7 důležitých věcí o čokoládě

Sdílet článek

Reklama
Reklama

1) Dobrou čokoládu poznáte ještě před ochutnáním

Kvalitní čokoláda se pozná podle vůně, chuti, vzhledu – je lesklá a při odlomení hezky křupne. Samozřejmě to obnáší jistou zkušenost, abyste dokázali porovnat a rozeznat kvalitní pochoutku od nekvalitní.

2) Vše prozradí složení

„Čím méně ingrediencí, tím lépe. Moje tmavé čokolády obsahují kakaové boby, třtinový cukr a někdy ještě pro zjemnění kakaové máslo. Nic víc. Ingredience jsou na obalu vždy seřazeny podle množství obsaženém v čokoládě. Pozor, u spousty čokolád je na prvním místě cukr. Pokud je na prvním místě cukr, tak já říkám, že kupujete cukrovinku, nikoli kvalitní čokoládu,“ popisuje Míša Dohnálková, zakladatelka značky Míšina čokoláda, která už získala řadu světových ocenění.

3) Vyhněte se aditivům

Kvalitní prémiová čokoláda by neměla obsahovat žádná další aditiva, ani sójový lecitin. „Přidáním lecitinu se pouze zjednoduší a zkrátí výrobní proces. To je výhoda pro výrobce, ale nevýhoda pro zákazníka,“ upozorňuje Míša Dohnálková.

4) Lze zjistit původ ingrediencí?

Kvalitní čokoláda je vyrobena z kvalitních surovin a někteří výrobci na obalu nebo alespoň na svých webových stránkách uvádějí také původ surovin. „Do svých čokolád používám ty nejlepší kakaové boby a výhradně kvalitní české ovoce,“ říká Míša Dohnálková. Někteří výrobci přitom horší kvalitu maskují velkým množstvím cukru.
I když je na obalu uvedena země původu kakaových bobů, neznamená to ještě, že výrobce použil kvalitní výběrové boby z dané země. Ptejte se po podrobnostech výroby a původu. Pokud je čím se chlubit, každý výrobce svůj výrobní proces na webu rád prozradí.

 

5) V manufakturách bean to bar si sáhnou na každý kakaový bob

Obecně více transparentní bývají malé manufaktury, které vyrábějí čokoládu metodou bean to bar (od bobu po tabulku, jako to dělá třeba i Míšina čokoláda). Výrobce si tak může ohlídat kvalitu od začátku do konce, včetně původu kakaových bobů. Ví, z jakých farem a kooperativů kakaové boby pocházejí. Při výrobě může v každém kroku ovlivnit chuť a kvalitu výsledné čokolády.

6) Čokoláda nepatří do lednice

Zvlášť v letních měsících někdy čokoládu ukládáme do lednice, aby se neroztekla. Když ji pak vyndáte ven, náhlá změna teploty může vést k vytvoření vlhkosti a znehodnocení čokolády. Ideálně ji skladujte na suchém chladném místě do 20 stupňů. 25 stupňů ještě většinou projde, ale při vyšších teplotách už čokoláda měkne.

7) Čokoláda jako superpotravina

Kakaové boby jsou superpotravina, protože obsahují velké množství flavonoidů. Flavanoidy jsou silné antioxidanty, které tělo zbavují škodlivin a také regenerují a zpevňují cévy. Podobně jako červené víno je vysokoprocentní čokoláda vhodná pro lidi s kardiovaskulárními obtížemi. Samozřejmostí je nízký obsah cukru. Míšina čokoláda  Tanzanie 100 % obsahuje jen kakaové boby, 85% jen 15 procent cukru.

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Když se něco stane, nespoléhejte na náhodu. Chytré SOS pomůcky zachraňují životy

Stačí jedno stisknutí a pomoc je na cestě. Moderní SOS tlačítka pro seniory mění pravidla hry a ukazují, že bezpečí může být snadné, nenápadné...

Chcete udržovat sedačku jako novou? Zkuste trik profíků, který většina lidí nezná

Usadit se večer na gauč, dát si kávu, něco dobrého k tomu a pustit si film. To zní jako ideální závěr dne. Jenže ve...

3 cviky, které uleví ztuhlým zádům, krku i hrudníku

Bolí vás v bedrech? Máte ztuhlou krční páteř? Nebo se nemůžete ani nadechnout, jak máte stažený hrudník? Vyzkoušejte tři cviky, které pro vás připravila...

„Ubrali mi tisíce korun.“ Lidé se diví, jak je snadné podvést seniory

Vráží se vám na prahu s úsměvem, přináší symbolický dárek a žádá „dobrovolný příspěvek“. Málokdo tuší, že za tím stojí promyšlená past, která obírá...

Sex po čtyřicítce: Méně iluzí, více potěšení. Proč to bývá nejlepší období?

Touha se neměří věkem. Mění se jen způsob, jak ji prožíváme. Právě po čtyřicítce se sexualita může stát nejen radostí, ale i prostorem pro...

Tři snadné recepty na ledový čaj, které vás příjemně zchladí

Čaj je jedním z nápojů, který má velkou popularitu jak u dospělých, tak i u dětí. Pít ho ale nemusíme pouze teplý. Pokud je...

Malé věci, velké výsledky: 7 mikronávyků, které zlepší tvůj život bez revolucí

Někdy stačí málo, aby se v tobě něco zlomilo. Ne velké předsevzetí, ale drobný krok, který nebolí. Právě mikronávyky umí proměnit každodennost v něco...

Když už se kamarádky nehledají na pískovišti: Jak si budovat přátelství po třicítce, čtyřicítce i dál

Ve dvaceti jsme kamarádky sbíraly samy. Na kolejích, v kavárnách, v klubech i přes smích na lavičce. Jenže s lety se proměňuje nejen náš...

Jak naši předkové léčili své neduhy? Pomáhaly potraviny, ale i moč či kravince

Dnes sáhnete po ibalginu nebo zajdete k doktorovi. Ale co když vám bylo špatně před sto lety, kdy žádné léky běžně dostupné nebyly? Naši...

Nová limitovaná kolekce Columbia Heritage přináší remakeikonické rybářské vesty z 60. let v barvách a s potisky drsného oregonského pobřeží

Limitované kolekce Columbia Heritage čerpají každou sezonu inspiraci z ikonického historického oděvu vybraného z archivů značky Columbia, který je s novou kolekcí spojen s jedinečným místem nebo...

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...
Reklama
Reklama