Jak správně skladovat ovoce

Jak správně skladovat ovoce

Ovoce by mělo tvořit samozřejmou součást našich jídelníčků, ale přece jen není příliš pohodlné řešit jeho každodenní nákup. Na pořad dne se tak dostává otázka jeho správného skladování. 


 

Při uskladnění ovoce jde především o to, aby se neznehodnotilo, aby nebylo poškozeno chuťově, ani pokud jde
o cenné vitamíny a látky, které obsahuje.

Skladování přizpůsobte možnostem

Je zřejmé, že jinak se skladuje ovoce v rodinném domě, ještě k tomu se sklepem, a nebo v bytě v nové zástavbě, kde mnohé z bytů nemají ani naprosto běžný, takzvaný špajz. Ty dnes tak nahradily velké lednice, které pojmou mnoho z toho, co bylo dříve uskladněno v malých chladných místnůstkách plných regálů, na nichž byly uskladněny zavařeniny, sádlo, kde visely uzeniny, a kde se také skladovalo ovoce. Druhou náhradou za špajzy jsou potravinové skříně, které jsou součástí kuchyňské linky. V nich však obvykle není optimální teplota, tedy je příliš vysoká, zejména pro ovoce.

Ovoci svědčí především chladná, suchá a dobře větraná místa. Tedy sklep, již zmíněný špajz, ale třeba i garáž, nebo balkon. U balkonu však pozor na teplo a sluneční svit. V zimě pak na mráz. Zatímco špajzy byly budovány s orientací pokud možno na severní stranu, rozhodně se to samé nedá říci o balkonech, kde je tak nezbytné vytvořit stín. Při optimální teplotě mezi 5 až 10 stupni Celsia totiž nedochází skoro k žádnému odpařování vody ze skladovaného ovoce.

Jak na jednotlivá ovoce

Ovoce obecně skladujte čisté a bez případných obalů, zjistíte - li nahnilý nebo jinak vadný kus, odstraňte jej,
ať se hniloba nerozšíří na ostatní zdravé kusy. Asi nejčastěji a nejběžněji skladovaným ovocem jsou v našich podmínkách jablka. Skladujte je při teplotě do 6 °C. Nevršte je příliš na sebe, nejlepší je jedna, maximálně dvě vrstvy, aby se ke všem kusům dostal vzduch. Jablka a hrušky by se neměly sklízet přezrálé, ale spíše pár dnů před tím, než plně dozrají. Jablka neskladujte spolu se zeleninou. Podobně jako jablka se skladují i hrušky.

Citrusy vydrží při pokojové teplotě jen omezenou dobu, nekupujte jich tedy zbytečně mnoho, nebo se je snažte skladovat na chladnějších místech. Naopak banánům nedělá dobře uskladnění ve větším chladu, proto je neukládejte do ledničky. Optimum pro banány je někde mezi 12 až 15°C. Ovoce by nemělo být uskladněno společně se zeleninou, zejména pak s bramborami. Ovoce, zejména jablka a hrušky, totiž přejímá pachy
od zeleniny. Při skladování dejte pozor, aby ovoce nepřemrzlo, neboť tím přichází o vitamíny.

 

 

 

 

Text: (miž)