Přivítejte s nadcházejícím jarem i vaše nové já

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Jaro je jakýmsi pomyslným začátkem něčeho nového a za jeho oslavu jsou považovány Velikonoce. Restart organismu si v podobě tradičního půstu ordinovali již naši předci. Taková očista není od věci ani dnes, probuďte tělo ze zimního spánku a nastartujte ho odlehčeným jídelníčkem a pořádnou náloží vitamínů.
A pamatujte, ačkoliv jaro k očistnému restartu přímo vybízí, skutečně vám tělo poděkuje, budete-li jej dodržovat dlouhodobě. Náš organismus se totiž s toxiny vypořádává po celý rok bez ohledu na období.

Pár tipů na to, jak nastartovat po zimě nejen tělo, přináší nákupní rádce Heureka.

Termín, na který Velikonoce připadají, je pohyblivý a stejně tak i období tradičního čtyřicetidenního půstu, jenž Velikonocům předchází. Nenechte se zmást, nejedná se o žádnou hladovku, ale pouze o alespoň dočasné vyřazení některých potravin z jídelníčku. Dříve šlo zpravidla o vše pocházející od teplokrevných zvířat, tedy maso, mléko, vejce, sádlo apod. Omezení se kvůli očistě ducha týkala samozřejmě i alkoholu, tabáku a zábavy. Dnes tuto formu půstu dodržují spíše jen praktikující věřící, zatímco v moderním pojetí se jedná o očistné či detoxikační kúry.

Každé odlehčení se počítá

Pokud si netroufáte na velké změny v jídelníčku, začněte odlehčovacími dny. Čerstvé a syrové plodiny mají vždy přednost a takové ovocné a zeleninové šťávy dokáží doslova zázraky. Bioaktivní látky se z nich dostanou do oběhu mnohem rychleji. Nejlépe uděláte, když zařadíte smoothie do jídelníčku trvale a dáte si svou pravidelnou dávku vitamínů alespoň obden.

Ať už se jedná o čisté šťávy nebo smoothies, vždy je lepší připravovat je těsně před konzumací, s moderními pomocníky, které najdete na Heurece už od pár set korun, půjde příprava jedna dvě. Totiž v případě, že budou nápoje déle stát, vitamíny a enzymy začnou pomalu ubývat. S vyhledáním toho správného přístroje i přísad pro výrobu smoothie, jako jsou chia semínka či různé superpotraviny a koření, vám pomůže nákupní rádce.
U přírodních nápojů dávejte přednost zeleninovým, případně ovocným s větší příměsí zeleniny, neboť čistě ovocné šťávy obsahují velké množství fruktózy. Prim přitom hraje listová zelenina, která je bohatá na chlorofyl,
a vedle nešlápnete ani s mořskými řasami. Navíc tyto suroviny dodají vašim nápojům zcela jiný rozměr. Zároveň vždy platí, že je dobré dělat smoothie z celých plodů, tedy včetně slupky, která obsahuje tolik důležitou vlákninu.

Zaměřeno na játra

Podle čínské medicíny souvisí každé roční období s jinými tělesnými orgány, které je v danou dobu dobré posilovat. Jaro je spjato s játry a žlučníkem. Právě játra jsou takovou čističkou našeho těla, která běží v režimu 24/7. Náš životní styl jim dává pořádně zabrat, proto bychom se při detoxikaci měli zaměřit právě na tento orgán. Pomůže jim zařazení ostropestřce mariánského, kurkumy či červené řepy. Nevíte-li si příliš rady s výběrem různých doplňků stravy či bylinek, podívejte se na stránky nákupního rádce Heureka, kde stačí zadat například chlorella či ostropestřec a ihned uvidíte srovnání nejrůznějších produktů včetně toho, zda a jak byly hodnoceny uživateli. Nutno také připomenout omezení soli a zaměření se na pitný režim. Naše babičky si dopřávaly čaj z kopřiv, který krásně pročistí. Klasickou kávu zkuste nahradit pampeliškovou, je lahodná, bez kofeinu a posiluje játra a ledviny.

3 tipy na loupání vajec

Oloupat vajíčko natvrdo je někdy náročná disciplína. Jak na to, abyste loupáním skořápky nestrávili půl dne
a zároveň aby z vajíčka něco zbylo? Inspirujte se 3 tipy nákupního rádce Heureka na rychlé loupání za pomoci sklenice, lžičky či vlastního dechu.

 

Barevné a voňavé Velikonoce

Po očistném režimu se pak na Velikonoce můžete odměnit pořádnými dobrotami. Tradiční mazance, jidášky
a beránky doplňují slané pochoutky v podobě nádivky nebo specialit z vajec. I když ty přijdou spíše na pořad dne těsně po Velikonocích, když přemýšlíme, co s nimi. Vyheurekujte si pomocníky na pečení, ať už formy či vykrajovátka, nebo třeba kuchařky. Nemusíte přitom zůstat jen u staré dobré klasiky, sáhněte i po netradičních formičkách. A co by to bylo za svátky jara bez veselých dekorací v podobě fešáckých zajíčků, žlutých kuřátek nebo kreativně zdobených kraslic. Čerstvé tulipány, narcisky a zelené osení už jen dokonale doladí atmosféru, vše provoní a rozzáří. Nákupní rádce přináší inspirace včetně nejrůznějších tipů, triků a zvyků. Stačí si vše projít a pak už se jen těšit na Velikonoce.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

„Měl by to přece vědět“: Jak nevyřčená očekávání tiše podrývají blízkost

Ve vztazích často netrpíme nedostatkem lásky, ale nadbytkem nevyřčených očekávání. Doufáme, že druhý pozná, co potřebujeme. A když nepozná, cítíme se zraněně, i když...

Zdravé sladkosti: Letní dezerty, které hýčkají tělo i duši

Když ovoce zpívá na talíři, léto chutná ještě lépe. Jak si dopřát sladké bez výčitek? Objevte recepty, které spojují zdraví s radostí. Ovocné symfonie na...

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Venku léto, uvnitř zima: jak si s touhle kombinací poradit, a přitom být stylová?

Léto nás, co do výběru outfitu, umí pěkně potrápit. Zvlášť, chodíte-li do kanceláře. Ráno po cestě se pečete v halence jako v sauně, a pak vás...
Reklama
Reklama