Co by si vaše kočka uvařila k večeři?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Značka Sheba speciální kočičí potřeby respektuje a vyvinula proto renovované produktové portfolio, z kterého si vybere i ten nejnáročnější kočičí gurmán. Produkty jsou sestavené z pečlivě vybraných ingrediencí, kterými jsme se inspirovali a vytvořili po jejich vzoru 3 signature recepty pro kočičí majitele. Servírujete-li své kočce Shebu, dopřáváte jí kvalitu a gurmánský zážitek v jednom. Proč se tedy kvalitními ingrediencemi neinspirovat
a nepřipravit si skvělou večeři. Vyberete si kachní fine dining, rybí finger food nebo hovězí street food?

 

Kachní prso, pyré z mrkve a oříškového másla, glazovaná mrkev podle Pavla Berkyho
Doba přípravy: 60 minut / Náročnost: 2 / Počet porcí: 4

SUROVINY:

Kachní prso:

  • 2 kachní prsa
  • čerstvý tymián
  • čerstvý rozmarýn
  • 2 stroužky česneku
  • sůlpepř

    Pyré z mrkve:
    400 g mrkve1 pomeranč1 citron100 g máslasůlpepř
    Glazovaná mrkev:300 g mrkve50 g másla1 PL medu50 ml vinného octačerstvý rozmarýnsůlpepř

    POSTUP:

    Oříškové máslo:
    Do menšího kastrolu dejte máslo a začněte ohřívat. Když začne pěnit, plamen ztlumte na minimum
    a začněte pěnu sbírat. Počkejte až získá hnědou barvu a začne vonět po oříšcích. Dávejte pozor, aby se máslo nespálilo, poté máslo přeceďte přes cedník a jemné plátýnko do nádoby a nechte stranou.

    Pyré z mrkve:

  • Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kusy.
  • Do hrnce s vodou nastrouhejte kůru z 1 pomeranče a 1 citronu. Přidejte sůl a nakrájenou mrkev. Zamíchejte a vařte až do úplného změknutí mrkve.
  • Uvařenou mrkev zceďte a dejte do mixéru. Osolte, opepřete a pokud chcete mít pyré svěžejší, tak zakápněte šťávou z citronu a / nebo pomeranče. Přidejte zhruba ⅓ oříškového másla a začněte mixovat. Po chvilce přidejte druhou třetinu másla a mixujte dál. Nakonec přilijte zbytek másla a rozmixujte na hladké pyré. Můžete dát klidně i dle chuti másla méně.
  • Pyré můžete pro větší jemnost propasírovat přes cedník do menší mísy, poté zakryjte potravinovou fólií
    a nechte až do servírování v troubě při 40 °C odpočívat.

Kachní prso:

  • Kachní prsa očistěte od blan. Kůži nařežte a z každé strany pořádně osolte.
  • Prsa dejte na suchou studenou pánev kůží dolů a začněte opékat. Pokud by se vám zdálo, že je v pánvi moc tuku, můžete odlévat. Pečte až do zlatavé barvy kůže, poté maso obraťte.
  • Do pánve přidejte kousek másla, čerstvé bylinky a česnek. Pečte ještě 1 minutu. Pomocí lžíce maso během opékání polévejte výpekem z pánve.Poté kachní prsa z pánve vytáhněte a nechte minimálně 10 minut odpočívat.

    Glazovaná mrkev:
  • Mrkev oloupejte a podélně překrojte.
  • Do pánve dejte máslo a nechte ho rozehřát. Poté přidejte mrkev a na mírném ohni ji opékejte doměkka.
  • Přidejte ocet, med a rozmarýn, promíchejte a nechte tekutinu zcela vyredukovat. Nakonec mrkev osolte
    a opepřete.

 

Rybí finger food podla Pavla Berkyho
Doba přípravy: 60 minut / Náročnost: 1 / Počet porcí: 4

SUROVINY:

Marinovaný losos:

  • 400 g čerstvého lososa bez kůže
  • 1 šalotka
  • 10 g zázvoru
  • 1 chilli paprička
  • 1 limetka
  • sojová omáčka

    Ceviche ze pstruha:
  • 400 g pstruha (filety bez kůže)
  • 1 grep
  • 1 citron
  • 1 limetka
  • 1 zralé mango
  • čerstvý koriandr
  • sůl
  • pepř

    Krokety z tresky:

  • 300 g bílé tresky bez kůže
  • 500 ml mléka
  • 125 g másla
  • 70 g hladké mouky
  • olej na smažení
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • panko strouhanka
  • sůl
  • pepř

    POSTUP:
    Marinovaný losos:

  • Lososa nakrájejte na malé kostky.
  • Šalotku a zázvor oloupejte a nasekejte najemno.
  • Do misky vyždímejte šťávu z limetky, přidejte asi 4 PL sojové omáčky a šalotku se zázvorem.
  • Dobře vše promíchejte, přidejte kostičky lososa a nechte marinovat 5 minut.

Ceviche ze pstruha:

  • V misce smíchejte šťávu z půlky grepu, jedné limetky a půlky citronu. Mango oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte ho do misky spolu s nasekanou chilli papričkou a vše lehce osolte.
  • Filety nakrájejte na velmi tenké plátky a dejte do misky s citrusovou marinádou. Přihoďte nasekaný koriandr, promíchejte a nechte marinovat 10-15 minut

Krokety z tresky:

  • Na olivovém oleji orestujte cibuli doměkka a dosklovita. Dejte ji do misky a odložte na později.
  • V hrnci rozpustěte máslo, přidejte prosátou mouku a zamíchejte. Za stálého míchání připravte světlou jíšku.
  • Postupně do jíšky přilévejte mléko aby vznikl krémový bešamel. Poté hrnec odstavte z ohně a nechte bešamel vychladnout.
  • Tresku nakrájejte na malé kousky, smíchejte s vychladlým bešamelem a orestovanou cibulkou. Z této směsi připravte malé kuličky. Obalte je v rozšlehaných vejcích a poté ve strouhance.
  • Krokety smažte v dobře rozpáleném oleji dozlatova.

 

Hovězí burger podle Pavla Berkyho

Doba přípravy: 120 minut / Náročnost: 1 / Počet porcí: 4

Burger bulky:

  • 620 g hladké mouky
  • 200 ml vody
  • 260 ml mléka
  • 60 g cukru
  • 50 g vajec
  • 12 g soli
  • 10 g sušeného mléka
  • 10 g sušeného droždí
  • Z mouky si odeberte 40 g, dejte ji do rendlíku spolu s vodou a za stálého míchání připravte hustou kaši. Poté ji dejte do lednice a nechte vychladit alespoň na 5 hodin. Hodinu před přípravou bulek ji vyndejte
    z lednice.
  • Do mísy od kuchyňského robota dejte všechny sypké suroviny. V jiné misce smíchejte mléko s vejci. Zapněte robot a nechte promíchat sypké suroviny. Přidejte mléko s vejci a nechte těsto míchat na střední stupeň. Když je vše spojené, přidejte změklé máslo a uhněťte vláčné těsto. Dejte ho do čisté mísy, zakryjte potravinovou folií a nechte kynout 40-60 minut.
  • Po vykynutí z těsta oddělte jednotlivé bochánky a vytvarujte koule. Dejte je na plech, zakryjte potravinovou fólií a nechte kynout přibližně 30 minut. Poté je opatrně potřete rozšlehaným vejcem
    a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Na povrchu by měly mít tmavě hnědou barvu.

Cibule na víně:

  • 2 červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 ml balzamikového octa
  • 100 ml suchého červeného vína
  • 30 g másla
  • čerstvý rozmarýn
  • sůl
  • pepř
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.
  • Do rendlíku dejte máslo a nechte ho rozehřát. Přidejte cibuli, oloupaný česnek a rozmarýn. Cibuli chvíli restujte až zesklovatí.
  • Přilijte ocet a nechte ho zcela vyredukovat. Přilijte víno, osolte, opepřete a přikryjte pečícím papírem. Cibuli duste na mírném ohni zhruba 50 minut.

Maso:

  • 200 g hovězího krku
  • olivový olej
  • 4 plátky sýru Monterey Jack
  • domácí majonéza
  • sůl
  • pepř
  • Maso umelte a dochuťte ho solí a pepřem.
  • Vytvarujte tlustší placky a z obou stran je potřete olejem.
  • Pánev pořádně rozpalte a maso pečte z jedné strany asi 2 minuty. Poté ho obraťte, položte na něj plátky sýra a pečte další 2 minuty.
  • Maso z pánve vyberte a nechte zakryté odpočívat přibližně 5 minut. Poté můžete burger zkompletovat.

 

 

 

 

 

 

zdroj/foto: Sheba

 

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama