Vánoční gurmánský průvodce

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vánoční svátky se neodmyslitelně pojí s nejrůznějšími dobrotami, mezi nimiž nesmí chybět maso ani vybrané uzeniny. Milujeme je buď jako chuťovky, nebo jako jeden z mnoha chodů při štědrovečerní večeři. Ať už si dopřáváte šťavnaté řízky s bramborovým salátem, vinnou klobásu třeba k tradičnímu kubovi nebo jen nakrájenou šunku během sledování oblíbených pohádek, vždy sáhněte po kvalitě. Dopřejte si mezi svátky poctivé výrobky, které potěší nejeden mlsný jazýček. Jak se zorientovat v masných produktech a správně vybírat u pultů během příprav na Vánoce, vám poradí Martin Čejka, majitel i řezník v tradičním a generacemi osvědčeném Řeznictví Čejka.

 

Pevná šunka s kousky svaloviny je zárukou kvality

Poctivou šunku poznáte snadno už na první pohled, a to podle řezu. „V případě, že uvidíte kousky svaloviny, šunka je skutečně kvalitní. Pokud je nevýrazná a má málo viditelné kousky, tím méně obsahuje masa, ale o to více vody,“ vysvětluje řezník Martin Čejka a upozorňuje, že dalším ukazatelem kvality může být i pevnost. Šunky s vyšší obsahem masa jsou totiž pevnější, tužší, soudržné a bez bublin či vzduchových výdutí. Šunky s menším obsahem masa jsou měkké a pouští vodu. V neposlední řadě se vyplatí prozkoumat vůni, která by měla být výrazná, a také chuť. Ta by zase měla být lahodná. Pokud si však stále nejste jisti, zkuste si vyžádat informace o složení, prodejce je povinen vám je poskytnout.

 

Čerstvá vinná klobása? Datum spotřeby je rozhodující!

Dobrá vinná klobása by měla obsahovat jen několik základních ingrediencí, a to vepřové a hovězí maso, víno, koření, přírodní skopové střívko a kousek pečiva či strouhanky. Důležitá je zejména čerstvost masa, protože výsledný produkt se již více neopracovává. „Vinná klobása se prodává syrová, tedy jako polotovar. Dávejte proto vždy pozor na uvedené datum spotřeby. V ideálním případě by měla být zpracována do 48 hodin od nákupu. Pokud je datum spotřeby delší, bude výrobek obsahovat také přidanou chemii, která ho udrží déle čerstvý. Upřednostněte proto koupi vinné klobásy v řeznictví před balenou ze supermarketu“, radí Čejka.

 

Smažení na sádle a nákup u řezníka – záruka těch nejlepších řízků

Ve většině českých domácností byl kapr s bramborovým salátem doplněn o smažené řízky. A z čeho je připravit? Pro prorostlejší, ale šťavnatější řízek je dobré sáhnout po vepřové krkovici, pro libový kousek vepřového bude zase nejlepší kotleta. Dobrý řízek připravíte ale také z vepřové kýty i plece. Pro fajnšmerky se rovněž hodí kýta telecí, konkrétně ořech nebo květová špička. Děti obvykle dávají přednost kuřecímu řízku, kdy je lepší jej pro kvalitu i výslednou chuť připravit spíše ze stehenního masa než z prsou. „Ať už se rozhodnete pro jakékoli maso, klíč úspěchu tkví zejména v samotném smažení. Řízky smažte ve vepřovém sádle, které je mnohem lepší než ostatní tuky a masu dodá skvělou chuť,“ doporučuje Čejka.

 

Sváteční polévka potřebuje šmrnc. Přidejte klobásu!

Tradiční klobásy patří mezi nejoblíbenější výrobky, díky své univerzálnosti si totiž najdou fanoušky při kdejaké příležitosti. Chutná a poctivá klobása skvěle vyšperkuje také sváteční polévku, případně poslouží jako super zobání při setkání s vašimi nejbližšími. Tajemství kvalitní klobásy podle Martina Čejky tkví ve výběru správné suroviny, tedy správné části vepřového a hovězího masa. Na výsledku se však podílí také koření a samozřejmě i neméně důležité tepelné opracování.

 
Martin Čejka

NÁŠ TIP: Fantastický bramborový salát jako od babičky

Co by to bylo za Vánoce bez pořádného bramborového salátu! Oblíbenou pochoutku lze přichystat v různých podobách. Pokud ale chcete vyzkoušet něco nového, Řeznictví Čejka má svůj letitý recept, který nezklame. Kouzlo tohoto bramborového salátu spočívá v perfektních bramborách, syrové zelenině a speciálnímu koření. Seženete jej například v karlínském Bufáčku.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Chcete zhubnout tuk na břiše? Vyzkoušejte nejlepší nápoj na hubnutí podle dietologů

Pokud se potýkáte s pár kily navíc, určitě to není žádná tragédie. Jestli však máte v oblasti břicha tuku více, můžete si zadělat na...

Tři skvělé recepty ze žampionů

Žampiony jsou skvělou surovinou, která se dá využít na stovky způsobů. Jsou lehké, chutné a navíc rychle hotové. Jejich výhodou je, že jsou navíc...

Okurkový salát třikrát jinak

V srpnu konečně zažíváme léto, jak ho poznáváme. Parné dny jsou ideální k návštěvě bazénu, osvěžení však můžeme hledat i jinde. A to například...

Zázračnou lahvičku na vlasy za socialismu používaly snad všechny ženy. Dnes je osvědčené eso opět v kurzu

Čím dál častěji se mnoho z nás vrací k osvědčeným a přírodním kosmetickým přípravkům. Jednu tuto velice oblíbenou a doslova zázračnou vodu si zamilovaly...

Zapomeňte na přeplněné lázně. Tyhle termály vás nadchnou a skoro o nich nikdo neví

Představa teplé vody, bublajících bazénů a dokonalého uvolnění zní skvěle, dokud si tedy nevzpomenete na davy lidí, vysoké ceny a mnohdy i dlouhé cestování....

Ženy po 50 zbystřete! Pojďte se s námi podívat, co doporučují dietologové dodržovat každé ráno

Padesátka už dávno není numero, které by nás mělo budit ze spaní. Naopak, mnoho žen si užívá život plnými doušky právě v tomto věku....

Boj s vodním kamenem na toaletě již bude minulostí! Speciální kulička z alobalu vám pomůže zvítězit

Určitě jste se už s ním nejednou setkali. S oblibou se usazuje na toaletě, rychlovarných konvicích nebo sprchových koutech. Vodní kámen je neřád, kterého...

Stop zvadlým květinám ve váze! Přinášíme Vám tipy, které jim prodlouží jejich krásu

Určitě většinu žen potěší pugét květin od milované osoby. Horší už je to s tím, když přihlížíme jak nám řezané květiny ve váze chřadnou....

Přinášíme 5 tipů, jak ušetřit na vodném a stočném a zároveň si zachovat pohodlí

Při účtech za vodu se vám protáčí oči v sloup? Už nemusí! Někdy stačí malá změna, díky které můžete ušetřit velké peníze. Projděte si...

Objevte krásy novozélandského vinařství

Nový Zéland je pro většinu lidí synonymem dechberoucí přírody, hor nebo jezer. Tahle skvostná země na opačném konci světa však má i další trumf...

Jak správně používat deodorant

5 častých chyb, které vás mohou stát svěžest i pohodlí Používání deodorantu nebo antiperspirantu je pro většinu z nás naprostou samozřejmostí. Jenže i rutinní úkony...

Exotická oáza uprostřed Letní Letné

Mojito chill zóna, Planteray střelnice a drinky s chutí dálek a dobrodružství Letošní Letní Letná nebude jen o novém cirkusu a nezapomenutelných představeních. V srdci festivalu...

Trápí vás kuří oko nebo mozol? Pomozte si přírodní cestou

Letní měsíce jsou tady a my si můžeme zase vychutnat chůzi naboso. Po ní se nám však často na chodidlech můžou objevit kuří oka...

Spíte v noci špatně? Možná za to může nevhodně umístěná postel i „chaos“ v ložnici

Mnoho z nás nemá problém lehce usnout kdykoliv a kdekoliv, ale stále je tu další skupina lidí na které neplatí ani dlouhé procházky před...

Po téhle čokoládě nepřiberete. Díky její složení podpoříte i zdraví organismu

Kdo by ji neměl rád. Sladkou čokoládovou tabulku po které rádi sáhneme, když nás hodí mlsná. Vzdá se ji však nemusíme ani při dietě,...
Reklama
Reklama