Tajemství perel: Touží po vaší blízkosti, těch náhodně vytvořených přírodou je však už velmi málo

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Perly představují nadčasovou kombinaci elegance a noblesy s příměsí tajemna. Tyto krásky z vodních hlubin jsou důkazem, že i když vám vstoupí do cesty něco nepříjemného, můžete to proměnit v pozitivní a krásnou věc. Ačkoliv by se o perlách dalo hovořit opravdu dlouze, shrnuli jsme pro vás to nejdůležitější.

V průběhu staletí začaly o perlách kolovat nejrůznější mýty. Některé je označovaly za slzy bohů či symbol smutku, jiné jim přičítaly schopnost chránit před zlými věcmi. Darované perly mají přinášet lásku a štěstí, zároveň v každé své podobě podtrhují ženskou krásu. Snad právě proto se staly oblíbeným doplňkem Coco Chanel, která šňůry perel proměnila v něco ikonického. Nebyla však jedinou osobností s vytříbeným vkusem, propadla jim také Audrey Hepburn či Marilyn Monroe. Perly se ukrývají i ve šperkovnicích monarchů, velké zalíbení v nich našly například členky britské královské rodiny. Jaká je ale cesta k získání, byť jediné perly?

 

I příroda potřebuje pomoc, perly z chovů převládají

Doby, kdy se lovci a v Japonsku pak především lovkyně perel potápěli hluboko pod mořské hladiny, jsou nenávratně pryč. Přírodní perly vznikají velmi nahodile, s trochou nadsázky by se daly nazvat nehodami. Proces začíná v momentě, kdy se do tkáně měkkýše dostane nějaký cizorodý objekt, dráždidlo spouštějící uvolňování substance uhličitanu vápenatého, jež nazýváme perletí. Právě tou ústřice pokryje vetřelce a utváří se perla. Přírodní je vskutku již velmi vzácná a dnes takové nalezneme zpravidla pouze ve starších špercích. Postupně od počátku 20. století došlo k jejich nahrazení kultivovanými perlami z chovů, které v současné době tvoří prakticky 100 % všech obchodovaných perel. Podíl čistě přírodních činí méně než 0,001 %.

Kultivované perly vznikají organicky uvnitř ústřice. Proces vzniku je stejný jako v případě perel přírodních, rozdílnost spočívá v úmyslu. Jedná-li se o perly z chovů, jejich vývoj stimulují vlastníci perlových farem záměrně, a to vpravením jádra perly, tzv. nukleusu vytvořeného zpravidla ze skořápky mušle, do gonády neboli pohlavní žlázy měkkýše. Následuje umístění malého kousku krycí tkáně, jejíž epitelní buňky rostou okolo jádra
a vytvářejí perlový váček, v němž vzniká perla. Nukleance je proces využívaný pro mořské i sladkovodní perly, ovšem v případě sladkovodních probíhá trochu odlišným způsobem. Nukleusem je zde malý kousek tkáně pláště ústřice umisťovaný do masité tkáně pláště, jejíž plocha dokáže pojmout více jader najednou, a tedy produkovat větší množství perel. Z těchto důvodů jsou ceny sladkovodních perel nižší něž mořských, a tak si získaly popularitu mezi mladšími lidmi a designéry.

 

Vody slané i sladké mají své perly

Sladkovodní perly se od mořských liší také tvarem, který není kulatý, navíc vás neoslní tak ostrým třpytem
a leskem. Na druhou stranu se však pyšní širokou paletou tvarů i barev, a dokonce větší odolností než jejich mořské konkurentky. V Číně, jež má monopolní postavení v současném perlovém průmyslu, se první zmínka
o perlách vyskytuje již v roce 2206 př. n. l. Od 13. století jsou zde loveny a zdejší průmysl sladkovodních perel je tak velký, že se světové perlové centrum nachází v Hong Kongu.

Perly mořské dělíme v závislosti na druhu hostitelského měkkýše na několik typů, přičemž se nejčastěji setkáme s perlami Akoya, Tahitskými či perlami Jižních moří. Perly Akoya, jejichž průměr činí 2-11 mm, si získaly věhlas díky svému třpytu. Velmi se hodí pro výrobu náhrdelníků v bílé či krémové barvě s podtóny růžové, smetanové nebo stříbrné.

Opravdovými královnami mezi perlami jsou pak velmi vzácné Tahitské, na první pohled tajemné díky své tmavé barvě s kovovými odlesky. Traduje se o nich, že léčí zraněná srdce, do nichž vnášejí opět naději. Ovšem jejich název je poměrně zavádějící, neboť na Tahiti se sice nachází obchodní centrum, ale farmy nalezneme na nejrůznějších ostrůvcích Francouzské Polynésie, kde byly v 70. letech 20. století perly objeveny. „Tyto perly si nás okamžitě získaly a jako jedni z prvních jsme je začali využívat při výrobě našich šperků. Kolekce Tahitské královny ukazuje, jak se krásně snoubí s různými druhy zlata i dalšími drahokamy. Perlové šperky předávají svým nositelkám stejnou harmonii, jakou perly potřebují pro svůj vznik,“ uvádí Dušan Mlynarčík, ředitel
a spoluzakladatel českého rodinného zlatnictví JK JITKA KUDLACKOVA.

Třetí velmi rozšířený typ perel pochází z Jižního Pacifiku a řadí se k největším komerčně pěstovaným perlám na světě. Rostou totiž v ústřici Pinctada, která dorůstá velikosti až 31 cm v průměru a lze ji tak nukleovat daleko větším jádrem. Disponuje také neobvykle silnou perletí oproti perlám Akoya, sametovým třpytem a rozličnými barevnými odstíny – bílá, stříbrná či zlatá.

 

Perly ožívají vaší blízkostí

Většinu svých šperků máte s největší pravděpodobností uchovánu ve šperkovnici, ale perly potřebují zcela odlišnou péči a přístup. Jakožto jediný organický drahokam na světě jsou velmi choulostivé a vyžadují specifické podmínky pro uchování i nošení. Nesvědčí jim dlouhodobé vystavování slunečnímu svitu či nasvěcování umělým světlem, mohly by tak ztratit svůj lesk a změnit barvu. Jelikož pocházejí z vodních hlubin, svědčí perlám vlhkost. Proto také milují kontakt s lidskou pokožkou a čím více je budete nosit, tím lépe, dodáte jim život a lesk. Ve chvílích, kdy musí být uloženy, oddělte je od ostatních šperků, ideální je uložení do samostatného váčku nebo zabalení do měkkého hadříku. Ve prodejnách šperků můžete v blízkosti perel najít
i mističku s vodou, aby měly zajištěny optimální podmínky.

Parfémy, laky na vlasy, antiperspiranty či přírodní tělové oleje jsou pro perly doslova jedem. Nejprve tedy použijte, co z daných produktů potřebujete, a teprve poté opatrně oblékněte šperk. „Jako každý šperk bychom perly měly sundávat na různé aktivity včetně úklidu domácnosti, a především je chránit před chemickými vlivy. Jakmile tedy perly vynesete, otřete je po sundání vlhkým jemným hadříkem, aby došlo k odstranění veškerých stop kosmetických výrobků,“ doporučuje Dušan Mlynarčík.

Pokud se o perly budete dobře starat, odvděčí se vám. Perlové šperky patří mezi nejelegantnější, velmi nadčasové a universální, proto by neměly chybět ve šperkovnici žádné ženy. Navíc se jedná o skvělou investici, kterou ocení i budoucí generace.

 

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...

Nehty jako z galerie: Nail art slaví návrat s novou kreativitou

Nehty už dávno nejsou jen upravené nebo neupravené. Staly se plátnem, na kterém se odráží nálady, trendy i osobnost. Nail art je letos odvážnější,...

Umění říct „ne“: Proč je největší laskavostí někdy právě odmítnutí

Říkáš „ano“, i když všechno v tobě křičí „ne“. Přikyvuješ, protože je to jednodušší, rychlejší, méně konfliktní. Nechceš zklamat, být za komplikovanou, za tu,...
Reklama
Reklama