Grilování bez jediné chybičky. Kterých nešvarů se vyvarovat a na co si dát pozor?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

K dokonalé letní pohodě neodmyslitelně patří vůně grilování. Ať už jste milovníci šťavnatých steaků, pořádných burgerů nebo si rádi vychutnáte lehkou rybu, barbecue promění i běžnou večeři ve společenskou událost. Dnes už k tomu navíc ani nepotřebujete ani zahradu. Díky kvalitním stolním kontaktním grilům si oblíbené pochoutky snadno připravíte i v malém bytě nebo na terase či balkóně. Pozor si dejte jen na základní chyby během grilování, kterými se můžete ochudit o dokonalou chuť připraveného pokrmu. Na co si dát pozor, abyste si jej naplno užili?

 

Gril třeba rozehřát

Než vložíte maso na rošt, nechte gril rozehřát. Pokud byste suroviny vyskládali na studený povrch, bude se vám hůře kontrolovat rovnoměrné propečení. Během grilování také neplatí rovnice, že čím vyšší teplota, tím dříve bude jídlo hotové. Tímto postupem maso akorát na povrchu spálíte, zatímco uvnitř zůstane syrové.

 

Teplotu držte pod kontrolou

Nedostatečně předehřátý gril není jediným problémem, se kterým se můžete při nastavování teploty potýkat. Nerovnoměrné propečení způsobují také teplotní výkyvy během grilování. To může nastat u starších typů stolních grilů, které mají topná tělesa umístěná pod grilovací deskou.

TIP: Tento nedostatek elegantně řeší kvalitní moderní kontaktní grily Sage BGR820 a BGR840, které mají topné těleso zabudované přímo do desky. Zároveň se v nich nacházejí senzory, které detekují pokles teploty, například po položení chladnějšího masa. Ty následně zvýší teplotu grilu tak, aby ji srovnaly na ideální stav, a zároveň zůstala zachována kvalita jídla.

 

Buďte trpěliví, maso potřebuje čas

To platí už před samotným grilováním. Maso vytáhněte z ledničky alespoň hodinu před tím, než jej začnete péct, a nechte odležet. Při vložení na gril by mělo mít ideálně pokojovou teplotu. Během grilování na něj nespěchejte. Celý proces neurychlíte ani častým obracením, ani pícháním do masa vidličkou. Tím akorát způsobíte ztrátu šťavnatosti a poškodíte jeho texturu. Jakmile se maso upeče, je zvláště důležité jej před konzumací nechat odpočinout alespoň tři minuty, aby se šťáva a chuť mohly rovnoměrně rozprostřít skrz celou porci a nedošlo k jejich ztrátě hned po prvním nakrojení. Zbytkové teplo v mase se totiž po vyndání z grilu stále odpařuje.

TIP: Pokud nevíte, jaká je ideální teplota pro vámi zvolený druh masa, existuje jednoduché řešení. Moderní chytré grily, jakým je například smart gril BGR840 značky Sage, mají zabudovanou teplotní sondu. Ta kontroluje teplotu masa, které zvolíte na displeji (na výběr je hovězí, jehněčí, vepřové, kuřecí a ryba), a to včetně typu přípravy od krvavého po propečený steak. Díky tomu máte jistotu, že maso bude dokonalé uvnitř i na povrchu.

 

Nepřidávejte omáčky na maso během grilování

Zejména pokud mají vysoký obsah cukru. Ten totiž při kontaktu s grilem rychle karamelizuje, což může způsobit spálení masa na povrchu. Počkejte, až bude maso správně udělané, a přidejte omáčky až před samotnou konzumací.

 

Čistěte pravidelně svůj gril

Byť se tato rada zdá naprosto samozřejmá, mnoho lidí ji stále podceňuje. Částečně máme pro tuto chybu pochopení – po dobrém jídle se málokomu chce pustit do nádobí. Jenže staré zbytky či spáleniny negativně ovlivňují chuť. Velkou výhodu v tomto ohledu mají elektrické grily s odnímatelnými deskami.

TIP: Grily Sage BGR820 či Sage BGR840 mají desky s nepřilnavým povrchem, které lze jednoduše vyndat a bez starosti dát do myčky. Nastavitelný sklon grilu také zajišťuje, že vypečený tuk odtéká do odkapávací misky, a tak je jeho čištění ještě jednodušší.

 

 

 

O značce Sage:

Sage je evropskou značkou společnosti Breville, jejíž produkty se prodávají ve více než 50 zemích světa. Australská Breville Groupe je celosvětově známá díky vlastnímu vývoji malých kuchyňských spotřebičů nejvyšší kvality, vyznačující se dlouhou životností a skvělým uživatelským komfortem. Historie Brevillu se začala psát v roce 1932 a této společnosti vděčíme například za tzv. sendvič-toaster, který vyvinula jako první výrobce na světě. Po jeho uvedení na trh v roce 1974 se jenom v Austrálii prodalo 400 000 kusů.

Pro další informace a novinky navštivte adresu www.sagecz.cz

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Vyhrajte jeden ze tří balíčků Rituals

Dopřejte si okamžiky klidu a harmonie s luxusní péčí od Rituals. Každý produkt značky vznikl s cílem proměnit každodenní rutinu v smysluplný rituál –...

Vánoční inspiraci nabízí BIOBAY – spojení luxusu, přírody a umění

Kolekci od španělské značky MAISON OLER, kde se vůně mění v umění nabízí výhradní distributor BIOBAY. Ručně foukaný difuzér, prémiové esenciální oleje a designové...

Jak udržet banány čerstvé 26 dní? Obyčejná sklenice udělá zázrak

Koupíte krásně žluté banány a než se nadějete, zdobí je hnědé skvrny a měkká dužina končí v koši. Tomuto scénáři se však dá vyhnout....

Brána do pískovcového ráje: Objevte krásu Českého Švýcarska

Stojíme na křižovatce u Hřenska, kde se silnice dělí na směr k německému hraničnímu přechodu Schmilka a do centra obce. Zdejší parkoviště je ideálním...

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...

Ottie představuje tajemství korejské krásy

Korejská kosmetika se stala celosvětovým fenoménem díky jedinečnému spojení moderní vědy, přírodních ingrediencí a filozofie rovnováhy. Neslibuje zázraky přes noc, ale nabízí dlouhodobě zdravou, hydratovanou...

Pět nevinných frází, které zaručeně promění rozhovor v minové pole

Nejsou to hádky, co ničí vztahy, ale slova, která v nich zazní. Lidský mozek totiž reaguje na slovní útok rychleji než na racionální argument,...

Nová vlna podvodů: Umělá inteligence napodobuje hlasy vašich blízkých a krade miliony

Zvoní telefon, na videu vidíte svého vnuka v nouzi a on žádá o peníze. Zní to naléhavě. Jenže to není on. Umělá inteligence se...

Podzim v plné síle: jak dobít baterky, i když se dny krátí

Stejně jako podzim hýří barvami, můžete i vy sršet energií. Kombinace pošmourného počasí a brzké tmy sice často přináší únavu, ale existuje spousta drobných...

Diagnostikovaný psychopat popsal hlavní rozdíl mezi ním a běžnými lidmi: Necítím vinu

Myslíte si, že psychopaté jsou chladné stroje bez jakýchkoli emocí? Pětadvacetiletý Loïc de Marie, jemuž byla diagnostikována antisociální porucha osobnosti, tvrdí opak. Cítí radost...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3