Nenechte svůj kulinářský um ohrozit chybami při grilování: Jak se jim vyhnout?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Rychle se přiblížilo období, kdy ve vzduchu nebude cítit pouze jaro, ale také vůně nejrůznějších grilovaných pochoutek. Ano, je tady sezóna grilování. Rozžhavené rošty grilů se už nemůžou dočkat, jaké dobroty na ně naskládáte. Dejte ale pozor na chyby, kterými byste si mohli skvělou grilovačku zkomplikovat. Jaké jsou ty nejčastější, a jak se jim vyvarovat?

 

Hygiena je základ

Dodržovat hygienu nezapomínejte ani při grilování. Nejlepší je rošt očistit hned poté, co dogrilujete. Zapečené zbytky jídla z něj půjdou snadněji dolů, než když je necháte zaschnout. Pokud se k tomu dostanete až později, použijte ocelový kartáč a speciální odmašťovací přípravky, které vás nečistot zbaví. Pokud ale máte pocit, že ani generální úklid grilu už nemá na jeho čistotu vliv, zamyslete se nad koupí nového. Využít můžete například nákupního rádce Heureka, kde vám poradí, jak se zorientovat v nepřeberném množství, které je na trhu
k dispozici a  jaký gril si vybrat. Dozvíte se i recenze uživatelů nebo si snadno porovnáte ceny, abyste pořídili ten nejdokonalejší gril přímo pro vaše potřeby.

Nebuďte nedočkaví

Nedočkavost se nevyplácí hned v několika rovinách:

  1. Počkejte, až se gril pořádně rozpálí. Pokud máte gril na uhlí, řiďte se podle zabarvení uhlíků. Když jsou správně rozpálené, mají totiž specifickou bílou vrstvičku. Do tohoto stádia se dostanou zhruba za půl hodiny. Pokud ale grilujete na plynovém nebo elektrickém grilu, vyčkejte zkrátka dost dlouhou dobu, než bude rošt správně rozžhavený. Pokud si nejste jistí, můžete to otestovat pomocí kapky oleje. Pokud začne olej prskat,  je správný čas hodit na gril maso.
  2. Myslete na to, že marinování masa také zabere nějaký čas. A říká se, čím déle, tím lépe. Určitě se můžete nechat inspirovat ověřenými recepty, které dají vašemu masíčku nezapomenutelnou chuť. Skvělé marinády si ale můžete koupit už hotové a ušetřit tak nějaký čas.
  3. Gril už máte rozpálený a maso se marinuje několik hodin? Skvělé! Až ale maso vyndáte z lednice, určitě ho hned na gril nedávejte. Počkejte, až bude mít pokojovou teplotu (zhruba půl hodiny). Bude tak šťavnatější a vaše chuťové pohárky nadšenější. 
  4. Okamžik, kdy můžete do vymazleného masíčka říznout a ochutnat, je tady. Doporučujeme ale po vytáhnutí z grilu nechat maso chvíli odpočinout. Díky tomu si zachová křehkost a šťavnatost, které vaše kulinářské umění posune zase o level výš.

Na víko zkuste nesahat

Častým nešvarem je neustálé zvedání víka grilu. Nechte ho dělat svoji práci a hlídejte si, jak často se mu díváte pod pokličku. Nejenom, že odklápěním víka větráte a gril ochlazujete, což má vliv na přípravu pokrmu, ale také tím víříte popílek (u klasických grilů na uhlí). Ten se může na maso přilepit a sousta vám pak budou skřípat mezi zuby, což ani sebelepší marináda nezachrání.

Sto lidí, sto chutí

Zamyslete se nad recepty, které budete chtít připravovat. Vězte, že strávníkům uděláte radost kromě přípravy masa i jinými pochutinami. Co třeba grilovaný sýr, párečky či zelenina? Nebo můžete zkusit i něco méně typického. Skvěle se hodí třeba ovoce, například banány, broskve, nebo ananas ve slanině. To, že se nebude podávat jenom maso, ale nabídka bude rozmanitá, určitě každý jenom ocení.

Buďte něžní

Při manipulaci s jakýmkoliv masem si dávejte velký pozor. Nepíchejte do něj vidlicí, netahejte ho, ani ho netrhejte z roštu. Jakmile narušíte jeho kůrčičku, přijdete o šťávu a maso by se mohlo znehodnotit. Pokud chcete být mistr všech steaků, dohlédněte na to, aby byly vysoké okolo 2 cm, k jejich obracení si pořiďte kleště nebo obracečku a buďte opatrní. Něžné zacházení se vám na talíři vyplatí.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zrada v regálech. Jak vás potraviny s nápisem „fitness“ pomalu ničí

Jsou na nich nápisy „fitness“, „bez cukru“ nebo „nízkotučné“, přesto mohou vašemu tělu škodit víc než obyčejný párek v rohlíku. Vědci varují před epidemií...

Zázrak z kuchyně: Jak ocet pomáhá proti skvrnám a zápachu

Obyčejná lahev z kuchyně se mění v malý elixír krásy. Jablečný ocet, známý ze salátů, totiž překvapivě umí zatočit s tmavými skvrnami i nepříjemným...

Půjčka na cokoliv nabízí řešení pro každý den v týdnu

Malý úvěr, který by byl k dispozici ještě dnes? Ovšem, je to snadná záležitost pro všechny, kdo mají na svém kontě základy práce na PC....

Tajemství 10 000 kroků odhaleno. Pro srdce děláte možná málo

Máte na kontě deset tisíc kroků, ale nasbírali jste je jen přecházením mezi kanceláří a kuchyňkou? Nová rozsáhlá studie varuje, že to nestačí. Nezáleží...

Temná, napínavá a svižná

Vražda mladé ženy naznačuje rituální motiv spojený s rodem záhadného aristokrata De Jonga. Roztáčí spirálu podivných událostí, symbolů a tajemství ukrytých na staré tvrzi. Záhadu,...

Xiaomi zahajuje Black Friday se slevami až 8 200 Kč!

Společnost Xiaomi zahajuje slevovou akci Black Friday, která potrvá od 3. do 30. listopadu 2025. Během tohoto období Xiaomi nabídne zákazníkům širokou škálu svých...

Columbia Amaze Puff – dokonalá kolekce bund a kabátů plná peří i stylu

Značka Columbia Sportswear přichází letošní zimu s novinkou - kolekci péřových bund a kabátů Columbia Amaze Puff, které jsou funkční a zároveň dokonale stylové. Trio...

„Jejich objetí je domov.“ 6 důvodů, proč muži zbožňují plné tvary

Krása má stovky podob, ale ta nejpřitažlivější je často ta, která dýchá sebevědomím a opravdovostí. Ženy s plnými tvary totiž často vyzařují něco, čemu...

Ceny potravin vás děsí? Senioři mají nárok na pomoc, o které se moc nemluví

Účty za jídlo vám dělají vrásky na čele? Pro důchodce existuje skvělá cesta, jak získat kvalitní potraviny za zlomek ceny, nebo dokonce úplně zdarma....

Jsem nejnenáviděnější muž v Británii! Carr se brání útoku Palomy Faith

Komik Alan Carr se stal hvězdou show Celebrity Traitors, ale jeho první „vražda“ v pořadu vyvolala poprask. Zabil totiž svou kamarádku Palomu Faith, která...

Klára Jerneková: herečka, kterou si diváci zamilovali. Její odchod provází záhady

Klára Jerneková zůstává v paměti diváků jako obraz něžné a přirozené herečky. Její život ale skončil předčasně a za smutnou tečkou zůstaly otazníky. Byla...

Jak zatočit s vystouplým bříškem? 5 způsobů, které fungují a nebolí

Dokonale ploché břicho? To není jen mýtus z obálek časopisů. Skutečná síla je ve funkčních svalech a pocitu lehkosti. Zpevněný střed těla přitom ovlivňuje...

Nenávist za monitorem: Proč ženy na internetu čelí větší krutosti než muži

Internet měl být místem svobody. Platformou, kde mohou všichni mluvit beze strachu a bez ohledu na pohlaví. Realita? Úplný opak. Zvlášť pro ženy. Online...

Pozor na falešné policisty. Využívají stres a kradou statisíce

Když vám zazvoní telefon a na displeji svítí číslo Policie ČR, zpozorníte. Přesně na to ale podvodníci čekají. Jejich nový trik, kdy se vydávají...

Zapomeňte na lososa. Ryba, kterou jste přehlíželi, je skutečný poklad

Zatímco losos byl roky hvězdou zdravého jídelníčku, odborníci hlásí změnu na trůnu. Novým králem se stává obyčejná makrela... ryba, která spojuje to, co často...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3