Připravte si geniální nakládané okurky

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Oblastí, kde se u nás pěstovaly okurky již od 16. století, bylo Znojemsko. V místních klimatických podmínkách se jim velmi dařilo. Jenže v tom byl malý háček. Drobné okurky sice výborně chutnaly, ale moc dlouho nevydržely.

„Znojemští se nejprve snažili uchovávat okurky nakládáním do octa a do soli. Následně se začal používat naředěný slazený octový nálev s kořením. Průlomem se stal vynález sterilace, kdy se okurky naložené ve sladkokyselém nálevu následně zavařily, čímž vznikly první znojemské okurky, jaké známe dodnes,“ vysvětluje Ing. Naděžda Vaňková z Aromka.cz, tradičního českého výrobce nálevu na okurky.

Co všechno potřebujete na zavařování okurek?

Abyste si mohli sterilovat doma okurky, musíte si pořídit ještě sklenice (nejčastěji typ OMNIA 720ml), víčka, zeleninu (např. mrkev a cibuli), hořčičné semínko a celý kopr. Nesmí samozřejmě chybět nálev, který dodá okurkám tolik specifickou chuť.

 

Jak s nakládáním okurek začít a jak pokračovat?

Možná si matně pamatujete, co všechno zavařování okurek obnáší. Nejprve si promyslete, jak velké chcete nakládat. Většinou jsou k dostání okurky ve velikostech 7-9 cm a 9-12 cm. Pokud toužíte po větších, pořiďte si také velké sklenice, nebo zauvažujte, zda z nich uděláte řezy.

Když půjdete na nákup, možná vás zarazí otázka, jaký typ okurek vlastně koupit. Jemnoostné (s mírnou bradavičnosti), hruboostné (s větší bradavičností), nebo hladké?

„Pro lepší skus se více preferují okurky s mírnou bradavičností. Nejdříve se musí „vyprat“, očistit od zbytků květenství a stopek, prachu a hlíny. Poté se vloží do sklenic a zalejí se do cca ¾ nálevem. Ještě předtím ale můžete umístit na dno sklenice cibuli, mrkev, hořčičné semínko apod. Následuje uzavření a sterilace okurek v zavařovacím hrnci, v troubě nebo i v myčce na nádobí, a to nejčastěji 20 minut při 80°C,“ pokračuje odbornice.

Tip 1: Před každým zavařováním vymyjte sklenice horkou vodou, nebo je umyjte v myčce.

Tip 2: Pokud chcete mít okurky pikantnější, přidejte k nim chilli papričku, křen nebo česnek.

 

Zkontrolujte tvrdost okurek

Před použitím by měly být okurky tak akorát tvrdé. Pokud jsou na omak měkké, rozvaří se. A je úplně jedno, jakou mají velikost. Neplatí tedy rovnice, že menší okurky = snadnější rozvaření.
 

Jak ovlivňuje počasí kvalitu okurek

Je důležité, aby při výsevu a na začátku růstu okurek nebylo příliš chladno, protože by nemusely vzejít, nebo by rostly pomalu. Dále je potřeba dostatek vláhy, tzn. aby pršelo. Pokud je sucho, okurky začínají hořknout.

Rady a tipy, které vám usnadní nakládání okurek

Přestože je tato činnost postavena na ruční práci, poradíme vám alespoň pár věcí, které vám mohou být k dobru.

„Okurky by určitě měly být velikostně vyrovnané a také čerstvé. Měli bychom je tedy zpracovávat přímo v den sklizně. Jestliže chcete okurky více křupavé, vyberte si hruboostné. Pokud zakoupíte kousky větší než 15 cm, je lepší je sterilovat jako řezy, tzn. podélně rozkrojit,“ dodává Ing. Naděžda Vaňková z Aromka.cz.

 

Recept na dokonalý nálev, který vám ušetří práci:

Protože tento nálev obsahuje všechny druhy koření, (např. pepř, nové koření, tymián, bobkový list, chilli, hřebíček), není potřeba všechna tato koření vařit, převařovat a získávat tak optimální chuť a vůni. Recept vychází z dlouholeté zkušenosti s přípravou kořeněného výtažku do nálevu na znojemské okurky. 

Na 24 litrů nálevu potřebuje (Pokud chcete připravit menší množství láku na okurky, dodržte poměry ingrediencí receptu.

  • 0,6 kg soli
  • 2 kg cukru
  • 6,5 l kvasného lihového octa
  • 1 lahvička nálevu na okurky 260 ml od Aromka Brno

Postup:

1)      V 17 litrech pitné vody rozpustíme 0,6 kg soli a 2 kg cukru.

2)      Přidáme 6,5 l octa a přimícháme 260 ml nálevu na okurky.

3)      Vodu k rozpouštění můžete zahřát.

4)      Nálev na okurky nalévejte do sklenic až po vychlazení.

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Jak probíhá návrat ze sekty: Odborníci, kteří vrací rodinám ztracené děti

Zvoní telefon a na druhém konci se ozývá zoufalý rodič, jehož dítě se chystá odevzdat život i celoživotní úspory samozvanému prorokovi kdesi v Austrálii....

Mytí oken bez námahy: S jednoduchým trikem ušetříte čas i peníze

Většina lidí bere mytí oken jako nutné zlo, jež zabere hodiny námahy a stojí spoustu peněz za profesionály. Jenže opak je pravdou. Křišťálově čistého...

Vyhrajte jeden ze tří balíčků Rituals

Dopřejte si okamžiky klidu a harmonie s luxusní péčí od Rituals. Každý produkt značky vznikl s cílem proměnit každodenní rutinu v smysluplný rituál –...

Vánoční inspiraci nabízí BIOBAY – spojení luxusu, přírody a umění

Kolekci od španělské značky MAISON OLER, kde se vůně mění v umění nabízí výhradní distributor BIOBAY. Ručně foukaný difuzér, prémiové esenciální oleje a designové...

Jak udržet banány čerstvé 26 dní? Obyčejná sklenice udělá zázrak

Koupíte krásně žluté banány a než se nadějete, zdobí je hnědé skvrny a měkká dužina končí v koši. Tomuto scénáři se však dá vyhnout....

Brána do pískovcového ráje: Objevte krásu Českého Švýcarska

Stojíme na křižovatce u Hřenska, kde se silnice dělí na směr k německému hraničnímu přechodu Schmilka a do centra obce. Zdejší parkoviště je ideálním...

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...

Ottie představuje tajemství korejské krásy

Korejská kosmetika se stala celosvětovým fenoménem díky jedinečnému spojení moderní vědy, přírodních ingrediencí a filozofie rovnováhy. Neslibuje zázraky přes noc, ale nabízí dlouhodobě zdravou, hydratovanou...

Pět nevinných frází, které zaručeně promění rozhovor v minové pole

Nejsou to hádky, co ničí vztahy, ale slova, která v nich zazní. Lidský mozek totiž reaguje na slovní útok rychleji než na racionální argument,...

Nová vlna podvodů: Umělá inteligence napodobuje hlasy vašich blízkých a krade miliony

Zvoní telefon, na videu vidíte svého vnuka v nouzi a on žádá o peníze. Zní to naléhavě. Jenže to není on. Umělá inteligence se...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3