Milujete těstoviny? „Vybírejte ty ze semoliny,“ radí výživová specialistka

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Těstoviny jsou nedílnou a oblíbenou součástí každé domácnosti. Zasytí nás a uvaříme je snadno a rychle. Už jste zkoušeli ty ze semolinové mouky? Vynikají především svou chutí a ocení je také ti, které zajímá zdravá strava i redukční dieta.

Špagety, penne, farfalle, fusilli. Kdo by je neznal? Těstoviny tvoří velkou část našeho jídelníčku a těší se velké oblibě. Zejména u dětí vede polévka se zvířátky nebo špagety s rajčatovou omáčkou. Těstoviny máme rádi zastudena v salátech i zatepla v omáčkách či zapékané. Jejich tvary si vybíráme podle nálady a také někdy podle barvy.

Zdravější, chutnější a kvalitnější

Při výběru doporučujeme vybírat těstoviny ze semoliny, tedy z mouky umleté z tvrdé pšenice (Triticum durum). Ty mají vyšší podíl lepku, nižší podíl škrobu, a tím zajišťují lepší mouku. Vysoké procento vlákniny, bílkovin, minerálních látek a obsah kyseliny listové a hořčíku v semolinových těstovinách zajišťuje vyšší nutriční hodnotu, chrání vaše srdce a snižuje také riziko srdečních onemocnění. To, že jsou těstoviny ze semoliny pro naše tělo lepší, potvrzuje i výživová specialistka Hana Střelečková: „Hořčík může zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi zvýšením reakce buněk těla na inzulín. Spolu s vlákninou, která zpomaluje vstřebávání sacharidů do krevního oběhu, pomáhá kontrolovat skoky krevního cukru po jídle. Výběr semolinových těstovin je jedním z efektivních kroků prevence cukrovky 2. typu.“

Semolinové těstoviny mají podobnou kalorickou hodnotu jako těstoviny z mouky z pšenice obecné. Čím se liší je nižší hodnota glykemického indexu, který udává rychlost vstřebání přijatých cukrů do krve. Těstoviny ze semoliny vás zasytí na delší dobu než ty klasické. Ocení je proto nejen milovníci chutných potravin, ale také ti, kdo jsou na redukční dietě, nebo si ladí formu do plavek. „Vysoký obsah vlákniny a minerálních látek dělá ze semolinových těstovin potravinu zajímavou pro naší střevní mikroflóru. Vyživují přátelské střevní bakterie, které jsou důležité pro správné trávení, ale také pro imunitu, psychickou pohodu i úroveň fyzické kondice. Z nabídky pasty u nás, které splňují tato kritéria jmenujme například semolinové těstoviny Adriana,“ vysvětluje výživová specialistka Střelečková.

Široký výběr druhů

Značka Adriana má ve své nabídce několik vlastních řad těstovin ze semolinové mouky. „Například 100 % semolina, tradizionale, 2 minuty, bio a další. Rád bych vyzdvihl nejen kvalitu výrobků, ale také důmyslnost tvarů těstovin,“ říká Ing. Bohumil Vráblík, PhD., generální ředitel společnosti Europasta SE, která má značku těstovin Adriana ve svém portfoliu. Fusilli perfektně drží omáčku, filini stačí vložit do polévky pár minut před podáváním, eliché udrží kousky masa i zeleniny, linguine jsou podobné jako špagety, ale nesvedete s nimi tak urputný boj na vidličce, torti 2 Minuty uvaříte rovnou v omáčce a děti zaujmou těstoviny ZOO s tvary zvířat ze safari. Z těchto
i mnohých dalších tvarů si rozhodně vybere každý.

Snadné vaření

K dochucení těstovin nám většinou stačí málo. Trochu posolit, přidat nějaké bylinky a zeleninu a máte o oběd postaráno. „Těstoviny zkombinujte s velkou porcí zeleniny, čím více, tím větší množství vlákniny a pocit zasycení,“ radí Střelečková. Přidáním masa, nebo luštěnin docílíte znamenité chuti i většího množství bílkoviny a zasytíte se na delší dobu.

Zařaďte těstoviny Adriana do jídelníčku, zejména ve dnech se zvýšenou fyzickou aktivitou. Zajistí vám vyrovnanou výkonnost organismu a svým obsahem vitamínů a minerálních látek potřebnou výživu. Nebo si je přidejte do kuchyňského repertoáru jenom proto, že vaše děti budou mít z vaření velkou radost. Nejen, že si budou moct vybrat z mnoha tvarů značky Adriana, ale vždy se jim podaří uvařit těstoviny takzvaně „al dente“ neboli „na skus“. Jsou téměř nerozvařitelné a neslepí se.

 

My jsme si pro vás připravili soutěž a hrát můžete o balení těstovin Adriana.
Hodně štěstí a dobrou chuť 🙂

 

Podmínky SOUTĚŽE – Sledujte nás na FB a také IG.

 

 

 

 

Těstoviny Adriana

Těstoviny pod značkou ADRIANA jsou vyráběné ze 100% semoliny, neboli mouky ze speciálně pěstované tvrdé pšenice, která zaručuje nejvyšší možnou kvalitu. Poznejte nejširší portfolio kvalitních těstovin Adriana a objevte geometrii těstovin v atraktivních tvarech v několika produktových řadách. Vyrábí se v Litovli.

Europasta SE

Europasta SE je největší největším středoevropským výrobcem těstovin. Aktuálně vyváží do více než 20 zemí světa. Společnost je tvořena dvěma divizemi – Litovel a Boršov nad Vltavou. V Litovli je soustředěna většina výroby, kterou zajišťuje průměrně 120 zaměstnanců. Celková kapacita je až 100 000 tun těstovin za rok. Zázemí je zde moderní a zcela automatizované. Mlýnská divize Boršov nad Vltavou pak představuje zejména zdroj suroviny – mouky z měkké pšenice, která je využita pro výrobu těstovin i pro přímý prodej spotřebitelům.
V Boršově se také vyrábí „válcované“ těstoviny, které jsou využívány především do polévek.

 

 

 

Výherci: M. Walterová, P. Šimáčková, D. Fialíková

 

 

Reklama

Doporučujeme

Brána do pískovcového ráje: Objevte krásu Českého Švýcarska

Stojíme na křižovatce u Hřenska, kde se silnice dělí na směr k německému hraničnímu přechodu Schmilka a do centra obce. Zdejší parkoviště je ideálním...

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...

Ottie představuje tajemství korejské krásy

Korejská kosmetika se stala celosvětovým fenoménem díky jedinečnému spojení moderní vědy, přírodních ingrediencí a filozofie rovnováhy. Neslibuje zázraky přes noc, ale nabízí dlouhodobě zdravou, hydratovanou...

Pět nevinných frází, které zaručeně promění rozhovor v minové pole

Nejsou to hádky, co ničí vztahy, ale slova, která v nich zazní. Lidský mozek totiž reaguje na slovní útok rychleji než na racionální argument,...

Nová vlna podvodů: Umělá inteligence napodobuje hlasy vašich blízkých a krade miliony

Zvoní telefon, na videu vidíte svého vnuka v nouzi a on žádá o peníze. Zní to naléhavě. Jenže to není on. Umělá inteligence se...

Podzim v plné síle: jak dobít baterky, i když se dny krátí

Stejně jako podzim hýří barvami, můžete i vy sršet energií. Kombinace pošmourného počasí a brzké tmy sice často přináší únavu, ale existuje spousta drobných...

Diagnostikovaný psychopat popsal hlavní rozdíl mezi ním a běžnými lidmi: Necítím vinu

Myslíte si, že psychopaté jsou chladné stroje bez jakýchkoli emocí? Pětadvacetiletý Loïc de Marie, jemuž byla diagnostikována antisociální porucha osobnosti, tvrdí opak. Cítí radost...

Zamilujte se do Palsu. Městečka, kde se zastavil čas a mluví jen kameny

Jeho jméno znamená „bažina“, přesto je to jeden z nejkrásnějších klenotů Španělska. Středověké městečko Pals ukryté v piniových hájích Katalánska je mozaikou kamene, ticha...

Podzim bez nachlazení? S Wild & Coco je to hračka

Mimo krásně zbarveného listí a těšení se na Vánoce přináší podzim zvýšené riziko nachlazení, viróz a únavy. Jak se mění počasí a kolísají teploty,...

Žena pila dva týdny olivový olej, popisuje nečekané změny na těle i pleti

Říká se mu tekuté zlato a středomořská dieta na něj nedá dopustit. Co se ale stane, když poslechnete virální rady a začnete pít dvě...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3