množství nečistot a nežádoucích mikroorganismů. Stejně tak saponátem umyjte i povrchy, na nichž salát připravujete
. Salát míchejte pouze čistou lžící a na čistotu myslete také po tom, co salát zamícháte a uložíte do lednice,“ radí se správnou hygienou Karolína Fourová.

Tím ale správná hygiena nekončí. Polovina respondentů kontaminuje salát při jeho ochutnávání, když ujídají opakovaně z velké mísy jednou a tou samou použitou lžící, nebo dalšími nečistotami, když se do ochutnávání pustí přímo holýma rukama.

Volba surovin zásadně ovlivňuje trvanlivost

Většina surovin na salát prochází tepelným ošetřením, ať už se jedná o sterilované okurky a hrášek nebo kořenovou zeleninu a brambory. Pokud suroviny tepelně upravujete v domácích podmínkách, je potřeba je následně zchladit co nejrychleji, aby nedocházelo k rozvoji patogenů v pokojové teplotě, a salát míchat až když je zelenina studená.

92 % Čechů přidává do bramborového salátu majonézu či tatarskou omáčku. Chcete-li připravit salát, jehož konzumace bude bezpečná, sáhněte po majonéze kupované, z pasterovaných vajec. Pokud preferujete majonézu domácí ze syrových vajec, zvolte raději vejce kupovaná z monitorovaných a značených chovů. Případné riziko salmonely je zde nižší než u vajíček domácích.

V 15 % vánočních salátů je oblíbený naopak bílý jogurt a upřednostňují ho nejčastěji respondenti starší 60 let.

„Budete-li na zamíchání salátu chtít použít jogurt, myslete na to, že se jedná o kysaný mléčný výrobek, který v 1 g obsahuje 10 milionů živých mikroorganismů. Ty se sice živí mléčným cukrem, ale nepohrdnou ani jinými sacharidy a salát by vám tak mohl při nesprávném skladování začít kvasit. Jogurt proto k ostatním surovinám přidávejte až těsně před konzumací,“ popisuje Karolína Fourová.

Průzkum ukázal, že bramborový salát si Češi nedovedou představit bez vajíčka (77 %), mrkve (62 %) či hrášku (55 %). Ten se v zimním období nabízí využít konzervovaný či mražený. Hrášek od Bonduelle je sklizen ve správný čas své plné zralosti, rychle a pečlivě zpracován a dokáže tak bramborový salát obohatit o svou šťavnatou a plnou sladkou chuť podobně jako ten čerstvý.

Tři dny a dost

Více než 20 % Čechů salát konzumuje více než čtyři dny. Skladovat salát až na silvestrovské chlebíčky příliš bezpečné ale není. I při dodržení všech hygienických pravidel je vhodné bramborový salát spotřebovat do 2–3 dnů. Nejčastěji Češi (60 %) začínají s přípravou salátu den před Štědrým dnem. Téměř 40 % z nich připravuje tuto vánoční přílohu jen několik hodin před sváteční večeří.

Produktový tip:

Bonduelle Hrášek v mírně slaném nálevu
Každý druhý Čech si bramborový salát nedokáže představit bez hrášku. Ten od Bonduelle ho skvěle doplní díky své šťavnaté sladké chuti. Neobsahuje žádné pozůstatky pesticidů, je pěstovaný farmáři ve své přirozené sezóně, sklizený v nejvyšší zralosti a zpracovaný do 5 hodin od sklizně.


Doporučená cena: 45,90 Kč

 

Bonduelle Vapeur Hrášek mražený
Hrášek nejvyšší kvality sklízený v plné fázi zralosti, aby byl chutný a plný vitaminů. Blanšírovaný šetrně v páře a následně šokově zmrazený, aby se do vašeho bramborového salátu dostal se stejnou skvělou chutí jako v den sklizně.


Doporučená cena: 35,90 Kč

 

 

Bonduelle je rodinná společnost, která vznikla v roce 1853 ve Francii. Pracuje v oblasti zemědělské produkce, která dbá na šetrný přístup k půdě i svým pracovníkům. Inspiruje se v přístupu, který k přírodě měli už jejich předchůdci. Pěstuje zeleninu podle zásad ekologického zemědělství a dbá při tom na hodnoty, jako je ochrana životního prostředí, etika, zodpovědnost a kvalita života.

Karolína Fourová je inženýrkou v oboru Výživy a kvality potravin a zároveň autorkou edukativních kuchařek. Už během studia pracovala jako odborník na výživu v renomované české organizaci a nyní vyvrací výživové mýty, edukuje veřejnost o správném stravování, nakupování a výběru potravin prostřednictvím sociálních sítí a své knižní publikace. Jelikož tráví více času v kuchyni než v chemické laboratoři, se svým food blogem je již dva roky za sebou držitelkou prvenství v soutěži Food blog roku.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Poctivá chuť bez náhražek: Vyrobte si domácí máslo jen ze smetany a mrkve

V době, kdy jsou regály plné náhražek a vylepšovadel, se čím dál více lidí vrací k domácí výrobě základních surovin. Domácí máslo je ideálním...

Zapomeňte na Alpy! Polsko má hory, wellness i pravou zimní atmosféru, kterou si zamilujete

Zimní dny doslova volají po spojení přírody a sportu s relaxem v útulném prostředí. A není nutné jezdit daleko. Jen pár hodin za hranicemi...

Rok 2026: Ráj prodloužených víkendů! Sedmkrát si užijeme extra volno

Plánování dovolených pro rok 2026 bude letos jedna radost. Kalendář nám totiž nadělil hned několik prodloužených víkendů, které vycházejí přímo ideálně na pátky nebo...

Výprava za pramenem Labe

Cesta k pramenu naší nejznámější řeky Labe skýtá mnohé další krásné památky, zajímavá zastavení a dechberoucí výhledy do horské krajiny. Celá oblast je protkána...

Taylor Swift v slzách: Poprvé promluvila o masakru dětí v Southportu

V červenci 2024 otřásla světem zpráva o brutálním útoku na taneční kroužek s tématikou Taylor Swift v Southportu, kde zemřely tři malé holčičky. Zpěvačka...

Čtyři roky bez sexu: Khloé Kardashian překvapila intimním přiznáním

Pamatujete si na časy, kdy se v showbyznysu řešilo, s kým zrovna randí? Ty dny jsou pryč, protože Khloé Kardashian právě oslavila hodně netradiční...

Snídaně šampionů: Zelená omeleta, která ti dodá energii na celé dopoledne

Existuje jen málo jídel, která ti dají tak rychlou a uspokojivou odměnu hned po ránu. Tahle omeleta s čerstvým špenátem a bylinkami není jen...

Návrat do dětství před smrtí. Hvězda Osudové přitažlivosti dojemně o posledních chvílích

Smrt je téma, kterému se většina z nás vyhýbá obloukem, ale hollywoodská ikona to vidí jinak a už přesně ví, kde a s kým...

„Vstávej a obejmi mě.“ Sharon se v slzách svěřila s posledními slovy Ozzyho

Princ temnoty se odebral na věčnost už v červenci, ale ta největší bolest zůstala za zavřenými dveřmi jeho ložnice. Sharon Osbourne nyní v nejemotivnějším...

Toulovcovy maštale: Skryté pískovcové město v srdci přírody

Pískovcové skalní útvary známé jako Toulovcovy maštale představují jeden z nejmalebnějších koutů naší země. Tato přírodní oblast se rozprostírá uprostřed hlubokých borových lesů na...

Přebalování ovcí v posteli? Millie Bobby Brown ukazuje svou divokou realitu

Pamatujete si ji jako tu vyděšenou holčičku s vyholenou hlavou, která silou mysli drtila plechovky? Zapomeňte na Eleven, protože dnešní realita jedné z nejsledovanějších...

Kadeřníci z New Yorku to tajili. Stačí změnit pořadí lahviček a neuvěříte očím

Máte pocit, že mytí vlasům spíše škodí, než prospívá, a při pohledu do zrcadla vidíte jen unavené a matné délky? Problém často není v...

Nečekaný pár roku 2025: Pamela Anderson konečně promluvila o vztahu s Liamem

Všichni si mysleli, že jde jen o dokonale sehrané divadlo pro novináře, avšak jiskry létající vzduchem byly skutečnější, než jsme tušili. Hvězda stříbrného plátna...

Zlom už 1. ledna: Dvě znamení čeká v roce 2026 finanční vzestup

Zatímco některé roky proplují kolem nás bez povšimnutí jako tichá voda, rok 2026 přinese hned od prvního ledna zásadní životní obrat.  Jsou znamení, která o...

Šestý smysl na čtyřech tlapkách: Věda potvrzuje, že psi poznají špatného člověka

Stojíte ve dveřích s novým známým, konverzace plyne, ale váš pes se náhle promění v nehybnou sochu a začne tiše vrčet. Než ho okřiknete...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3