Čas sklizně je tu, připravte si přírodní zásoby zdraví

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Způsobů, jak si uchovat letní úrodu na zimní měsíce je hned několik a tou nejstarší je sušení. Dle historiků se první recepty na sušení ovoce objevují již 1 800 let před Kristem. Tehdy se sušilo na slunci či ve vzdušných tunelech, dnes již máme mnohem rychlejší a jednodušší způsoby. Metoda sušení je oblíbená především pro svou snadnost a efektivnost. Odstraníte-li z potravin vodu, zpomalíte růst mikroorganismů a můžete je uchovávat dlouhou dobu a při dodržení několika pravidel si zachovají i všechny zdraví prospěšné látky. Mezi další oblíbené způsoby zpracování ovoce a zeleniny je třeba zavařování nebo sterilace.

Už naše babičky věděly, co je dobré

Nejstarším, nejjednodušším, ale také nejdelším způsobem sušení je využití slunce, v našich klimatických podmínkách to ale není zrovna ideální způsob. Navíc na noc je nutné sušené potraviny uklidit, aby si opět nenatáhly vlhkost. Naše babičky už na to šly chytřeji a sušily vše v kamnech či nad nimi. Dnes si můžeme vypomoci klasickou elektrickou troubou. Ideální je sušit na horký vzduch na 40 °C, aby si plodiny zachovaly maximum vitamínů. Dalším důležitým pravidlem je nechat troubu při sušení pootevřenou.

Moderní doba přináší nové možnosti

Modernějším a oproti troubě i úspornějším řešením jsou sušičky potravin. S jejich pomocí si pohodlně nasušíte ovoce, zeleninu, bylinky, houby, ale třeba i maso. Před zakoupením sušičky je třeba zvážit několik věcí. Nákupní rádce Heureka doporučuje zaměřit se na uživatelsky důležitá kritéria. Budete-li sušit velké množství úrody, případně i maso, zvolte výkonnější model s více patry a ideálně i hranatý, do kterého naskládáte více. Určitě si také prohlédněte základní výbavu a příslušenství, plata navíc se hodí. Plánujete-li se sušičkou manipulovat častěji a pravidelně, srovnávejte i její hmotnost a materiál, z něhož je vyrobena. Nerezové sušičky jsou těžší, ale více vydrží. Důležitá může být také hlučnost, sušička totiž běží i několik hodin. A sledujte příkon a výkon – čím vyšší hodnota, tím rychlejší sušení. Finální výběr vám pak zúží typ ovládání a případné vychytávky jako časovač či přednastavené programy sušení. Vyheurekujte si tu pravou sušičku přímo pro vás na nákupním rádci, kde si můžete jednoduše vyfiltrovat své požadavky. „Pokud si sušičku vyberete na e-shopu s certifikátem kvality, je to téměř stoprocentní záruka, že jste vybrali dobře. Chcete-li si být ale skutečně jistí, zkontrolujte také recenze
a hodnocení ostatních zákazníků, kteří na e-shopu nakoupili
,“ říká Veronika Molčanová, vedoucí oddělení péče
o zákazníky nákupního rádce Heureka.cz.

Připraveno na zimu

Nasušené potraviny vydrží třeba i dva roky, ale musíte je správně skladovat. Ideální pro uložení jsou plastové či skleněné nádoby, vyhněte se nádobám z pozinkované oceli. Vše pak skladujte na chladném, suchém a tmavém místě.

Zásobeni i na několik let

Trvanlivost naší úrody si prodloužíme také zavařováním, a to klidně i o několik let. Tato metoda má však taktéž pár pravidel, aby se potraviny nezačaly kazit. Zavařit můžete prakticky cokoliv, základem je vše řádně očistit
a použít sterilizované sklenice. Při plnění platí staré známé ani moc, ani málo. Ideální je, aby náplň sahala 0,5-2 cm pod okraj sklenice. Teplota vody záleží na tom, co zavařujeme, ale rozhodně by měla být vyšší než 80 °C. Vždy také dbejte na to, aby sklenice byly kompletně ponořené.

Zavařovat lze v klasickém hrnci či v troubě, ale mnohem bezpečnější a pohodlnější je využití elektrického zavařovacího hrnce. Na nákupním rádci Heureka.cz najdete široký výběr obou variant hrnců a též dalších nezbytností potřebných pro zavařovaní, jako jsou sklenice různých tvarů a velikostí či rozmanité typy víček. Stačí zadat preferované parametry. Zavařovací hrnec vybírejte hlavně podle objemu, materiálu a funkcí. Moderní elektrické totiž umí víc než jen zavařovat. Připravíte v nich marmeládu, povidla, horké nápoje, a dokonce i pivo. To už stojí za investici, co říkáte.

 

TIP: Víte, že zavařovací hrnce vás potěší i v zimě například při přípravě svařeného vína nebo většího množství polévky nejen během společenských akcí?

 

 

Reklama

Doporučujeme

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...

Ottie představuje tajemství korejské krásy

Korejská kosmetika se stala celosvětovým fenoménem díky jedinečnému spojení moderní vědy, přírodních ingrediencí a filozofie rovnováhy. Neslibuje zázraky přes noc, ale nabízí dlouhodobě zdravou, hydratovanou...

Pět nevinných frází, které zaručeně promění rozhovor v minové pole

Nejsou to hádky, co ničí vztahy, ale slova, která v nich zazní. Lidský mozek totiž reaguje na slovní útok rychleji než na racionální argument,...

Nová vlna podvodů: Umělá inteligence napodobuje hlasy vašich blízkých a krade miliony

Zvoní telefon, na videu vidíte svého vnuka v nouzi a on žádá o peníze. Zní to naléhavě. Jenže to není on. Umělá inteligence se...

Podzim v plné síle: jak dobít baterky, i když se dny krátí

Stejně jako podzim hýří barvami, můžete i vy sršet energií. Kombinace pošmourného počasí a brzké tmy sice často přináší únavu, ale existuje spousta drobných...

Diagnostikovaný psychopat popsal hlavní rozdíl mezi ním a běžnými lidmi: Necítím vinu

Myslíte si, že psychopaté jsou chladné stroje bez jakýchkoli emocí? Pětadvacetiletý Loïc de Marie, jemuž byla diagnostikována antisociální porucha osobnosti, tvrdí opak. Cítí radost...

Zamilujte se do Palsu. Městečka, kde se zastavil čas a mluví jen kameny

Jeho jméno znamená „bažina“, přesto je to jeden z nejkrásnějších klenotů Španělska. Středověké městečko Pals ukryté v piniových hájích Katalánska je mozaikou kamene, ticha...

Podzim bez nachlazení? S Wild & Coco je to hračka

Mimo krásně zbarveného listí a těšení se na Vánoce přináší podzim zvýšené riziko nachlazení, viróz a únavy. Jak se mění počasí a kolísají teploty,...

Žena pila dva týdny olivový olej, popisuje nečekané změny na těle i pleti

Říká se mu tekuté zlato a středomořská dieta na něj nedá dopustit. Co se ale stane, když poslechnete virální rady a začnete pít dvě...

Chlad za okny, pohoda uvnitř.Jak udržet domov zdravý i útulný

S příchodem podzimu a zimy se náš život přesouvá dovnitř. Venku se ochladí, dny se zkrátí a my si začínáme užívat teplo domova. Deky, svíčky...

Russell Crowe vyvrátil fámy o věku své přítelkyně, není o 30 let mladší

„Je to velmi negentlemanské,“ postěžoval si herec Russell Crowe, když musel znovu uvádět na pravou míru lživé informace o věku své partnerky Britney Theriotové....

Black Friday od přední značky v oblasti sexuálního zdraví

Nakupujte a objevujte řadu produktů pro sexuální zdraví od Satisfyer, které jsou právě teď, v předvánočním období, ještě dostupnější. 22. do 30. listopadu nabízí Satisfyer...

10 frází, kterými nevědomky ničíte své vztahy a působíte jako nezdvořák

Všichni to známe. V místnosti panuje pohoda, když vtom z vás vypadne věta, po které se náhle ochladí. Nechtěli jste nikoho urazit, přesto jste...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3