Krok za krokem, abyste si užili kvalitní rybí „grilovačku“

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Každé roční období je něčím specifické, a pro léto to jsou samozřejmě pořádné „grilovačky“. Tentokrát se zaměříme na maso, které je lehké, křehké, dietní, a přitom chutné – na ryby. Podle čeho poznáte v obchodě čerstvou rybu? Která je vhodná na grilování?

 

Příprava ryby na grilu může být skvělým kompromisem pro všechny, kteří rybám jinak neholdují. Gril totiž dodá masu specifickou lákavou vůni. A jak už jste nejspíše tisíckrát slyšeli, tato potravina je pro nás významným zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin a vitaminu D.

„Zajímavé́ srovnání obsahu vitaminu D v rybách a rybích olejích shrnul ve své́ zprávě̌ Statní zdravotní́ ústav. Z ní vyplývá́, že nejvyšší obsah vitaminu D se nachází́ v oleji z tresčích jater. Co je ale nadmíru pozitivní́, je jeho vyšší obsah v nejčastěji u nás konzumovaných sladkovodních rybách, a to kaprovi i pstruhovi! Především kapr, tato mnohými lidmi opomíjená ryba, má́ ve srovnání s běžně dostupnými mořskými rybami (např. lososem, štikozubcem, mořským vlkem, pražmou, treskou a dalšími) výrazně̌ vyšší obsah vitaminu D,“ vysvětluje Ing. Vít Kotlín, DiS., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

 

Jak v rybě uchovat co nejvíce vitaminu D

„Přestože je vitamin D teplotně odolný až do teploty 180 °C, je pro ryby klíčová rychlá a šetrná finální úprava. Díky ní dochází u ryb k min. ztrátám vitaminu D (max. do 10 %), zatímco u hovězího či kuřecího masa ztráty tepelnou úpravou dosahují až 20 %,“ objasňuje zástupce Rybářského sdružení.

Poznejte čerstvou rybu na první pohled

Výrazně lesklá kůže napjatá na těle ryby, tmavě červené až fialové žábry bez slizu nebo pěny, jasné a vypouklé nezakalené oči a příjemná vůně – znaky, které prozrazují, že je ryba čerstvá. Dalším vodítkem při výběru ryb mohou být také značky kvality potravin, jakými jsou např. Regionální potravina nebo Klasa. Ty zaručují, že je ryba opravdu kvalitní. A právě se značkami kvality se můžete zúčastnit spotřebitelské soutěže „Vyhrajte léto na grilu“. Nakupte 3 produkty s logem Klasa, Regionální potravina nebo Bio, zaregistrujte si účtenku a vyhrajte jeden z devíti stylových grilů a dalších 990 cen. Více o kvalitních potravinách i soutěži se dozvíte na akademiekvality.cz.

Jakou rybu vybrat na grilování?

Na dovolené v cizině si asi dopřáváte mořské ryby, ale na gril se hodí také ryby sladkovodní žijící u nás. „Na grilování doporučuji kapra, amura, pstruha, sivena nebo candáta. Pokud se vám zdá ryba příliš křehká a bojíte se, že by se vám na grilu mohla rozpadat, poprašte ji hladkou moukou, která maso zpevní,“ radí odborník.

Co s rybou? Jak ji ochutit a položit na rošt?

Na gril je nejlepší položit osušenou rybu lehce potřenou olejem kůží dolů diagonálně, což vytvoří krásné stopy po grilování, jaké vidíte na rybách v restauraci. Je to nejen estetické, ale i praktické, protože se vám pak bude ryba lépe přetáčet.

„Jestliže je ryba čerstvá, není třeba překrývat kořením její přirozenou jemnou chuť. Vystačíte si proto klidně jen se solí, ideálně hrubozrnnou. Určitě ale nic nezkazíte, pokud přidáte bylinky, jako je např. bazalka, rozmarýn, tymián nebo petrželka. Kdo má rád asijské chutě, může použít třeba citrónovou trávu či koriandr. A nesmím zapomenout zmínit citrón. Jenom pozor, ať vám jeho kyselost nezničí požitek z ryby,“ vysvětluje zástupce Rybářského sdružení

Dopřejte rybě klid

Ryba se zpravidla griluje zprudka a krátce, aby byla zkraje propečená a uvnitř šťavnatá.

„Zakryjte gril a nechte vše pracovat samo. Rybou nijak nehýbejte, dokud nebude kůže vypadat opečeně a křupavě. Pokud si nejste jistí, kdy rybu zkontrolovat, udělejte to po pár minutách. Otevřete gril a nadzvedněte ji špachtlemi s jemnými hranami. Jestliže se nedá snadno odlepit, kontrolujte pak rybu zhruba po půl minutách, dokud to nepůjde samo. Při správné úpravě bude maso pevné na dotek a bude se snadno odlupovat vidličkou,“ dodává Vít Kotlín.

 

Tipy, díky nímž bude grilování jednodušší:

  1. Větší ryby naporcujte na filety nebo podkovy. Menší můžete grilovat vcelku, naříznout jim na několika místech kůži a vložit do zářezů bylinky, nebo je dát i s olejem dovnitř.
  2. Na filetování si pořiďte kvalitní ostrý nůž s tenkou ostrou pružnou špičkou. Na porcování podkov je lepší silnější nůž. 
  3. Na soli nešetřete, s kořením však opatrně. Lepší jsou čerstvé bylinky.
  4. Rybu pokládejte na rozpálený gril vždy kůží dolů – nerozpadne se. Poté samozřejmě maso otočte.
  5. Malé ryby grilujte max. 15 minut, větší cca 30 minut (1 cm tloušťky potřebuje 3–4 minuty).
  6. V obchodech prodávají rošty určené na grilování ryb, díky nimž se vám budou pěkně obracet.

 

Nastal čas přenést teorii do praxe. Pojďme si naši nejznámější rybu – kapra – na grilu připravit. Tato regionální surovina je mnohdy v souvislosti s grilováním opomíjena, i když je špičková, a to z několika důvodů. Kapři jsou chováni převážně na přirozené potravě, jsou dostupní celoročně, dietologicky ji náleží jedno z prvních míst a obsahují spousty prospěšných látek.

 

Recept na grilovaného kapra na salátu z pečených paprik najdete na webu Akademie kvality nebo u nás ve složce RECEPTY!

 

 

Reklama

Doporučujeme

Strašidelné sušenky s marmeládou: Halloweenská dobrota, kterou zvládne každý

Chcete letos přivítat Halloween trochu jinak než obvyklou dýní na okně? Zkuste upéct tyhle strašidelné sušenky s marmeládou, které jsou jednoduché, ale vypadají, jako...

„Mladí lidé dělají chyby.“ Jennifer Lawrenceová a její překvapivý verdikt nad slavnou nevěrou

„Samozřejmě, že jsem se ho na to zeptala!“ přiznala se smíchem Jennifer Lawrenceová. Při natáčení nového filmu se prý svého kolegy Roberta Pattinsona bez...

NeoVitalia, regenerační krém noční

Vrací pleti zdraví a vitalitu Připravte pleť na zimu a dopřejte ji možnost noční regenerace. Dokáže více, než si myslíte, a proto jsou regenerační přípravky...

Hailey Bieberová přiznala, jaké kosmetické zákroky podstoupila, botox v obličeji prý nemá

„V obličeji žádný botox nemám,“ prohlásila modelka a podnikatelka Hailey Bieberová a jednou provždy se pokusila utnout spekulace. Ve své upřímné zpovědi však přiznala,...

Ztratila jste práci? Není to konec, ale nová šance

Ztráta zaměstnání dokáže pořádně otřást sebevědomím, zvlášť když k ní dojde nečekaně. Najednou máte pocit, že jste ztratila jistoty i směr. Ale věřte, že...

Tipy na vynikající sendviče a proč nesmí chybět tatarka

Průvodce přípravou sendvičů na cesty Hledáte rychlý, chutný a sytý oběd, který si snadno vezmete s sebou do práce, na piknik nebo na cesty? Zapomeňte...

Péče, která nemusí být drahá. Skryté slevy a bonusy na masáže, o nichž senioři netuší

Bolí vás záda či klouby, ale nechcete utrácet tisíce za masáže a fyzioterapii? Možná ani nemusíte. Český systém nabízí seniorům hned několik cest, jak...

Kouzelná podzimní dobrota: dýňové donuty

Dýně – symbol podzimu, tajemna a kouzla domova. Od dávných irských legend o toulavém Jackovi až po dnešní svátek Halloween je dýně nezaměnitelnou ikonou...

Domácí kečup: vůně léta, kterou zavřete do sklenice

Červená omáčka, kterou milují děti i dospělí, ať už na špagetách, hranolkách či pizze. Je to prostě klasika, která nikdy nezklame. A co teprve,...

Meteorologové varují před nestabilním polárním vírem, listopad může přinést extrémní výkyvy

Čeká nás měsíc plný extrémů. Meteorologové s rostoucím znepokojením sledují dění nad Arktidou. Neobvykle slabý a nestabilní polární vír hrozí rozpadem, což by do...

Kouzelné místo jako z pohádky. Skrytý skotský vodopád, jenž na podzim bere dech

Je to místo, jež v podzimních barvách vypadá jako brána do pohádkového světa. Skotský vodopád Craigie Linn ukrytý v lesích jen kousek od Glasgow...

Oblíbená klasika Byla jednou jedna planeta se vrací zpět na obrazovky

Oblíbený 26dílný seriál Byla jednou jedna planeta se vrací na televizní obrazovky. Tato rodinná klasika, která poutavou formou přibližuje témata ekologie a udržitelného života,...

Psychiatr odhalil devět signálů, že váš partner může mít nediagnostikované ADHD

Zapomíná na domluvené schůzky, občas se „zasekne“ uprostřed rozhovoru a jeho emoční reakce jsou někdy jako na horské dráze. Jsou to jen osobnostní „vrtochy“,...

Nepodceňujte vliv domácnosti na psychiku. Tyto věci vás nenápadně vyčerpávají

Domov by měl být místem odpočinku a pohody. Jenže i obyčejné předměty kolem nás mohou ovlivňovat naši náladu a energii. Někdy stačí málo, a...

Jak mohou senioři bezpečně využívat veřejnou Wi-Fi a ušetřit za mobilní data

Veřejná Wi-Fi je pro seniory skvělou příležitostí, jak ušetřit za mobilní data, zároveň však představuje i značné bezpečnostní riziko. Zatímco oficiální sítě v knihovnách...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3