Za pestrostí filipínských chutí

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Škola vaření Laboratorio zve na nový kurz zaměřený na filipínskou gastronomii. Pod vedením šéfkuchaře Martina Kortuse si jeho účastníci osvojí přípravu řady vybraných lahůdek. Pro Filipíny typickým mořským plodům a rybám dodají nádech tamní exotiky. Tradiční filipínské chutě se spojí například s krevetami. Menu zahrnuje i ceviche z vynikajícího mořského vlka. Vrcholem večera budou kachní prsa flambovaná v prémiovém filipínském rumu Don Papa. Z něj připravené drinky zároveň doplní celou exkurzi do barevného světa chutí a vůní Filipín.

Pestrá jako Filipíny samotné, taková je filipínská kuchyně. Je silně ovlivněná kulturami národů, které byly
s Filipínami v průběhu historie dobrovolně či nedobrovolně spjaty. Inspiraci převzala z kuchyně španělské, čínské, indické nebo japonské, ale mísí se v ní i řada západních vlivů. Do její podoby se promítá rovněž nátura Filipínců, jejich vřelost a pohostinnost.

Je oblíbená pro svou lahodnou chuť a lákavou vůni. Její výrazné barvy pak dotváří zážitek pro všechny smysly. Prolínají se v ní tři chutě: slaná (alat), sladká (tamis) a kyselá (asim). Ve většině pokrmů, od hlavních jídel až po dezerty, jsou v rovnováze, jindy ale zase skvěle zafunguje kontrast jednotlivých chutí. „Filipínská jídla nepřestávají překvapovat svou kreativitou a rozmanitostí. Díky široké nabídce masa, mořských plodů, bylinek, zeleniny a tropického ovoce nabízí filipínský jídelníček od každého trochu. Spojením chutí pak vzniká jedinečný celek,” říká Martin Kortus.

Vedle lákavých pokrmů je nedílnou součástí filipínské gastronomie i oblíbený třtinový destilát – rum. Prémiový rum Don Papa pochází z filipínského ostrova Negros, kterému místní přezdívají Sugarlandia. To proto, že zdejší cukrová třtina je díky tamnímu klimatu jednou nejsladších cukrových třtin na světě. Don Papa zraje 7 let
v dubových sudech na úpatí sopky Mount Kanlaon. Jeho výjimečná chuť s tóny vanilky, medu a kandovaného ovoce je perfektním základem drinků, které filipínské dobroty na kurzu doprovázejí. Okouzlí ale i samotný.

  

 

Aktuálně vypsané termíny kurzů filipínské kuchyně:

Sobota 30. října 2021 od 16:30 hod

Úterý 9. listopadu 2021 od 16:30 hod

Další termíny budou zveřejněny na laboratorio.lacollezione.cz

 

Cena 3 300 Kč

Škola vaření Laboratorio, Krocínova 3, Praha 1

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Když se něco stane, nespoléhejte na náhodu. Chytré SOS pomůcky zachraňují životy

Stačí jedno stisknutí a pomoc je na cestě. Moderní SOS tlačítka pro seniory mění pravidla hry a ukazují, že bezpečí může být snadné, nenápadné...

Chcete udržovat sedačku jako novou? Zkuste trik profíků, který většina lidí nezná

Usadit se večer na gauč, dát si kávu, něco dobrého k tomu a pustit si film. To zní jako ideální závěr dne. Jenže ve...

3 cviky, které uleví ztuhlým zádům, krku i hrudníku

Bolí vás v bedrech? Máte ztuhlou krční páteř? Nebo se nemůžete ani nadechnout, jak máte stažený hrudník? Vyzkoušejte tři cviky, které pro vás připravila...

„Ubrali mi tisíce korun.“ Lidé se diví, jak je snadné podvést seniory

Vráží se vám na prahu s úsměvem, přináší symbolický dárek a žádá „dobrovolný příspěvek“. Málokdo tuší, že za tím stojí promyšlená past, která obírá...

Sex po čtyřicítce: Méně iluzí, více potěšení. Proč to bývá nejlepší období?

Touha se neměří věkem. Mění se jen způsob, jak ji prožíváme. Právě po čtyřicítce se sexualita může stát nejen radostí, ale i prostorem pro...

Tři snadné recepty na ledový čaj, které vás příjemně zchladí

Čaj je jedním z nápojů, který má velkou popularitu jak u dospělých, tak i u dětí. Pít ho ale nemusíme pouze teplý. Pokud je...

Malé věci, velké výsledky: 7 mikronávyků, které zlepší tvůj život bez revolucí

Někdy stačí málo, aby se v tobě něco zlomilo. Ne velké předsevzetí, ale drobný krok, který nebolí. Právě mikronávyky umí proměnit každodennost v něco...

Když už se kamarádky nehledají na pískovišti: Jak si budovat přátelství po třicítce, čtyřicítce i dál

Ve dvaceti jsme kamarádky sbíraly samy. Na kolejích, v kavárnách, v klubech i přes smích na lavičce. Jenže s lety se proměňuje nejen náš...

Jak naši předkové léčili své neduhy? Pomáhaly potraviny, ale i moč či kravince

Dnes sáhnete po ibalginu nebo zajdete k doktorovi. Ale co když vám bylo špatně před sto lety, kdy žádné léky běžně dostupné nebyly? Naši...

Nová limitovaná kolekce Columbia Heritage přináší remakeikonické rybářské vesty z 60. let v barvách a s potisky drsného oregonského pobřeží

Limitované kolekce Columbia Heritage čerpají každou sezonu inspiraci z ikonického historického oděvu vybraného z archivů značky Columbia, který je s novou kolekcí spojen s jedinečným místem nebo...

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...
Reklama
Reklama