Zaostřeno na: Otravná celulitida

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Proč se ženám kůže v problémových partiích vlní?

Je to proto, že jeho struktura je měkčí než jiné tkáně, například pokožka nebo sval. K vytváření celulitidy dochází již v období puberty, kdy se ženské tělo vyvíjí. No a pak je to období přibírání, když si nedáte pozor. Celulitida je vlastně způsobena ženskými hormony, které ovlivňují tkáň a tukové buňky. Když přibíráme na váze, naše tukové buňky se v tkáňových váčcích zvětšují a pokožka dostává hrudkovitý vzhled. Tím je krevní oběh přiškrcený natolik, že se zpomaluje metabolismus. Výsledkem je cyklus prudce se zhoršující celulitidy.

Dalším negativním faktorem kromě nadváhy je, že tukové buňky, které se zvětšují v každém váčku pojivové tkáně, způsobují další problémy: snížený průtok krve a snížené proudění lymfatického systému, který
s celulitidou úzce souvisí. Když se tukové buňky zvětší, tlačí na mikroskopické cévky a ventilky v nich pak omezí průtok krve. Jednoduše řečeno, když přibereme, nefunguje náš oběhový systém správně, což dále prospívá
k rozvoji celulitidy.

Syntézu a ukládání tuku řídí naše genetika, hormony a životní styl. Některé potraviny a léky však mohou tento proces změnit.

 

Kofein

Kofein, obsažený například v kávě, stejně jako některé medikamenty, štěpení tuků zvyšuje. Mnohé krémy proti celulitidě, které jsou v současnosti na trhu, tyto účinné prostředky obsahují. Pokud budete jíst jídla bohatá na tuky nebo budete jíst příliš mnoho (hlavně po půstu), přispějete k aktivaci dopravy tuku do tukových buněk.

 

Inzulin

Naše slinivka uvolňuje inzulín, což je hormon, který reguluje proces zpracování a ukládání cukru a tuku. Po jídle snižuje inzulín obsah glukózy v krvi a nutí svalové buňky a játra ukládat glukózu jako glykogen (živočišný škrob) a další glukózu játra štěpí na protein a tuk. Bez inzulínu by byly tyto buňky pro glukózu neprůchodné, a to bez ohledu na to, kolik glukózy koluje v krvi. Inzulín také dává pokyn tukovým buňkám, aby tuk nejen přijímali
a ukládaly, ale i to, aby neštěpily tuk, který je již uložen.

 

 

Text: Ela Procházková
Foto: pixabay.com

 

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama