Zima s lahodnou chutí – jak karamel ovládl svět

Sdílet článek

Reklama
Reklama

V současnosti je karamel téměř neodmyslitelnou součástí dezertů a nápojů. Od cukrovinek po ochucenou kávu – tato pochoutka se díky své sofistikovanosti a výrazné chuti rychle stala oblíbenou nejen mezi gurmány. Ale její původ, stejně jako název, je opředen mnoha tajemstvími. Od cukrové třtiny pěstované
v Nové Guineji již před 10 000 lety, po fantastickou omáčku, která se hodí snad úplně na vše – jakou cestu karamel za staletí urazil?

Ať už ve formě bonbonů, jako náplň do čokoládových tyčinek či příchuť nápojů si karamel uchvátil chuťové buňky mnohých z nás. Historie tohoto lahodného dezertu však sahá hluboko do minulosti. Dnešní karamel – to je především jemná, krémově hnědá směs vyrobená z cukru, másla a smetany. Ale abychom se k této formě propracovali, byly zapotřebí roky cukrářských pokusů.

Sladká stopa v historii

To, že zná lidstvo karamel již několik století a možná i tisíciletí, je fakt. Ovšem o zemi jeho původu vedou dodnes gurmáni z celého světa spory. Jedna z mnoha teorií uvádí, že karamel vařili první američtí osadníci kolem roku 1650. Jiná teorie zase říká, že karamel vynalezli Arabové přibližně roku 1000. Tehdy se jednalo
o tvrdou formu karamelu, tedy ztuhlý cukr, který byl předtím rozpuštěn ve vroucí vodě.

I samotný původ slova karamel není tak jednoduchý, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jisté však je, že má kořeny u nás v Evropě. Anglické označení caramel původně pochází z francouzského caramel. Ovšem tato země bohatá na gastronomickou kulturu udajně převzala označení od svých sousedů Španělů, kteří již od 18. století používají ekvivalent caramelo. Dodnes se stále diskutuje o tom, zda má caramelo kořeny v pozdně latinském výrazu calamellus – označení pro cukrovou třtinu, nebo naopak v arabském kora-moħalláh, v překladu
„koule z cukru“.

Karamelky, tedy měkké karamelové bonbony, na kterých si dnes pochutnáváme, vznikly mnohem později – někdy kolem roku 1860, přidáním mléka a másla do roztaveného cukru.

Karamel s francouzským šarmem

Ve 20. století byl karamel již dlouho oblíbenou cukrovinkou, ovšem až v roce 1978 napadlo francouzského cukráře Henriho Le Rouxe v bretaňském Quiberonu vyvážit sladkost špetkou soli. Protože byla tato část Francie vyhlášená svým máslem s mořskou solí, právě jeho použitím při vaření klasického karamelu přišel Henri Le Roux na novou delikatesu. Čerstvé slané máslo dodalo karamelu výraznější chuť a zároveň zmírnilo sladkost samotného cukru. Specialitu nazval „caramel au beurre salé“, tedy doslova karamel se slaným máslem, a nechal si pochoutku patentovat.

Kulinářský skvost, který vyšperkuje zimní dezerty

Slaný karamel je výborný sám o sobě a navíc i skvěle obohatí určité dezerty a vyzdvihne chuť vybraných ingrediencí, například jablek. Proto je podzim a zima perfektním obdobím na pečení jablečných koláčů vyšperkovaných slaným karamelem. Další delikatesy, které se přidáním slaného či klasického karamelu vyšplhají na nejvyšší příčky v oblíbenosti, jsou americké sušenky cookies nebo cupcakes. Skvělou kombinaci také tvoří cheesecake přelitý polevou ze slaného karamelu. Pokud se nám ovšem do složitého pečení moc nechce, dá se karamel využít jako poleva na zmrzlinu, palačinky, vafle, popcorn nebo jako sladidlo do jogurtu. V tom je tato krémová sladkost geniální, hodí se zkrátka ke všemu.

Užijte si svátky se Salted Caramel Espresso Martini

Pokud ovšem milujete karamel, není nic lepšího, než si ho přes zimní svátky užít i v tekuté formě. Krémové martini se slaným karamelem je perfektní volbou na večer, pokud vás překvapí návštěva, nebo máte prostě jen chuť na něco slavnostního.

Na celý koktej budeme potřebovat pět ingrediencí – vodku, kávový likér, 1 shot espressa, 60ml mléka
a karamelový sirup. Začneme tím, že do shakeru přidáme led, nalejeme 30 ml vodky, 30 ml kávového likéru, do mixu dodáme 25 ml espressa, mléko a 10 ml karamelového sirupu se špetkou soli. Vše velmi pečlivě promícháme za pomocí shakeru a přelejeme do sklenice na martini. Nápoj lze ozdobit kávovými zrny nebo badyánem. Pokud chceme, můžeme drink dokořenit skořicí či posypat kakaem, a pak rovnou podávat. Ovšem pro jednoduchost lze místo espressa, mléka a sirupu použít již hotový kávový nápoj, například HELL ICE COFFEE s jemnou příchutí slaného karamelu. Medová stopa po karamelových bonbónech se solí dodá tomuto drinku šmrnc. Koktej se zaručeně stane hitem každého večírku.

Domácí slaný karamel – dokonalý jedlý dárek pod stromeček

Přesto, že se dá slaný karamel v obchodech koupit, nic se nevyrovná tomu domácímu. K jeho vytvoření budeme potřebovat jen pět ingredienci – cukr krupici, vodu, máslo, smetanu ke šlehání a sůl. Celý proces tvorby karamelu potřebuje čas, aby se všechny suroviny propojily, není tedy radno ho uspěchat.

1. Do většího hrnce s dvojitým dnem nasypeme 400 g cukru krupice, zalijeme ho 100 ml vody a necháme ho zahřívat na středně rozehřáté plotně. Zpočátku nemícháme. Počkáme, až cukr zezlátne a rozpustí se do tekuté formy. Je důležité, aby se cukr nezačal pálit – karamel by byl poté hořký.

2. Jakmile bude mít barvu jantaru a začne perlit, stáhneme teplotu a začneme do něj postupně metličkou vmíchávat 180 g změklého másla. Tady musíme mít trpělivost, občas chvíli trvá, než se máslo rozpustí.

3. Až se cukrový sirup spojí s máslem, je na čase opatrně přidat 240 ml smetany na šlehání. Pozor, směs začne mohutně bublat a pěnit. V tu chvíli do procesu nebudeme zasahovat, abychom se neopařili horkou párou. Poté, co směs dobublá, vše důkladně promícháme. Cukr v kombinaci s máslem a smetanou vytvoří jemnou hmotu připomínající omáčku. Pokud chceme vyrobit klasický karamel, končíme v této fázi.

4. Aby byl slaný karamel opravdu slaný, musíme na závěr do směsi přidat lžičku soli a vše opatrně promíchat. Každý, kdo tuto jedinečnou kombinaci ochutná, pochopí, proč si slaný karamel nechal jeho vynálezce Henri Le Roux patentovat.

 

 

Produktový tip
Protože karamel nejčastěji vídáme jako dochucovadlo do kávy, není nic lepšího než tyto dvě oblíbené dobroty spojit. Proto společnost HELL ENERGY vytvořila ledovou kávu s příchutí slaného karamelu – HELL ICE COFFEE Salted Caramel. Nápoj obsahuje výtažky kávy arabica a robusta, navíc je bez laktózy, konzervantů a umělých barviv. HELL ICE COFFEE Salted Caramel je tak skvělou volbu, pokud potřebujete sladkou odměnu. Navíc se dá použít jako základ různých koktejlů a originálních kávových nápojů.

 

 

 

 

zdroj HELL ENERGY

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Dámská jízda – nový trend dovolených

Pryč jsou časy, kdy byla dovolená automaticky spojována s rodinným kompromisem. Stále více žen dnes vyráží na dovolenou s kamarádkou, sestrou nebo maminkou – tam, kde si mohou opravdu odpočinout. Vyhledávají místa, která nabízejí kvalitní wellness, pohyb i inspirativní pobytový program. A právě takovou oázou je Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích. Ženy se tu mohou nechat hýčkat, načerpat novou energii a dopřát si čas jen pro sebe.

Léto plné chutí v Tchibo

Letní sezóna je ideálním časem na nové zážitky – a ty chuťové nejsou výjimkou. V kavárnách Tchibo proto právě teď najdete originální novinky, které osvěží i potěší. 

Plavání je zdravé, ale dělejte to správně!

Léto přímo nahrává pobytu ve vodě, který navíc udělá nevídaně dobře nejen vašemu tělu,
ale i hlavě. “S přibývajícím věkem se může stát, že nás sem tam zabolí v kříži, dají o sobě vědět kolena nebo kyčle. Voda je pak ten nejlepší kamarád.

Exkluzívní autobiografie herecké ikony – Al Pacino: SONNY BOY – PAMĚTI

K fanouškům filmu se právě dostává exkluzivní autobiografie jedné z největších hereckých ikon minulého století.

5 tipů, proč se vydat s dětmi na nezapomenutelný výlet do Zlína

Přemýšlíte, kam se s dětmi vydat za zábavou, při které se zároveň něco naučí? Vydejte se na výlet (nebo třeba rovnou na dovolenou) do Zlína. V Baťově městě si na své přijde každý člen rodiny a v červnu tady navíc začíná jedinečná výstava kostek s unikátními stavbami a hernou, ze které děti nebudou chtít odejít.

Dokonalá ochrana před sluncem s matujícím efektem

Ochrana před slunečními paprsky by měla být součástí každodenní péče o pleť. Mnoho žen se však obává, že krémy s vysokým ochranným faktorem udělají jejich pleť mastnou nebo lesklou. Česká kosmetická značka Essenté tak přichází s ideálním řešením – Ochranný krém SPF 30 poskytuje vysokou ochranu, ale zanechává pleť matnou a svěží.

NOVINKY 100% přírodní směsi esencí

Pro každodenní osvěžení domova

Chuť léta v každém doušku s osvěžujícími kávovými drinky

Léto je jako stvořené k dobrodružství, zábavě a bezstarostným chvílím plným radosti, kdy si život vychutnáváte plnými doušky. Stejně jako kávu, jejíž lahodná chuť vás osvěží i během horkých dní. Káva totiž není jen nápoj – je to okamžik pro sebe, maličká radost, která se vejde do každého dne. A co teprve, když se spojí s ledem? Připravili jsme pro vás pár jednoduchých,
ale výjimečných receptů, díky kterým si léto vychutnáte naplno.

Sauna v létě? Překvapivě skvělý nápad!

Saunování rozhodně nepatří jen k zimním měsícům, právě naopak! Vaše tělo vám za něj poděkuje i v létě. Klíčem k pozitivním účinkům saunování je pravidelnost, tak proč si v létě dávat pauzu
a čekat až na první mrazíky? Přinášíme vám hned několik důvodů, proč by sauna měla mít místo
 i ve vaší letní rutině.

Léto u vody s malým dítětem: Jak na to bezpečně a v pohodě

Léto je tady a s ním i období dovolených u moře či jezera. Pokud si ale chcete pobyt u vody skutečně užít, je důležité se dobře připravit. Jak s malým dítětem začít plavat? Zvládneme to sami, nebo je lepší navštěvovat kurzy? A je vůbec plavecká příprava nutná? 

Novinky do každé rodiny

Hrajte o limitovanou edici GlancBox!

Překrásná Marseille

Možná jste velmi zcestovalá a vynechala jste snad jen Mars. Ten je ale trochu z ruky, a proto, což takhle dát si Marseille, která je Evropským hlavním městem kultury roku 2013? Ostatně, v tomhle druhém největším francouzském městě a současně hlavním městě Provence je tolik národností, že by se i marťanští zelení mužíci s tykadly mezi nimi ztratili.

Dopřejte dovolenou i své pleti a myslete v létě na hydrataci!

„Dehydratace se netýká jen suché pleti. Nedostatek vlhkosti může pociťovat i smíšená nebo mastná pokožka, které vlivem věku, UV záření a dalších aspektů už...

Kypr – ostrov bohyně Afrodity

Zabořte své nohy do teplého písku, nechte slunce rozpálit vaši pokožku při pohledu na blankytně modré Středozemní moře. Pokud jde o dovolenou na pláži, Kypr nic nepřekoná. 

Bohemia Sekt ICE 0% nově i v menší lahvi

Dlouhé dny zalité sluncem, kdy se vzduchem nese smích a dobrá nálada, jsou jako stvořené k bezstarostné zábavě. Ať už se sejdete s přáteli na...
Reklama
Reklama