Oslavujte a vyhrajte osušku

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Mlékárna Valašské Meziříčí, spol. s r.o. slaví 30 let od svého založení. Vznikla 17. června 1992 privatizací Beskydských mlékáren. Tradice výroby mléka a mléčných výrobků má na Valašsku hluboké kořeny. Mlékárna ve Valašském Meziříčí byla založena již roku 1936 Vilémem Frankem jako mlékárna Spolku chovatelů hovězího dobytka s obchodním názvem Valašská spolková mlékárna ve Valašském Meziříčí. Tento spolek reprezentovalo devět až dvanáct větších zemědělců z oblasti kolem Valašského Meziříčí. Mlékárna vyráběla mléko samovolně kysané, máslo a tvarohové pomazánky. Počáteční zpracovatelská kapacita činila přibližně 500 litrů mléka denně. Po privatizaci v roce 1992 byla zahájena rekonstrukce výrobních prostor a postupná modernizace veškerého technologického zařízení. Nyní se denní nákup mléka ke zpracování pohybuje okolo 100.000 litrů. Současný výrobní program tvoří smetanové jogurty, polotučné ovocné jogurty, bílé jogurty, kysané výrobky a čerstvé tekuté výrobky. Produkty Mlékárny Valašské Meziříčí jsou zastoupeny v celé síti obchodních řetězců, rovněž i v ostatních maloobchodních prodejnách. Výrobky jsou k dostání ve vybraných řetězcích i na Slovensku. Za dobu své novodobé historie si našly výrobky jako Valašská kyška nebo smetanové jogurty velikou oblibu u spotřebitelů, a to především díky kvalitě, která je pro valašskou mlékárnu na prvním místě. Za to získala v minulosti i celou řadu ocenění.  

„Prodeje v letošním roce i v předešlých dvou letech byly významně poznamenány Covidem a teď situací na Ukrajině, což vedlo k významnému nárůstu cen surovin a materiálů a tím i nemalému zdražování. Přestože zákazníci významně přehodnotili své nákupní chování a preferují ještě více výrobky v akci nebo výrobky pod privátními značkami odběratelů, daří se nám zachovat stabilní prodeje, případný pokles v jedné kategorii se nám daří pokrýt růstem v jiné kategorii,“ uvádí Zdeněk Bukovjan, vedoucí obchodu a marketingu Mlékárny Valašské Meziříčí. „Nejprodávanějšími našimi výrobky jsou hlavně kefírová mléka, z nich nejvíce bílý kefír. V jogurtech je nejprodávanější bílý jogurt, z ochucených pak smetanový jogurt v příchuti jahoda s vanilkou,“ dodává Zdeněk Bukovjan.

„Ve výročním roce chceme především udržet kvalitu výrobků, pro kterou jsou nám zákazníci věrni. Snad se nám podaří spojit tento rok i s nějakým novým výrobkem, který by rozšířil náš sortiment,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. 

 
 

Původně byl na místě současné mlékárny „Krásenský panský dvůr“ patřící k zámku Kinských

Krásenský panský dvůr stojí na zadním konci osady. Původně dřevěný, byl hrabětem Františkem Josefem přestavěn a rozšířen v podobě čtyřúhelníku. Prostředek přední části, obrácené k východu s lomenou střechou byl určen pro správce dvora a v části po obou stranách vraty oddělené byly byty pro čeleď. V pravém i levém křídle byly chlévy a stáje, v zadní části dvora, obrácená k západu, byla ohraničena stodolami a kůlnami, takže celý dvůr byl plně uzavřen. Uprostřed velikého dvora byla postavena kovárna. Na nádvoří proti bytu správcovu již dříve byla vystavěna na poschodí sýpka, jejíž spodní části se používalo jako vězení. Na štítě, obráceném k městu, byl dosud letopočet stavby 1734, na štítě strany opačné rok 1866, kdy byla sýpka prodloužena na severní stranu. Z nádvoří vedly troje dveře do sýpky. Prostřední do velkého vězení a dvoje boční, k nimž se po několika schodech vystupovalo, vedly na sýpku.   

                                                                                                  

                                                                                       
Zakladatelé mlékárny pánové Frank a Vahalík se svými rodinami

 

 
Zleva: Zdeněk Bukovjan – obchodní ředitel Mlékárny Valašské Meziříčí a Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského (ČMSM)

 

 

Více informací o Mlékárna Valašské Meziříčí, spol. s r.o. najdete na www.mlekarna-valmez.cz.

 

My jsme si pro vás ve spolupráci s mlékárnou připravili soutěž a vyhrát můžete tři dokonalé osušky
s motivem Valašské Mlékárny.

Odpovězte na soutěžní otázku:

 

 

Výherci: M. Kuňátková, P. Hýblová, J. Frömlová

 

Reklama

Doporučujeme

Zdravé sladkosti: Letní dezerty, které hýčkají tělo i duši

Když ovoce zpívá na talíři, léto chutná ještě lépe. Jak si dopřát sladké bez výčitek? Objevte recepty, které spojují zdraví s radostí. Ovocné symfonie na...

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...
Reklama
Reklama