Není špekáček jako špekáček!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

S příchodem jara a vzrůstajícími teplotami začíná období grilování, opékání i pikniků. A co by to bylo za táborové chvilky bez dobrých špekáčků? Nic nezlepší atmosféru jarního podvečera jako skvěle upečené masové lahůdky. Ale jak najít ten nejlepší špekáček, který rozzáří vaše chuťové pohárky a potěší všechny kolem? Pokud chcete mít jistotu, že si opravdu pochutnáte a že špekáček bude skvělý i pro vaše děti, přečtěte si rady Martina Čejky, majitele a řezníka z tradičního Řeznictví Čejka.

 

Kvalita začíná uvnitř – dbejte na konzistenci a strukturu

Špičkový špekáček začíná s kvalitními surovinami. „Správný špekáček vyžaduje vepřové maso, hovězí maso
a hřbetní sádlo, nikoli plstní, které je jemnější,“
zdůrazňuje Martin Čejka. Když si vybíráte, sledujte strukturu
a konzistenci. Špekáček by měl být pružný, křehký a soudržný, s rovnoměrnou strukturou masa a bílými tukovými očky.

Dejte na první dojem – barva a vůně napoví více, než si myslíte

Světle růžová barva a nepravidelné kostky špeku jsou znaky opravdové kvality. „Před ohřátím by měl špekáček vonět lákavě a být příjemně slaný a kořeněný,“ dodává řezník. Během grilování sledujte jeho chování – poctivý kousek bez přidané mouky zůstane na klacku, nespadne a zůstane šťavnatý.

Sledujte obsah masa i dalších přísad

Hodnotný špekáček obsahuje minimálně 40 % masa a neobsahuje nežádoucí látky jako lepek nebo sóju. „Dbejte na to, aby produkt neobsahoval strojně oddělené maso a aby obsah tuku nepřesáhl 45 %,“ radí Čejka.

Vybírejte příště špekáčky s jistotou a užijte si perfektní chvilky u ohně s rodinou a přáteli!

 

Náš tip:

Špekáčky od Martina Čejky:

Navštivte Bistro Čejka v Karlíně nebo v prodejnách ve Východních Čechách a ochutnejte tradiční špekáčky
i další lahůdky. „Zakládáme si na skvělých surovinách, abychom mohli nabídnout špičkové produkty, které oceníte nejen vy, ale i vaše děti. U našich špekáčků vsázíme na 90 % masa a 20 % tuku,“ říká Martin Čejka. Kromě klasických špekáčků si můžete vychutnat i další pochoutky jako ďábelské varianty, utopence nebo originální špekáčkový salát.

Je libo špekáčky trošku jinak? Tady je super recept Martina Čejky!

 

Špekáčkový salát 
1 kg špekáček
100 g cibule
100 g kyselých okurek
2 lžíce kečupu 
3 lžíce majonézy 
čajová lžíce worchestru
čajová lžíce octa
lžíce cukru
3 lžíce oleje
2 lžíce hořčice
3 lžíce laku z okurek
špetka pepře

 

Postup:
Špekáčky pokrájejte na stejně velké kousky, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, okurky a další ingredience. Salát pořádně promíchejte a nechte vychladit. Takto připravený jej podávejte s čerstvým chlebem, posypaný hořčičnými semínky a čerstvou pažitkou.

 

 

 

 

 

zdroj/foto: Bistro Čejka 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...

Zůstaňte svěží: Kohoutková jako (nejen) letní superhrdina

Léto je v plném proudu, slunce svítí, teploty stoupají, a proto je potřeba dodržovat pitný režim. A to nejlépe v podobě vody. Na tu byste však...

Přišli jsme o našeho milovaného pejska. Manžel se s jeho ztrátou vyrovnává pomocí umělé hračky

Každý se se smrtí svého zvířecího miláčka vyrovnává po svém. Někdo truchlí déle, jiný zase bere smrt jako součást života a věří, že už...

Dárky zdarma a Xiaomi produkty za zlomek ceny: Od fotomobilu až po robotický vysavač

Předškolní výprodej: Nenechte si ujít Redmi Pad 2 s velkým 11″ displejem a masivní baterií, prémiový smartphone Xiaomi 15 s fotoaparáty Leica, oblíbený Redmi...

Putování za kávou: Etiopie kolébkou lahodného moku

Etiopie je považována za kolébku kávy. Podle legendy zde pasáček koz jménem Kaldi objevil povzbuzující účinky kávových bobulí, když si všiml, že jeho kozy...

Připadá vám vaše pleť po létě vyčerpaně? Dopřejte ji silnou dávku regenerace

SynCare Fluid BOOSTERNOVINKA Vyzkoušejte regenerační Fluid BOOSTER od SynCare. Díky svým mimořádným regeneračním schopnostem prospívá nejen zdravé pokožce, ale zklidňuje a hojí pokožku podrážděnou, poškozenou...

Chytré domácí spotřebiče vás odposlouchávají. S našimi tipy tomu zabráníte

Čím dál více domácností využívá moderní přístroje, které se dají se naprogramovat, ovládat hlasem nebo na dálku. S tím však pramení i rizika, před nimiž...

Repasovaná školní výbava 2.0: Chytré tipy pro každého

Zvonění budíků a návrat do lavic – nový školní rok je za dveřmi. A s ním i otázka: Jak vybavit sebe nebo malého školáka technikou,...

Moje máma přes můj zákaz ostříhala synovi dlouhé vlasy. Ten se z toho sesypal

Myslela jsem si, že se svou mámou jsme spíše kamarádky. Jenže ona náš vztah zničila tím, že přes můj zákaz synovi ostříhala jeho delší...
Reklama
Reklama