K úspěšnému hubnutí pomůžou i správné tuky

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Mnoho lidí, kteří se snaží zhubnout, dělá chybu, když se snaží tuky ze své stravy zcela vyloučit. Přitom právě tuky mohou být při redukční dietě prospěšné, jen je třeba vědět, po kterých sáhnout.

 

Na konci 90. let minulého století byly velmi populární nízkotučné diety. Tehdy převládal názor, že tuky ve stravě je třeba maximálně omezovat, protože právě ony jsou hlavním důvodem vzniku mnoha civilizačních nemocí. Veškerý tuk ve stravě byl nepřítelem číslo 1 a kdo si tehdy namazal chleba máslem nebo sádlem, byl pokládán přinejmenším za podivína.

„Od té doby se pohled na tuky ve stravě hodně změnil. Stále platí, že přemíra nevhodných tuků může být spouštěčem některých civilizačních onemocnění, především těch kardiovaskulárních, ale zříkat se proto veškerých tuků, by byl nesmysl. Tuky jsou pro lidskou výživu nezbytné. Dodávají tělu esenciální mastné kyseliny (které si organismus sám neumí vytvořit) a mají řadu důležitých funkcí. Jsou nutné pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K), tvorbu hormonů, metabolismus vápníku, mají vliv na imunitu, ale také na růst svalové hmoty nebo hubnutí. Ale není tuk jako tuk. Proto se dnes odborníci hlavně zamýšlejí nad tím, které tuky jsou pro nás přínosné, a na jaké bychom si naopak měli dávat pozor,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě, která se už osmým rokem spolu se svým týmem věnuje výrobě přepuštěného másla. Právě ghí, jak pojmenovala přepuštěné máslo starověká indická medicína ajurvéda, je považováno za jeden z nejvhodnějších tuků pro lidský organismus. A dobře se dá využít i při hubnutí.

„Chcete-li tedy nějaké to kilo shodit, určitě tuky ze stravy nevynechávejte. V kombinaci s bílkovinami dokážou nejlépe zasytit a také – když bude vaše tělo dostávat tuk z potravy, ochotněji ho pak uvolní ze svých zásob. Jen si pečlivě pohlídejte, jaký tuk svému tělu dodáte,“ doporučuje Andrea Zpěváková Dostálová.

 

Před kterými tuky se mít na pozoru…

Vyhýbat bychom se měli především trans-nasyceným mastným kyselinám, které se nacházejí ve většině průmyslově zpracovaných potravin (patří sem nepříliš kvalitní čokolády, cukrovinky, slané i sladké trvanlivé pečivo, chipsy, sušenky, ale i některá müsli nebo výrobky označované jako „fitness“. Nepříliš vhodné jsou i tuky s vysokým poměrem omega-6 mastných kyselin, jako např. slunečnicový, sójový olej nebo kukuřičný olej a také průmyslově vyrobené náhražky. A nelze doporučit ani časté stravování se v bistrech a fast-foodech, kde se většinou používají ke smažení levné oleje s vysokým poměrem omega-6 a nízkým bodem zakouření (bod zakouření nebo také kouřový bod označuje teplotu, kdy se tuk začíná přepalovat a vzniká kouř).

 

Dopřejte si tučné ryby, olivový olej i ghí

Za nejlepší zdroje tuků jsou pokládány ty s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Rozhodně lze doporučit konzumaci tučných ryb, jako je losos, pstruh, makrela, sleď nebo tuňák. Přičemž platí, že nejkvalitnější rybí olej mají právě lososi a další ryby pocházející ze studených severských moří.

Při přípravě zeleninových salátů pak dejte přednost extra panenskému olivovému oleji nebo lněnému, řepkovému či sezamovému. Pozor ale – za studena jsou tyto oleje skvělé, pro tepelnou přípravu jídla se však nehodí, protože mají nízký kouřový bod (rychle se přepalují).

Ve stravě bychom také neměli zapomínat na mléčné výrobky – kvalitní jogurty, tvaroh, ovčí, kozí i kravské sýry a samozřejmě ghí – přepuštěné máslo, které je pokládáno nejen za dobrý zdroj omega-3, ale má ještě spoustu prospěšných vlastností pro lidské zdraví. 

 

Proč je ghí tak populární

„Ghí je čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Tím, že při výrobě odstraníme mléčnou bílkovinu a postupně odpaříme veškerou vodu, se ghí nekazí a velmi dlouho – i déle než rok – vydrží čerstvé bez nutnosti chlazení. Můžete ho tedy skladovat jen ve spíži nebo v kuchyni,“ upozorňuje Andrea Zpěváková Dostálová.

Mezi nejdůležitější vlastnosti ghí ovšem patří jeho vysoký kouřový bod, který je až 250 ℃! To znamená, že ghí se ani při vysokých teplotách nepřepaluje, a nevznikají tak nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků. Navíc díky tomu, že ghí neobsahuje bílkoviny, si ho můžou dopřát i lidé, kteří klasické máslo nemohou kvůli alergii na kasein. A protože neobsahuje laktózu, nevadí ani těm, kdo mají potíže s jejím trávením.

 

 

Ghí má mnoho podob

České ghíčko vyrábí nejen klasické Ghí, ale k dostání je i BIO Ghí nebo různě ochucené varianty, například s chilli, s česnekem a solí, s kurkumou a pepřem nebo s vanilkou a skořicí. V limitované edici můžete ochutnat kozí Ghí a výborné jsou i Ghítely, zdravé varianty pomazánek, které se nabízejí v těchto příchutích: lískooříšková, arašídová, kešu a kokos, mandle a káva a horká novinka Ghí zlaté mléko. Na výběr máte z několika variant velikostí, abyste mohli „ochutnávat“, než se pustíte do ghíčka ve velkém. Více na www.ceskeghicko.cz

 

Zdroj a foto: www.ceskeghicko.cz

 

 

Reklama

Doporučujeme

„Ubrali mi tisíce korun.“ Lidé se diví, jak je snadné podvést seniory

Vráží se vám na prahu s úsměvem, přináší symbolický dárek a žádá „dobrovolný příspěvek“. Málokdo tuší, že za tím stojí promyšlená past, která obírá...

Sex po čtyřicítce: Méně iluzí, více potěšení. Proč to bývá nejlepší období?

Touha se neměří věkem. Mění se jen způsob, jak ji prožíváme. Právě po čtyřicítce se sexualita může stát nejen radostí, ale i prostorem pro...

Tři snadné recepty na ledový čaj, které vás příjemně zchladí

Čaj je jedním z nápojů, který má velkou popularitu jak u dospělých, tak i u dětí. Pít ho ale nemusíme pouze teplý. Pokud je...

Malé věci, velké výsledky: 7 mikronávyků, které zlepší tvůj život bez revolucí

Někdy stačí málo, aby se v tobě něco zlomilo. Ne velké předsevzetí, ale drobný krok, který nebolí. Právě mikronávyky umí proměnit každodennost v něco...

Když už se kamarádky nehledají na pískovišti: Jak si budovat přátelství po třicítce, čtyřicítce i dál

Ve dvaceti jsme kamarádky sbíraly samy. Na kolejích, v kavárnách, v klubech i přes smích na lavičce. Jenže s lety se proměňuje nejen náš...

Jak naši předkové léčili své neduhy? Pomáhaly potraviny, ale i moč či kravince

Dnes sáhnete po ibalginu nebo zajdete k doktorovi. Ale co když vám bylo špatně před sto lety, kdy žádné léky běžně dostupné nebyly? Naši...

Nová limitovaná kolekce Columbia Heritage přináší remakeikonické rybářské vesty z 60. let v barvách a s potisky drsného oregonského pobřeží

Limitované kolekce Columbia Heritage čerpají každou sezonu inspiraci z ikonického historického oděvu vybraného z archivů značky Columbia, který je s novou kolekcí spojen s jedinečným místem nebo...

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu přesouvá na Rožmberk nad Vltavou s Kabátem, Richardem Krajčo, Dymytry či Benem Cristovao

Na putovním festivalu dále vystoupí Divokej Bill, Sofian Medjmedj, Visací zámek, Tomáš Klus a další Na 20. ročníku festivalu Hrady CZ na Rožmberku vystoupí kapela...

Burger King rozkřupal léto. Letní limitka Summer Crunch křupe až za roh

Řetězec Burger King znovu ovládla letní limitovaná nabídka s názvem Summer Crunch, která staví na zážitku z intenzivní křupavosti a přináší sezonní kombinaci ingrediencí,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...
Reklama
Reklama