5 největších mýtů o potravinách pro děti

5 největších mýtů o potravinách pro děti

Musíš pít mléko, abys měla pevné kosti. Musíš jíst maso, abys byl silný... To jsme slýchali od rodičů i babiček jako malí všichni. Jak je to však s potravinami, které jsou pro děti prospěšné, či podle mnohých dokonce nezbytné? 1. Kravské mléko a tvaroh se špatně tr


Musíš pít mléko, abys měla pevné kosti. Musíš jíst maso, abys byl silný... To jsme slýchali od rodičů i babiček jako malí všichni. Jak je to však s potravinami, které jsou pro děti prospěšné, či podle mnohých dokonce nezbytné?

jídlo dítě 177016904

1. Kravské mléko a tvaroh se špatně tráví

Kravské mléko a mléčné výrobky jsou asi nejčastějšími potravinami, které dětem dnes dáváme. Podle odhadů odborníků sní české dítě minimálně tři „mléčné dávky“ za den. Je to ale dobře? Názory, hlavně na konzumaci kravského mléka, se velmi různí... „Je prokázáno, že kravské mléko sice obsahuje vápník, ale ten je pro tělo často těžce vstřebatelný. Silně překyseluje organismus a zahleňuje, což má neblahý vliv na trávící trakt. Pradox je, že při konzumaci mléčných výrobků se zvyšuje riziko osteoporózy, nebo-li odvápnění kostí. Proto doporučuji kravské mléko a rovněž tvaroh omezit, ale velice postupně: když jí dítě mléčný výrobek třikrát a více denně, dát mu ho jen jednou denně (ideálně v podobě bílého jogurtu nebo kefíru) a další dvě dávky nahradit nejrůznějšími ovčími či kozími výrobky. Ty tolik nepřekyselují a neobsahují tzv. xenobiotika, což jsou různé cizorodé látky dostávající se do kravských výrobku masivní průmyslovou výrobou,“ vysvětluje výživový specialista Martin Škába, který má na portále www.skaba.cz speciální sekci věnovanou stravování dětí.

2. Džusy s nebezpečnými jednoduchými cukry

Napij se, musíš do sebe dostat víc tekutin. Ano, tyto věty jsou na místě, ovšem záleží na tom, čím své dítě napojíte. Čeští rodiče nejčastěji chtějí svým ratolestem dopřát dle nich to nejlepší a dávají jim „výživné“ barevné džusy s krásnými obaly a často lákavými přibalenými hračkami. Pozor na ně! „Džusy často obsahují velké množství jednoduchých cukrů, které se i v těle dítěte budou rychle přeměňovat zejména v útrobní tuk v orgánech, hlavně v játrech, které pak nebezpečně tuční od raného věku. Doporučil bych dávat dětem ovocno-zeleninové šťávy bez přidaných cukrů, anebo ovoce a zeleninu přímo odšťavňovat doma, to je bude navíc bavit,“ doporučuje Martin Škába.

3. Maso ano, ale 1x denně!jídlo dítě 86523384

Český národ by se v současné době mohl přezdívat národem kuřecím. Toho máme totiž největší spotřebu v Evropě, a to jak u dospělých, tak i u dětí. Pokud se přitom nejedná o kuře domácí či z farmy, nebude asi moc zdraví prospěšné. „Maso obecně je těžce stravitelné. Když je má dítě ve školce či školce na oběd, večer už je lepší ho vynechat, přičemž v tomto případě mluvíme také o nejrůznějších uzeninách, které by do dětského jídelníčku neměly patřit vůbec,“ varuje Martin Škába. Za draví nejpřínosnější považuje ryby a vařené hovězí maso, ideálně s velkým množstvím zeleniny v polévkové formě. S konzumací masa by to však nepřeháněl. „Češi jsou jím přejezení a rozhodně by jim prospělo jeho omezení – vždyť jsme  rekordmani v rakovině tlustého střeva v celé Evropě.“

4. Snídaňové cereálie zatěžují

Ruku na srdce: co snídají vaše děti? Ano, nejčastěji nějaké cereálie zalité mlékem. O mléce, hlavně kravském, jsme si již povídali výše, ani snídaňové cereálie na tom ale nejsou nijak valně... „Zdravá cereálie je taková, která je celozrnná. To však většinou není, nejčastější se skládá z různých druhů bílých mouk, které se v těle rychleji promění na tukové vrstvy, zvýší se glykemický index a zatíží to slinivku břišní, čímž se začneme propracovávat k cukrovce druhého typu a ta je čím dál častější i u dětí,“ upozorňuje Martin Škába. Cereálie z bílé mouky s velkým množstvím cukru smíchané s kravským mlékem pak považuje za jeden z největších prohřešků proti dětem, protože tato kombinace se tráví velice špatně.

5. „Zdravé sušenky“

Čokoládu ne, koupím ti nějakou zdravou tyčinku nebo sušenky.  Pravda, jsou i takové, ale které? „Je to jednoduché, zdravé jsou ty, které neobsahují cukr ani bílou mouka.Naučte se, jak poznat zdravou potravinu podle složení etikety,“ doporučuje Martin Škába s tím, že jednoduchý návod najdete třeba i na portále www.skaba.cz. Pravidlo je ale obecně takovéto: Každý výrobek musí být opatřen etiketou s obsahem obsažených látek: najdete zde bílkoviny, tuky, sacharidy a pod nimi je většinou stěžejní všimnout si řádku „z toho cukry“. Jedná se o bílý přidaný cukr, který neobsahuje vlákninu. Pokud je jeho hodnota nad 5 gramů na 100 g výrobku, radíme ho nekupovat! „Výjimkou je, pokud byste ve složení našli slovo „ovoce“, pak se jedná o cukry obsažené v něm. A pozor i u mouky: pšeničná a žitná mouka bez uvedení celozrnné, je vždy bílá mouka.“ Ale abychom nekončili negativně – samozřejmě, že existuje i zdravé mlsání: Rozhodně vám udělají dobře  všechny lahůdky obsahující ovesné vločky, sojovou mouku, hořkou 80% čokoládu, kakaové máslo, kávový sirup a mnohé další... Dobrou chuť! Více o zdravé výživě a zdravých potravinách pro děti i dospělé se dozvíte na www.skaba.cz