Jak na poctivý podzimní vývar?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Barevné podzimní dny plné sluníčka již vystřídalo sychravé počasí, které pomalu ale jistě hlásí příchod zimy. Buďte na pochmurné období připraveni a dopřejte vašemu tělu ty správné vitamíny, aby se mohlo bránit nejrůznějším nachlazením. Připravte si poctivý vývar, který obsahuje řadu prospěšných minerálů a pokud nebudete šetřit zeleninou, tak i vitaminů. Prozradíme vám, jak připravit ten nejlepší!

S vývarem je to jako s bramborovým salátem, každý má ten svůj osvědčený recept, který se dědí generacemi napříč celou rodinou. To, co ale chuť a obsah vývaru opravdu udělá jedinečným, není po staletí střežený recept, ale výběr kvalitních surovin, ze kterých ho připravujete.

Jedině z ekofarmy

Kus hovězího masa, kořenová zelenina, koření a voda – na poctivý vývar není třeba více surovin, důležitý je však jejich původ. Zaručenou kvalitu hledejte u lokálních biofarmářů, kteří nabízejí sezónní potraviny, jež byly vyprodukovány v souladu s přírodou.

Více informací o biopotravinách a ekologickém zemědělství se dozvíte na myjsmebio.cz.

Bioprodukty můžete zakoupit prostřednictvím faremních obchůdků, trhů ale i e-shopů. Pakliže bádáte, zda se některý nachází poblíž, můžete vyzkoušet interaktivní mapu na stránkách lovime.bio a kamprobio.cz. Na pultech obchodů tyto produkty poznáte podle certifikovaných log biolistu a biozebry.

Naše tipy: Pro zeleninu do zahradnictví Biozelenina Velehrad, pro maso na Farmu Rudimov

Pokud sháníte kvalitní zeleninou vhodnou pro váš dokonalý vývar, vydejte se například na Moravu. Místní zahradnictví Biozelenina Velehrad se nachází necelých 7 kilometrů od Uherského Hradiště v jednom
z nejmalebnějších koutů Slovácka. Zaměřuje se výhradně na pěstování bio zeleniny a nabízí nespočet sezónních druhů, které když správně uskladníte, vám vydrží až do jara. Farma prodává také prostřednictvím e-shopu. Více informací najdete na stránkách biozelenina.eu.

Bez kvalitního masa není poctivého vývaru. A proto byste výběr toho správného kusu rozhodně neměli podcenit. Bio hovězí maso nabízí například ekologická Farma Rudimov, která se nachází v krásném podhůří Bílých Karpat. Objednávat můžete také přes faremní stránky. Více informací najdete na masozluky.cz.

Dokonalý vývar jen z těch nejlepších surovin

Základem poctivé polévky je bezpochyby maso. Hovězí vývar se připravuje zejména z kostí, rozhodně ale není
k neprospěchu přidat navíc také kousek masa. Doporučujme volit hrudní, krk, plec, oháňku či žebra. Zeleninový základ tvoří mrkev, která vývaru dodá nasládlou chuť i barvu, dále celer a petržel. Přidat můžete i kus kedlubny nebo i bílou papriku. Pokud máte pastinák, zužitkujte ho také. Vývar se neobejde bez cibule i několika stroužků česneku – záleží ale na vás, jak moc pikantní máte rádi. Pokud použijete cibuli a česnek z ekologického zemědělství, nemusíte je vůbec loupat. Zapomenout byste neměli na koření, bez něj se rozhodně neobejdete. Na klasický vývar si připravte několik kuliček nového koření, celého pepře, špetku soli a také bobkový list nebo třeba libeček.

TIP: Maso nejprve krátce opečte

Hovězí doporučujeme nejprve půl hodiny péct v troubě asi na 180 stupňů, jedině tím dosáhnete toho nejlepšího výsledku a maso se bude krásně rozpadat. Mezitím si můžete připravit zeleninu. Cibuli očistěte a překrojte napůl, dále si připravte celé stroužky česneku, které můžete pro lepší chuť rozmáčknout. Celer, mrkev, petržel
a další zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kusy. Upečené maso, zeleninu i koření vložte do hrnce s vodou
a přiveďte k varu. Bez pokličky nechte polévku probublávat nejméně dvě a půl hodiny. Vznikající pěnu průběžně sbírejte naběračkou.

Čím déle, tím lépe

Vývar byste měli nechat tzv. táhnout, jedině tím dosáhnete poctivé chuti. A obecně platí, že čím déle ho necháte vařit, tím lepší bude výsledek. Takže se nebojte nechat vývar vařit na nižší teplotu klidně i celou noc. Směs následně proceďte přes husté sítko. Vývar můžete podávat s nakrájeným uvařeným masem a zeleninou či játrovými knedlíčky. Zbylou tekutinu lze zamrazit pro pozdější využití.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané
a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

 

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace
a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

 

 

 

Reklama
Předchozí článek
Další článek

Doporučujeme

Vánoční inspiraci nabízí BIOBAY – spojení luxusu, přírody a umění

Kolekci od španělské značky MAISON OLER, kde se vůně mění v umění nabízí výhradní distributor BIOBAY. Ručně foukaný difuzér, prémiové esenciální oleje a designové...

Jak udržet banány čerstvé 26 dní? Obyčejná sklenice udělá zázrak

Koupíte krásně žluté banány a než se nadějete, zdobí je hnědé skvrny a měkká dužina končí v koši. Tomuto scénáři se však dá vyhnout....

Brána do pískovcového ráje: Objevte krásu Českého Švýcarska

Stojíme na křižovatce u Hřenska, kde se silnice dělí na směr k německému hraničnímu přechodu Schmilka a do centra obce. Zdejší parkoviště je ideálním...

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...

Ottie představuje tajemství korejské krásy

Korejská kosmetika se stala celosvětovým fenoménem díky jedinečnému spojení moderní vědy, přírodních ingrediencí a filozofie rovnováhy. Neslibuje zázraky přes noc, ale nabízí dlouhodobě zdravou, hydratovanou...

Pět nevinných frází, které zaručeně promění rozhovor v minové pole

Nejsou to hádky, co ničí vztahy, ale slova, která v nich zazní. Lidský mozek totiž reaguje na slovní útok rychleji než na racionální argument,...

Nová vlna podvodů: Umělá inteligence napodobuje hlasy vašich blízkých a krade miliony

Zvoní telefon, na videu vidíte svého vnuka v nouzi a on žádá o peníze. Zní to naléhavě. Jenže to není on. Umělá inteligence se...

Podzim v plné síle: jak dobít baterky, i když se dny krátí

Stejně jako podzim hýří barvami, můžete i vy sršet energií. Kombinace pošmourného počasí a brzké tmy sice často přináší únavu, ale existuje spousta drobných...

Diagnostikovaný psychopat popsal hlavní rozdíl mezi ním a běžnými lidmi: Necítím vinu

Myslíte si, že psychopaté jsou chladné stroje bez jakýchkoli emocí? Pětadvacetiletý Loïc de Marie, jemuž byla diagnostikována antisociální porucha osobnosti, tvrdí opak. Cítí radost...

Zamilujte se do Palsu. Městečka, kde se zastavil čas a mluví jen kameny

Jeho jméno znamená „bažina“, přesto je to jeden z nejkrásnějších klenotů Španělska. Středověké městečko Pals ukryté v piniových hájích Katalánska je mozaikou kamene, ticha...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3