Zavařování a fermentace: Objevte novou dimenzi chuti a posilte zdraví

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Důležitost ovoce a zeleniny v jídelníčku určitě není třeba dlouze zdůrazňovat, tuto nálož vitamínů bychom si měli dopřávat v pěti porcích každý den. Od jara do podzimu se vždy najdou čerstvé lokální plodiny, s příchodem zimy je to však složitější. Proto neváhejte a připravte si zásobu již nyní. Způsobů uchování existuje hned několik.

Můžete namítnout, že i v zimním období si lze vše koupit. Máte pravdu, ale zpravidla se jedná o ovoce
a zeleninu dovážené, které se tomu lokálnímu nemůže rovnat. Vstupte tedy do světa plného chutí a vůní, jenž je tak trochu alchymií. Veškerou úrodu, jakou si jen vzpomenete, lze totiž zamrazit, usušit, zavařit, nechat kvasit nebo třeba proměnit v lahodnou marmeládu.

Konzervace úrody zavařováním do sklenic započala již v 17. století, postupně pak docházelo k vylepšování nádob i metod až po podobu, jakou známe dnes. Základem jsou vždy čisté sklenice a pořádně očištěné plody, které nevykazují žádné známky hniloby. Značně unavené kousky by celé vaše snažení jen pokazily. Pokud se chystáte zavařovat ovoce, zpravidla následuje příprava cukrového nálevu či jiného, máte-li speciální rodinný recept. Konzervaci kromě sterilizace v zavařovacím hrnci zajistí také kyselina citronová nebo pektin, nezřídka v kompotech najdete koření jako badyán, hřebíček či skořici. Zavařovat můžete i menší bobuloviny, kupříkladu borůvky. V tomto případě průběžně plody setřásejte, ať se sklenice co nejvíce zaplní.

Kompotem to nekončí

Klasický kompot vám nestačí? Pak vás určitě bude bavit pečený čaj, v němž si vyhrajete s kombinováním různých druhů ovoce. Fantazii se meze nekladou a když přidáte čerstvý zázvor nebo šípky, získáte metlu na všechny bacily. Verze pro dospělé může i pro lepší konzervaci obsahovat třeba rum nebo pálenku. Jakmile začnou první plískanice, dejte si do hrnku 3-4 lžičky směsi, zalijte horkou vodou, a kromě zahřátí dodáte tělu
i tekutiny a porci ovoce. Ale neomezujte se pouze na sladké. Maso, těstoviny nebo třeba topinky rozehrají koncert plný chutí s nejrůznějšími zeleninovými zavařeninami, domácím kečupem a hořčicí. Ať už jste začátečníci a nevíte kudy kam, nebo mistři zavařenin nákupní rádce Heureka má nachystaný nejen široký sortiment, ale i dobré rady.

Kvašení pro silnou imunitu

Možná pro někoho trochu tajuplný termín fermentace, ukrývá všem dobře známé kvašení. Určitě většina z nás někdy v životě ochutnala vitamínovou bombu v podobě kysaného zelí nebo v dnešní době velmi populární kimchi. Ve všech těchto pochoutkách vytvářejí dokonalou symfonii chuti bakterie mléčného kvašení, které jsou doslova balzámem pro naši střevní mikroflóru. Začít s fermentací přitom není vůbec nic těžkého, jen se připravte, že to u vás díky probublávání ozývajícímu se ze sklenic a soudků bude tak trochu připomínat alchymistickou laboratoř.

Není kvašení jako kvašení

Rozlišujeme dva druhy kvašení, dlouhodobé a krátkodobé. Dlouhodobým kvašením nejčastěji prochází zelí, které když se začínajícím podzimem nakrouháte (případně si koupíte již hotovou krouhanku u pěstitele), prosolíte, přidáte kmín a napěchujete do soudku, získáte přísun vitamínů na celou zimu. A věřte, že pak si na vás nějaká viróza jen tak nepřijde. Delší dobu vydrží i okurky naložené ve slaném nálevu, tzv. kvašáky. Vždy je vše ale třeba skladovat na chladném a temnějším místě, ideálně ve sklepě.

Zeleninu, která kvasí jen krátce, označujeme termínem „pickles“ a oblibu si získalo také kimchi. Základ by měla tvořit hodně šťavnatá zelenina, aby hezky po promísení se solí pustila šťávu. Zeleninu pokrájejte najemno, v případě mrkve, petržele a celkově tvrdších druhů zeleniny se vyplatí použít kráječ či kruhadlo. Na každého kilo zeleniny použijte přibližně 15-20 g soli, s níž vše pořádně promíchejte a promačkejte. Zelenina musí být v nádobě vždy zatížená, aby byla pod hladinou. Specifikum kimchi je v tom, že jeho základ tvoří pekingské zelí
a má pikantní chuť.

Vrhnout se do nakládání zeleniny můžete prakticky kdykoliv, stačí vám k tomu zavařovací sklenice a například vyvařený kámen na zatížení směsi. Existují však i speciální nádoby na kvašení zeleniny, které jsou již dodávány se vším, co k fermentaci potřebujete včetně zátěžového mechanismu. Podobně funguje i nádoba na fermentaci s keramickým kamenem. Trochu jiný systém pak poskytuje nádoba s víkem s pružinou, kterou lze zakoupit jako komplet nebo si pořídit pouze speciální víčko. Stačí se podívat na nákupního rádce Heureka, kde najdete vše, co jen ke kvašení můžete potřebovat. Tak neváhejte a pusťte se do toho, posílíte imunitu, zlepšíte trávení
a celkově se díky konzumaci fermentované zeleniny budete cítit lépe.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zhasněte v koupelně! Fenomén „dark showering“ dobývá svět a odborníci ho milují

Slyšeli jste už o „tmavém sprchování“? Zatímco ranní sprcha nás má probudit a nabít energií, nový trend, který zaplavil sociální sítě, se zaměřuje na...

Túje jsou pasé: Zasaďte srbský smrk a vytvořte si neproniknutelnou alpskou stěnu

Většina lidí při plánování živého plotu automaticky sahá po tújích. Jenže zahradníci znají lepší tajemství: srbský smrk (Picea omorika). Je levnější, odolnější a vypadá...

Nová éra péče o tělo

Dove uvádí na trh tělová séra s aktivními složkami na úrovni pleťové péče Značka Dove přináší zásadní inovaci v péči o pokožku těla. Představuje novou...

Mrtví lupiči a malý psychopat? Expert rozebral Kevinovy pasti v Sám doma

Při sledování Sám doma v roce 2025 nás napadají jiné otázky než v dětství. Třeba jak si sakra rodiče mohli dovolit dům, který se...

Voda z kohoutku jako nepřítel baristů. Jak tvrdost a chlor ničí aroma drahých zrn

Milovníci kávy dokážou hodiny debatovat o pražení, mikrometrech na mlýnku nebo původu zrn. Pak ale často udělají tu největší chybu. Celý rituál zalijí vodou,...

Bonusy za 4,5 miliardy korun! Zpěvačka odměnila svůj štáb rekordní sumou

Turné Eras Tour přepsalo historii. Po 149 koncertech ve 21 zemích se tržby zastavily na neuvěřitelných 2 miliardách dolarů. Taylor Swift se však v...

12 nocí, 12 měsíců: Unikátní průvodce, jak si „přednastavit“ úspěšný příští rok

Období mezi zimním slunovratem a Třemi králi bylo pro naše předky tím nejposvátnějším časem v roce. Věřili, že během tzv. „Kouřových nocí“ je hranice...

Generace důvěřují, odborníci doporučují

Značka Vaseline, založená v roce 1870, si již více než 150 let drží pevné místo v domácnostech po celém světě. Její schopnost chránit pokožku...

Špína, psí výkaly a přísná pravidla. Bývalé milenky promluvily o svátcích v Playboy vile

Vánoce plné sněhu uprostřed slunné Kalifornie, kde ovšem místo baněk visí na lustru spodní prádlo, ale pod povrchem vládne přísný režim. „Hef měl naprosto...

Zrcadlo jako zrádce. Pokud v něm vidíte nepořádek, násobíte si stres

Všichni si dáváme předsevzetí, že zhubneme, budeme jíst zdravěji a méně se stresovat. Jenže často zapomínáme na místo, které nás ovlivňuje úplně nejvíc, a...

Poctivá chuť bez náhražek: Vyrobte si domácí máslo jen ze smetany a mrkve

V době, kdy jsou regály plné náhražek a vylepšovadel, se čím dál více lidí vrací k domácí výrobě základních surovin. Domácí máslo je ideálním...

Zapomeňte na Alpy! Polsko má hory, wellness i pravou zimní atmosféru, kterou si zamilujete

Zimní dny doslova volají po spojení přírody a sportu s relaxem v útulném prostředí. A není nutné jezdit daleko. Jen pár hodin za hranicemi...

Rok 2026: Ráj prodloužených víkendů! Sedmkrát si užijeme extra volno

Plánování dovolených pro rok 2026 bude letos jedna radost. Kalendář nám totiž nadělil hned několik prodloužených víkendů, které vycházejí přímo ideálně na pátky nebo...

Výprava za pramenem Labe

Cesta k pramenu naší nejznámější řeky Labe skýtá mnohé další krásné památky, zajímavá zastavení a dechberoucí výhledy do horské krajiny. Celá oblast je protkána...

Taylor Swift v slzách: Poprvé promluvila o masakru dětí v Southportu

V červenci 2024 otřásla světem zpráva o brutálním útoku na taneční kroužek s tématikou Taylor Swift v Southportu, kde zemřely tři malé holčičky. Zpěvačka...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3