Já osobně jsem nikdy nebyla milovníkem paštiky, spíše naopak. Vyhýbala jsem se jí obloukem. Asi před pěti lety jsem byla na návštěvě u známého, který nám naservíroval domácí a já, abych neurazila, jsem ochutnala. Od té doby se právě paštika stala nedílnou součástí mého jídelníčku. Jak si připravit domácí? Je to snadné.
Suroviny:
- 500 g kuřecích jater
- 150 g másla
- 2 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- 2 snítky tymiánu
- špetka koření pěti vůní
- 1 lžička soli
- 2 špetky černého pepře
- 2 lžíce smetany
- 2 špetky červené papriky
- rozmarýn
Příprava:
Játra očistíme a odblaníme. Na pánvi osmahneme cibulku, česnek, bylinky a koření. Necháme chvilinku provonět. Přidáme játra – osmahneme do hněda (při zmáčknutí musí zůstat pružná). Směs dáme do kuch. robotu a promixujeme na pastu. Přidáme máslo, smetanu, dosolíme a znovu promixujeme.
Paštiku propasírujeme přes síto, aby byla hladká. Rozdělíme do mističek, uhladíme. Rozpustíme si 50 g másla a paštiku tím zalijeme. Pro ozdobu přidáme snítku tymiánu nebo rozmarýn – čerstvý! Dáme do ledničky ztuhnout.
Čekali jste něco komplikovaného? Tak to jste se spletli. V jednoduchosti je krása a právě proto u mě tento recept vítězí. Máte svůj osvědčený recept, se kterým se chcete pochlubit? Sem s ním.
Více receptů najdete v blogu a také zde: http://recepty.dokonalazena.cz/
Markét ,)