Skvělý letní dezert? Piškot s ovocem a pudinkovým želé!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

O víkendu jsme s přítelem zavítali k mé babičce a jako tradičně nás kromě výborného oběda čekala také skvělá buchta. Tentokráte jedna z mých nejoblíbenějších. Piškot s meruňkou, zalitý pudinkovým želé. Neznám lepší dezert, který by byl vhodnější na toto období. Chcete jej také vyzkoušet? Směle do toho!

mimi

Suroviny:

  • 4 ks žloutku
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 dl oleje
  • 1 dl mléka
  • 1 ks prášku do pečiva
  • 4 ks bílku
  • hrubá mouka na vysypání plechu
  • tuk na vymazání plechu
  • 1 ks smetany ke šlehání
  • 1 vanilkového cukru
  • 1 ks ztužovače šlehačky
  • 2 ks zakysané smetany
  • meruňkový kompot (případně jiný, či čerstvé ovoce, pokud už máme)
  • 1 l vody
  • 1 ks Tangu, nebo Vitacitu
  • 120 g cukru
  • 2 ks vanilkového pudinku

 

Příprava:

PIŠKOT: Nejprve si vymažeme a vysypeme plech na piškot. Oddělíme si žloutky od bílků. Do mísy se žloutky přidáme cukr a olej. Nachystáme si mouku a mléko. Do mouky přimícháme prášek do pečiva (musíme jednat rychle). Vyšleháme tuhý sníh. Žloutky, cukr a olej vyšleháme, přidáme mouku a mléko a zamícháme. Nakonec lehce přimícháme sníh. Nalejeme do nachystaného plechu a pečeme na 180 stupňů do zlatova (asi 20 minut).
Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Poté si připravíme krém.

KRÉM: Do nádoby ke šlehání vlejeme 1 smetanu ke šlehání, přidáme vanilkový cukr a ztužovač. Šleháme do krému. Poté do krému postupně dáme 2 zakysané smetany a moučkový cukr dle chuti. Nyní již mícháme vařečkou. Hotový krém rozprostřeme na piškot. Na krém poklademe kompotované meruňky. Šťávu z kompotu si odložíme na želatinu. (Můžeme využít i jiné ovoce, např. kiwi, mandarinky…)Dáme chladit do lednice.
Mezitím si připravíme želatinu.

ŽELATINA: Do hrnce vlijeme 1 l vody (můžeme použít šťávu z meruňek 500ml šťávy+ 500ml vody)- trochu vody si odlejeme na rozmíchání pudinku, dále 1 tang (můžeme použít i vitacit, příchuť záleží na vás, já použila tropic) a 120g cukru. Přivedeme k varu, až nám to začne vřít přidáme směs 2 pudinků rozmíchaných ve vodě a vaříme se zbytkem asi 2 minuty. Poté sundáme z plotny na chladné místo a necháme vychladit. Při chlazení občas promícháváme. Poté nalijme na připravený piškot s krémem a meruňkami a necháme ztuhnout.

 

Ačkoliv se recept může zdát dlouhý, příprava je jednoduchá. Tato buchta je skvělá v tom, že se dá různě obměňovat. My tentokráte měli meruňky, bez krému, jenom s želatinou – dobrota. Co vy? Znáte tenhle dezert, nebo ho vyzkoušíte poprvé? Dejte nám vědět, jak to dopadlo!

 

Markét ,)

Reklama

Doporučujeme

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3