Milujete těstoviny? „Vybírejte ty ze semoliny,“ radí výživová specialistka

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Těstoviny jsou nedílnou a oblíbenou součástí každé domácnosti. Zasytí nás a uvaříme je snadno a rychle. Už jste zkoušeli ty ze semolinové mouky? Vynikají především svou chutí a ocení je také ti, které zajímá zdravá strava i redukční dieta.

Špagety, penne, farfalle, fusilli. Kdo by je neznal? Těstoviny tvoří velkou část našeho jídelníčku a těší se velké oblibě. Zejména u dětí vede polévka se zvířátky nebo špagety s rajčatovou omáčkou. Těstoviny máme rádi zastudena v salátech i zatepla v omáčkách či zapékané. Jejich tvary si vybíráme podle nálady a také někdy podle barvy.

Zdravější, chutnější a kvalitnější

Při výběru doporučujeme vybírat těstoviny ze semoliny, tedy z mouky umleté z tvrdé pšenice (Triticum durum). Ty mají vyšší podíl lepku, nižší podíl škrobu, a tím zajišťují lepší mouku. Vysoké procento vlákniny, bílkovin, minerálních látek a obsah kyseliny listové a hořčíku v semolinových těstovinách zajišťuje vyšší nutriční hodnotu, chrání vaše srdce a snižuje také riziko srdečních onemocnění. To, že jsou těstoviny ze semoliny pro naše tělo lepší, potvrzuje i výživová specialistka Hana Střelečková: „Hořčík může zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi zvýšením reakce buněk těla na inzulín. Spolu s vlákninou, která zpomaluje vstřebávání sacharidů do krevního oběhu, pomáhá kontrolovat skoky krevního cukru po jídle. Výběr semolinových těstovin je jedním z efektivních kroků prevence cukrovky 2. typu.“

Semolinové těstoviny mají podobnou kalorickou hodnotu jako těstoviny z mouky z pšenice obecné. Čím se liší je nižší hodnota glykemického indexu, který udává rychlost vstřebání přijatých cukrů do krve. Těstoviny ze semoliny vás zasytí na delší dobu než ty klasické. Ocení je proto nejen milovníci chutných potravin, ale také ti, kdo jsou na redukční dietě, nebo si ladí formu do plavek. „Vysoký obsah vlákniny a minerálních látek dělá ze semolinových těstovin potravinu zajímavou pro naší střevní mikroflóru. Vyživují přátelské střevní bakterie, které jsou důležité pro správné trávení, ale také pro imunitu, psychickou pohodu i úroveň fyzické kondice. Z nabídky pasty u nás, které splňují tato kritéria jmenujme například semolinové těstoviny Adriana,“ vysvětluje výživová specialistka Střelečková.

Široký výběr druhů

Značka Adriana má ve své nabídce několik vlastních řad těstovin ze semolinové mouky. „Například 100 % semolina, tradizionale, 2 minuty, bio a další. Rád bych vyzdvihl nejen kvalitu výrobků, ale také důmyslnost tvarů těstovin,“ říká Ing. Bohumil Vráblík, PhD., generální ředitel společnosti Europasta SE, která má značku těstovin Adriana ve svém portfoliu. Fusilli perfektně drží omáčku, filini stačí vložit do polévky pár minut před podáváním, eliché udrží kousky masa i zeleniny, linguine jsou podobné jako špagety, ale nesvedete s nimi tak urputný boj na vidličce, torti 2 Minuty uvaříte rovnou v omáčce a děti zaujmou těstoviny ZOO s tvary zvířat ze safari. Z těchto
i mnohých dalších tvarů si rozhodně vybere každý.

Snadné vaření

K dochucení těstovin nám většinou stačí málo. Trochu posolit, přidat nějaké bylinky a zeleninu a máte o oběd postaráno. „Těstoviny zkombinujte s velkou porcí zeleniny, čím více, tím větší množství vlákniny a pocit zasycení,“ radí Střelečková. Přidáním masa, nebo luštěnin docílíte znamenité chuti i většího množství bílkoviny a zasytíte se na delší dobu.

Zařaďte těstoviny Adriana do jídelníčku, zejména ve dnech se zvýšenou fyzickou aktivitou. Zajistí vám vyrovnanou výkonnost organismu a svým obsahem vitamínů a minerálních látek potřebnou výživu. Nebo si je přidejte do kuchyňského repertoáru jenom proto, že vaše děti budou mít z vaření velkou radost. Nejen, že si budou moct vybrat z mnoha tvarů značky Adriana, ale vždy se jim podaří uvařit těstoviny takzvaně „al dente“ neboli „na skus“. Jsou téměř nerozvařitelné a neslepí se.

 

My jsme si pro vás připravili soutěž a hrát můžete o balení těstovin Adriana.
Hodně štěstí a dobrou chuť 🙂

 

Podmínky SOUTĚŽE – Sledujte nás na FB a také IG.

 

 

 

 

Těstoviny Adriana

Těstoviny pod značkou ADRIANA jsou vyráběné ze 100% semoliny, neboli mouky ze speciálně pěstované tvrdé pšenice, která zaručuje nejvyšší možnou kvalitu. Poznejte nejširší portfolio kvalitních těstovin Adriana a objevte geometrii těstovin v atraktivních tvarech v několika produktových řadách. Vyrábí se v Litovli.

Europasta SE

Europasta SE je největší největším středoevropským výrobcem těstovin. Aktuálně vyváží do více než 20 zemí světa. Společnost je tvořena dvěma divizemi – Litovel a Boršov nad Vltavou. V Litovli je soustředěna většina výroby, kterou zajišťuje průměrně 120 zaměstnanců. Celková kapacita je až 100 000 tun těstovin za rok. Zázemí je zde moderní a zcela automatizované. Mlýnská divize Boršov nad Vltavou pak představuje zejména zdroj suroviny – mouky z měkké pšenice, která je využita pro výrobu těstovin i pro přímý prodej spotřebitelům.
V Boršově se také vyrábí „válcované“ těstoviny, které jsou využívány především do polévek.

 

 

 

Výherci: M. Walterová, P. Šimáčková, D. Fialíková

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3