3 tipy, které vám pomohou vyladit jídelníček

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Pestře a zdravě v praxi

Obvykle je na vině nedostatek času, a zvlášť před létem také nepromyšlené diety, kterými na poslední chvíli zkoušíme vylepšit postavu do plavek. Ve spolupráci s nutriční terapeutkou Natálií Palugovou jsme pro vás připravili praktické rady, jak se plnohodnotné stravě zase o něco přiblížit.

  1. Od každého něco

Pestrá a vyvážená by měla být nejen strava obecně. Sacharidy, bílkoviny i tuky by mělo obsahovat každé jídlo,
a to včetně svačiny.

V praxi to znamená, že si například k svačině nedáte samotný jogurt nebo jablko, ale že zakysaný mléčný výrobek doplníte o hrst ořechů, trochu vloček a porci ovoce. I zakysané mléčné výrobky střídejte. Skvělou variantou je jak kefír, tak acidofilní mléko nebo řecký jogurt. Slanou svačinkou se může stát kvalitní žitný chléb se šunkou nebo sýrem Cottage, ale i celozrnné tyčinky nebo proteinové krekry s humusem. K tomu samozřejmě zelenina.

Pro základní představu byste na talíři měli mít ¼ komplexních sacharidů (zpravidla jako přílohu), ¼ bílkovin
(z menší části tuků) a přibližně polovinu talíře by měla tvořit zelenina nebo ovoce
. U něho platí, že byste si ho měli dopřát jeden až dva kusy denně. Není přitom pravidlem, že by se v určité části dne mělo konzumovat jídlo s vyšším zastoupením jedné ze živin. Nemusíte tedy jíst na sacharidy bohatší pokrmy jen dopoledne. Výjimku představuje druhá večeře – tam by měly hrát hlavní roli bílkoviny. 

Víte, že… Významnou, a přesto velmi podceňovanou součástí naší stravy je vláknina? „Podle mých zkušeností lidé často považují za nejlepší zdroj vlákniny zeleninu. Ta ji skutečně obsahuje a pro naše tělo je přínosná
i z mnoha jiných důvodů. Pokud však jde o vlákninu, nejvíce ji v praxi získáte z kvalitních celozrnných příloh
a z luštěnin.
Denně bychom měli zkonzumovat zhruba 25 až 30 gramů vlákniny. Orientačně můžete počítat s tím, že plátek žitného chleba má 9 gramů vlákniny, středně velké rajče je zdrojem zhruba 2 gramů vlákniny. Pokud tedy během dne sníte poctivou porci kvalitní přílohy a tři porce zeleniny, snadno svému tělu potřebné množství vlákniny zajistíte,”
vysvětluje Mgr. Ing. Natália Palugová, která obor Nutriční terapie vystudovala na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

 

  1. Jednoduché variace na každý den

Nemáte ve všední dny čas improvizovat a rádi sáhnete po rychlých osvědčených receptech? I tak se můžete vyhnout rutině a dodat svému tělu pestrou stravu. Stačí obměňovat jednotlivé ingredience. Když si vaše rodina ráda pochutnává na těstovinách, zkuste místo pšeničných třeba kukuřičné, čočkové nebo pohankové. Střídejte
i zdroje bílkovin, kterými těstoviny obohatíte. Kromě bílého masa nezapomínejte ani na červené maso a na ryby – ty mohou být jak čerstvé, tak z konzervy. Do těstovin se výborně hodí i cizrna. Zdrojem kvalitních bílkovin jsou rovněž sýry, třeba mozzarella nebo riccota. „Velmi jednoduchá, rychlá, a přitom kvalitní večeře je celozrnná tortilla, která nabízí řadu variací. Naplnit ji můžete masem, ale i luštěninami, vajíčkem, sýry a také pečenou nebo čerstvou zeleninou. Kombinací je mnoho. Ideálním dresinkem je v tomto případě zakysaná smetana,“ říká Natália Palugová.

  1. Plavková sezóna s rozumem

Chcete-li do léta vyrýsovat své křivky, omezte především potraviny, které jsou ve vašem jídelníčku skutečně navíc. Často jde o průmyslově zpracované jídlo, ať už sladké nebo slané. Zamyslete se také nad tím, zda je na vašem talíři dostatek zeleniny a luštěnin. Jde o potraviny, které vás dobře a kvalitně zasytí. Nemusíte tedy automaticky zmenšovat porce. Pokud je ale ve vašem současném jídelníčku zelenina zastoupena minimálně, je právě její větší podíl vhodným krokem k hezčí postavě. Vedle úpravy jídelníčku se zaměřte i na celkový životní styl včetně dostatečného pitného režimu, pohybu, spánku a práce se stresem. Určitě ale bez náhrady nevynechávejte žádné z důležitých zdrojů živin.

Například maso, především červené maso a játra, ale také mořské plody a vajíčka jsou kromě jiného cenným zdrojem dobře vstřebatelného železa. Tento stopový prvek potřebuje náš organismus k tak základním procesům, jakými jsou přenos kyslíku nebo tvorba červených krvinek a hemoglobinu. Přispívá také ke správné činnosti imunitního systému. Mezi časté projevy nedostatku železa patří pocit únavy a vyčerpání, suché
a lámavé vlasy a nehty, ale také zhoršená schopnost soustředit se. Na železo jsou bohaté i potraviny rostlinného původu – například luštěniny (třeba cizrna nebo červené fazole), quinoa, ale také sušené meruňky či listová zelenina. Železo z rostlinných zdrojů je pro náš organizmus hůře využitelné. Jeho vstřebatelnost podpoří současná konzumace vitamínu C a na něj bohatých surovin.

Náš tip: užitečný pomocník s komplexním složením

Dobře vstřebatelné železo obsahuje tekutý doplněk stravy Salus Floradix Železo+.

Jeho biologická dostupnost je dána jak použitou formou glukonátu železnatého, tak účinky vitamínů B2 a C, které jsou součástí složení tohoto přípravku. Spolu s vitamíny B6 a B12 se řadí k látkám, které přispívají ke snížení míry únavy a vyčerpání.  Spolu s nimi si v přípravku dopřejete i výtažky z bylin a ovocných šťáv, které blahodárně působí na tělo a podporují správné trávení. Patří k nim fenykl, kopřiva dvoudomá nebo ibišek. Přípravek je slazen ovocným cukrem, medem a ovocnými šťávami.

Více informací najdete na www.floradix-zelezo.cz

Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu.

 

 

 

 

 

 

zdroj/foto: Floridax

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Trápí vás povislá kůže na pažích? Zatočte s ní přírodní cestou

Břicho, stehna a zadek. Tři hlavní partie, na které se při cvičení zaměřuje většina žen. Ale co ruce? Právě paže bývají často největším „zrádcem“,...

Na co myslet při tvorbě dětského pokoje? Tipy od designérky Jany Pařízkové

Na konci léta řeší mnoho rodičů úpravu dětského pokoje. Nový školní rok je totiž pro všechny pomyslný zlom. A právě zařizování dětského pokoje je...

Poslouchej vnitřní hlas: Intuice není magie, ale tichá moudrost, kterou jsme se odnaučily slyšet

Někdy stačí jen na chvilku ztichnout, aby ses znovu spojila se sebou. Intuice není žádná ezoterika, ale přirozená moudrost, která v nás vždy byla....

Průzkum: české děti se naučily svačit – devět z deseti svačí každý den

Většina českých školáků pravidelně svačí a sportuje, ukázal aktuální průzkum společnosti Nestlé zaměřený na stravovací návyky žáků základních škol. Dle průzkumu svačí každý den...

Polévka, která obejme: Proč je vývar víc než jídlo a jak ho připravit srdcem

Miska vývaru je víc než kalorie. Je to objetí v lžíci, návrat ke klidu a tiché gesto lásky. Když jsi nemocná, vyčerpaná nebo jen...

Máte rádi ovocné knedlíky? Připravte si tyto tři verze, výsledek vás dostane

Kdo by neměl rád ovocné knedlíky? Ať už použijeme tvarohové, kynuté či bramborové těsto, je to vždy fenomenální záležitost. Navíc tento pokrm zbožňuje většina...

Toxická pozitivita: Když úsměv zakrývá bolest a „všechno je fajn“ přestává platit

Tlak na optimismus se v posledních letech proměnil v novodobý společenský požadavek. Úsměv, lehkost, vděčnost. Věty, které měly léčit, se však stávají maskou. A...

Slovo „ne“ jako akt péče o sebe: Nauč se odmítat bez viny a bez výčitek

Od dětství jsme vedeny k tomu, abychom byly přizpůsobivé, ochotné a vstřícné. Odmítání bývá spojováno s nelaskavostí. Právě v něm ovšem často leží ochrana...

Večeře z jedné pánve: Zapečené gnocchi

Když se vracíš domů hladová, s hlavou plnou práce a s otázkou „Co dnes zase uvařit?“, může být odpovědí právě tohle jídlo. Voňavé, teplé,...

Návrat po flámu do kondice: Co se děje v těle a které recepty nás postaví na nohy?

Každý to někdy zažil – skvělý večírek, spousta zábavy, pár skleniček navíc. A pak přichází střih - ráno, kdy člověk cítí, že hlava i...

Útulný podzim? Tady je návod ve 3 krocích

Podzim je v plném proudu – a s ním přichází ideální čas proměnit domov v hřejivé útočiště. Právě tohle období vybízí ke zpomalení. Je...

Probuzení s láskou: Rituály, které hýčkají duši

Když první paprsky slunce prosvítají oknem, den zve k novému začátku. Jak proměnit ráno v okamžik, který hřeje srdce? Objevte rituály, které změní váš...

Snídaně, která vydrží: Sladká ovesná kaše na milion způsobů

Některá rána jsou divoká, jiná ospalá. V každém případě potřebuješ něco, co ti dá energii a dobrý pocit. Ovesná kaše je přesně taková snídaně...

Dozrávají vám švestky, hrušky nebo třešně? Zkuste si z nich připravit tyto koláče

Konec léta přináší bohatou úrodu ovoce, které rádi používáme do koláčů. Ať už je pečeme jen tak, pro návštěvu nebo jako sladkou tečku po...

Čokoládové kuličky bez výčitek: Dezert, který je sladký, sytý a hotový za 10 minut

Někdy je potřeba cukr na duši. Jen malá dávka radosti, která potěší, nezatíží a dodá klid. Tyhle čokoládové kuličky vzniknou za pár minut, neobsahují...
Reklama
Reklama