Ochutnejte s námi španělské sýry

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Španělsko není země, kterou by si většina lidí spojovala se sýrem. Oproti sousední Francii nebo Itálii jsou sýry ze Španělska v nevýhodě, nicméně praví labužníci vědí, že právě díky různorodosti jednotlivých regionů, se dají v zemi vína a slunce nalézt poklady tak vzácné, že si je místní střeží jako oko v hlavě.

 

Asturie

Hlavní sýrařský region Asturie na severu Španělska je díky své nadmořské výšce a zeleným pastvinám ideální pro chov krav i ovcí. Díky tomu je zde registrováno přes 40 druhů sýra, který se obvykle vyrábí z různých poměrů kravského, ovčího a kozího sýra. Tím zcela nejunikátnějším je jistě plísňový sýr cabrales, který zraje několik měsíců v místních vápencových jeskyních. Vlhkost a teplota, která se celoročně pohybuje mezi 8 a 12 °C zajišťuje ideální podmínky pro zrání jeskynních kvasinek, bakterií a ušlechtilých plísní. Pokud se do Asturského knížectví vydáte, využijte příležitosti ochutnat místní poklad sýr Gamonedo. Jedná se o kořeněný a zauzený sýr s červeným, zeleným a modrým plísňovým mramorováním, který se neprodává nikde mimo konkrétní oblast jeho výroby.

 

 

Katalánsko

Okolí Barcelony je proslulé zejména mořskými plody a lanýži, tuto silnou dvojici doplňují krémové kozí sýry, což z Katalánska činí častý cíl gastroturistů milujících výrazné chutě. Čerstvý nesolený sýr mató se nejčastěji podává jako dezert spolu s ovocem, ořechy, kompotem či medem.

Naopak silnou chutí se vyznačuje měkký kozí sýr montsec známý také jako cendrat. Během zrání se do něj vtírá popel, který mu dodává unikátní vzhled i chuť.

 

La Mancha

Drsná rovinatá krajina spojovaná s Don Quijotem i přes svou nehostinnost nabízí mnohé kulinářské klenoty. Mimo místní šafrán a česnek se také jedná o zřejmě nejznámější španělský sýr manchego. Dle archeologických nálezů se tento ovčí sýr vyrábí již od doby kamenné.

Manchego za své jméno vděčí odolným ovcím plemene mancha, které se pasou i této nehostinné oblasti. Zhruba 15 % produkce tohoto sýra vzniká ručně v malých sýrárnách z nepasterovaného mléka a nese označení artesanal. Ostatní varianty se vyrábí z mléka pasterizovaného a dělí se dle doby znání na fresco, tedy mladý, který se obvykle prodává pouze na území Katalánska, polozralý semicurado, zralý curado a pikatní vyzrálé añejo.

 

 

Galicie

Většina galicijských sýrů se vyrábí z kravského mléka, jelikož je tato oblast známá především farmářskou produkcí. Nejpopulárnějším je zde tučný a krémový sýr tetilla, který bezpečně poznáte podle jeho tvaru připomínajícím ňadro, na který odkazuje i jeho název. Tento sýr je díky své sametové chuti velice oblíbený k výrazným vínům jako je sherry nebo galicijským odrůdám bílého vína Albariño a Ribeiro.

 

Baskicko

Ovčí sýr idiazábal je další z velice populárních španělských sýrů. Vyrábí se z lahodného mléka ovcí lacha, které se na začátku léta pasou na čerstvé trávě a výhoncích. Sýr se po vyrobení nechává zrát pouhé 2 měsíce, tedy do doby, než se ovce z pastvy přesunou zpět do nížiny. Tento tučný sýr má jemnou zauzenou chuť, která se získává pomalým sušením poblíž krbu, kde postupně absorboval nasládlé kouřové aroma.

 

 

Extremadura

Sýr, který mnoho gurmánů považuje za nejlepší na světě, vznikl zcela náhodou chybou sýraře při výrobě tradičního extremadurského ovčího sýra. Výsledkem byl sýr, který je sice tvrdý na povrchu, uvnitř však zůstal tekutý. Původně měl tento nepovedený kus skončit v odpadcích, sýrař ale neodolal a tekutou sýrovou hmotu ochutnal. Tak vznikl unikátní sýr Torta de Casar, který se jí lžičkou po odkrojení tvrdé vrchní krusty. Krémová textura, mírně slaná a nakyslá chuť připomíná francouzské sýry a v kombinaci se šumivou cavou je dokonalým dezertem.

 

 

Vše k zakoupení na www.edelikatesy.cz.

 

Reklama

Doporučujeme

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....

Jak na zářivě bílé ponožky? Zkuste trik, který funguje lépe než drahé prostředky

Bílé ponožky jsou krásné jen do chvíle, než je párkrát obujete a hodíte do pračky. Záhy ztratí svou sněhovou barvu, začnou šednout nebo žloutnout...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3