Martini. Osvědčená klasika, kterou si zamiloval i Bond

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Historické kořeny Martini sahají do přelomu 19. a 20. století. Předpokládá se, že se vyvinulo z koktejlu Martinez, který se zase inspiroval Manhattanem. Původně drink obsahoval až šest ingrediencí, s postupnými obměnami receptury ubývalo i surovin, až vzniklo dnes všem známé Martini Dry v ideálním poměru ginu
a vermutu 5:1.

Martini je natolik ikonickým drinkem, že jeho název přejala i sklenka, v níž se zpravidla servíruje. Například koktejl Espresso Martini tak nemá s Martini nic společného, servíroval se ovšem ve sklence s typickým tvarem V. A tak název Martini převzal i tento koktejl, jen tentokrát ne díky receptuře, ale nádobě, v níž je podáván. Pro dokonalý zážitek z Martini proto sáhněte po správné sklence i vy.

Vodkatini, Dirty Martini nebo Vesper

Přestože může dvousložkový drink působit na první pohled až příliš jednoduše, opak je pravdou. Existuje řada neméně oblíbených variací, v nichž se projevuje barmanská kreativita. A i když je často s původním Martini spojuje jen název, stojí za to je ochutnat.

Jedním z nejznámějších twistů na Martini je Vodkatini či Vodka Martini, v němž gin nahrazuje vodka. Pokud milujete chuť Martini a oliv současně, oblíbíte si Dirty Martini. K ginu a vermutu přidejte 1 cl nálevu z oliv
a výsledný drink ozdobte ne jednou, ale hned třemi olivami.

O Jamesi Bondovi a jeho vlivu na proslulost Martini už byla řeč. Co si ale nejslavnější tajný agent doopravdy objednával? Pokud sázíte na Martini Dry, jste na omylu. Ve skutečnosti se jedná o Vesper, který se poprvé objevil v roce 1953 ve Flemingově Casino Roayle.

Receptura Martini Dry
5 cl ginu
1 cl suchého vermutu

Gin a vermut nadávkujte do míchací sklenice na led a pomocí barové lžičky vymíchejte. Poté přes barové sítko nalijte do předem vychlazené sklenice na Martini. Ozdobte olivou a podávejte.

 

Receptura Vesper
3 cl ginu
1 cl vodky
0,5 cl vermutu

Všechny ingredience nadávkujte do šejkru, naplňte ledem a důkladně vyšejkrujte. Pomocí barového sítka přelijte do vychlazené sklenice na Martini, ozdobte pomerančovou kůrou a podávejte.

Ať už vás zlákala varianta agenta 007, nebo dáváte přednost osvědčené klasice, chuť Martini vás nikdy nezklame.

 

 

 

 

zdroj/foto: whitepress.com

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...

Zůstaňte svěží: Kohoutková jako (nejen) letní superhrdina

Léto je v plném proudu, slunce svítí, teploty stoupají, a proto je potřeba dodržovat pitný režim. A to nejlépe v podobě vody. Na tu byste však...

Přišli jsme o našeho milovaného pejska. Manžel se s jeho ztrátou vyrovnává pomocí umělé hračky

Každý se se smrtí svého zvířecího miláčka vyrovnává po svém. Někdo truchlí déle, jiný zase bere smrt jako součást života a věří, že už...

Dárky zdarma a Xiaomi produkty za zlomek ceny: Od fotomobilu až po robotický vysavač

Předškolní výprodej: Nenechte si ujít Redmi Pad 2 s velkým 11″ displejem a masivní baterií, prémiový smartphone Xiaomi 15 s fotoaparáty Leica, oblíbený Redmi...

Putování za kávou: Etiopie kolébkou lahodného moku

Etiopie je považována za kolébku kávy. Podle legendy zde pasáček koz jménem Kaldi objevil povzbuzující účinky kávových bobulí, když si všiml, že jeho kozy...
Reklama
Reklama