Jak začít s příkrmy?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

S kojením je to snadné. Miminko dostane vše, co potřebuje a není toho třeba moc řešit (kromě neustálého vstávání). S umělým mlékem je to podobné (i když to vstávání je o něco náročnější). Jenže toto krásné období uteče jak nic a najednou je to tu. Čas na příkrm. V jakém měsíci nastává? A jak s příkrmy začít?

Kdy začít doplňovat miminku stravu příkrmem

Na příkrmy jsme se podívali dohromady s e-shopem Bezvaplenky.cz. Co všechno jsme se dozvěděli?

Nejdůležitější je u příkrmů začít včas.

To znamená ani brzy ani pozdě.

Pokud začnete příliš brzy, miminku mohou chybět živiny (což vede k podvýživě) a mohou se u něj spíše rozvinout alergie.

To samé platí i pokud naopak začnete příliš pozdě. Kdy je tedy ten ideální čas?

Obecně platí, že je miminko vhodné začít dokrmovat mezi ukončeným 4.-6. měsícem života. Pokud je miminko zvyklé na umělé mléko je lepší začít s příkrmy dříve. Naopak plně kojené miminko může začít až po oslavení půl roku svého života.

V obou případech však záleží na povaze a chuti objevovat u vašeho děťátka. Některé bude přirozeně chtít začít o něco dříve a jiné naopak – snažte se však dodržet alespoň zmíněné rozmezí.

Jak s příkrmem začít?

Základem při začátku příkrmů je trpělivost. Miminko se nemusí na nové chutě na začátku tvářit zrovna přívětivě. Připravte se tak na hromadu nervů a úklidu.

Vůbec se neobávejte, pokud miminko sní jen lžičku nebo dvě – nebo dokonce vše vyplivne. Klidně ho nakrmte mlékem. Jde o to, aby si postupně zvyklo.

Na začátku je nejlepší začít jedním druhem zeleniny. Tu stačí uvařit na páře a rozmačkat ji na pyré.

Miminko by si na novou chuť mělo zvykat přibližně 4 dny – poté můžete zařadit další druh.

V podobné době je vhodné zařadit i masové příkrmy. S ovocem a kaší můžete začít přibližně po 14. dnech od začátku přikrmování.

Jak na alergeny?

Spousta maminek se bojí miminkům do jídla zařazovat alergeny. Právě v této době je však zařazení alergenů naprosto optimální.

Organismus miminka se totiž mezi 4.-6. měsícem nachází v tzv. imunologickém oknu, kdy alergeny nejlépe snáší a nejlépe si na ně zvyká. Nebojte se tak zařadit v mírném množství lepek, sóju a ve velmi mírném množství (například v kaších) také laktózu.

 

 

Reklama

Doporučujeme

„Měl by to přece vědět“: Jak nevyřčená očekávání tiše podrývají blízkost

Ve vztazích často netrpíme nedostatkem lásky, ale nadbytkem nevyřčených očekávání. Doufáme, že druhý pozná, co potřebujeme. A když nepozná, cítíme se zraněně, i když...

Zdravé sladkosti: Letní dezerty, které hýčkají tělo i duši

Když ovoce zpívá na talíři, léto chutná ještě lépe. Jak si dopřát sladké bez výčitek? Objevte recepty, které spojují zdraví s radostí. Ovocné symfonie na...

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Venku léto, uvnitř zima: jak si s touhle kombinací poradit, a přitom být stylová?

Léto nás, co do výběru outfitu, umí pěkně potrápit. Zvlášť, chodíte-li do kanceláře. Ráno po cestě se pečete v halence jako v sauně, a pak vás...
Reklama
Reklama