Pozitivní vliv konopné vlákniny na lidský organismus

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Prebiotická konopná vláknina patří mezi klíčové funkční potraviny, které mají podstatný vliv na lidský organismus. Již od pravěkých dob byla potrava rostlinného původu, obsahující vysoké množství prebiotické vlákniny, součástí jídelníčku našich předků. Během uplynulých let však došlo k zásadním změnám složení
a kvality potravy, což má negativní dopad na zdraví populace. Proto je důležité jíst prebiotické vlákniny, jako je konopná vláknina, aby se zajistilo správné fungování trávicího traktu a celkového zdraví organismu.

 

Zdravá střeva vedou k posílené imunitě

Jedná se o nestravitelnou složku potravy, která podporuje růst a aktivitu zdraví prospěšných bakterií střevní mikroflóry a tlumí činnost potenciálně nebezpečných bakterií. Vyvážená střevní mikroflóra hraje hlavní roli
v dobře fungujícím imunitním systému. Důležitou funkcí prebiotické konopné vlákniny je také regulace střevního pH. Díky tomu se zvyšuje rozpustnost minerálů, jako je vápník a hořčík. Vláknina také přispívá k pocitu sytosti
a může pomoci s regulací hmotnosti.

 

Kdy je vhodné užívat prebiotickou vlákninu

  • Po antibiotické léčbě: prebiotická vláknina urychluje obnovu přirozené mikroflóry tlustého střeva
  • špatné trávení, zácpa: dochází k snadnějšímu vyprazdňování
  • oslabená imunita: zvyšuje se odolnost vůči běžným infekcím
  • osteoporóza: zlepšením biodostupnosti vápníku a hořčíku, prebiotická vláknina zvyšuje mineralizaci kostí a kostní denzitu (hustotu kostní tkáně)
  • obezita: pozitivní vliv na snižování nadváhy
  • riziko kardiovaskulárních onemocnění (vysoký tlak), aterosklerózy: snižuje riziko vzniku těchto onemocnění
  • zánětlivá střevní onemocnění (Crohnova choroba, ulcerativní kolitida): snižuje klinické symptomy, zánětlivé parametry i produkci prozánětlivých molekul, naopak zvyšuje sekreci protizánětlivých látek.
  • riziko rakoviny tlustého střeva: pomáhá předcházet tomuto onemocnění
  • zlepšuje hladinu cukru a glykovaného hemoglobinu u cukrovky

 

Konopná vláknina je metabolizována mikroby v gastrointestinálním traktu a produkuje mastné kyseliny
s krátkým řetězcem, včetně acetátu, propionátu a butyrátu. „Konzumace vlákniny a prebiotik může vést ke zlepšení zdraví a prevenci nebo léčbě onemocnění. Konopná vláknina a prebiotika mají také příznivé účinky na snižování hladiny cholesterolu v krvi, což je rizikový faktor pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění,” sděluje MUDr. Rodion Schwarz, vedoucí lékař ze SCHWARZ CLINIC, www.schwarzclinic.cz.

 

MUDr. Rodion Schwarz a Jiří Stabla

Přírodní léčivo

Zájem o snižování hladiny cholesterolu v krvi roste, protože vyšší hladina cholesterolu je spojována s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění (vysoký tlak). Léky na hypercholesterolemii mohou mít nežádoucí vedlejší účinky, takže se zkoumají i nefarmakologické přístupy. Vláknina a prebiotika mají příznivé účinky na mikrobiom a mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu. 

 

Prebiotika jsou důležité i pro vaše mazlíčky

V prosinci 2016 se konalo setkání Mezinárodní vědecké asociace pro probiotika a prebiotika, kde odborníci
z oblasti mikrobiologie, výživy a klinického výzkumu přezkoumali definici prebiotik. Prebiotikum je nyní definováno jako substrát, který hostitelské mikroorganismy selektivně využívají a přináší zdravotní prospěch. Pro prebiotikum je také důležité, aby byly prokázány jeho příznivé účinky na zdraví. „Konopná vláknina je bez diskuze prebiotikum, které splňuje tyto kritéria. Nová definice se také týká prebiotik určených k použití u zvířat, kde jsou stejně důležité jako u lidí. Proto je naše konopná vláknina vhodná i pro vaše čtyřnohé mazlíčky,” doplňuje Jiří Stabla, zakladatel značky Stabla.cz, www.stabla.cz.

 

Produktový tip:

Konopná vláknina se stává významným prebiotikem. Její význam v jídelníčku zdravého životního stylu stále roste. STABLA konopná vláknina pochází z přísně kontrolované šarže a je šetrně skladována. Vysoká jakost vlákniny je vždy zaručena dlouholetým know-how, mezi které se řadí spolupráce s nejlepšími farmáři. Pěstováno s láskou. Bez chuti a zápachu, vhodná pro dospělé a děti od 3 let. Cena 150 Kč. K dostání na www.stabla.cz.

 

 

Již brzo se můžete těšit na soutěž o tuto konopnou vlákninu.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...
Reklama
Reklama