Letní sezóna rajčat: Jak je nejlépe zpracovat?

Sdílet článek

Reklama
Reklama
Jak zpracovat rajčata tak, aby si zachovala svou chuť a poskytla kulinářské zážitky i v chladnějších měsících?

Léto je obdobím, kdy si můžeme užívat čerstvá a chutná rajčata v mnoha podobách. Právě v tuto dobu mají nejlepší chuť
a zároveň nás díky vysokému obsahu vody hydratují.
„Navíc obsahují také látku lykopen1, která je silným antioxidantem a může chránit kůži před negativním vlivem UV záření2, které je během léta nejintenzivnější,” vysvětluje Ing. Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře, který se zaměřuje na vyvážené stravování Čechů. Lykopen obsahují nejvíc tepelně upravená rajčata než rajčata syrová. Při vyšších teplotách je totiž lykopen v lidském organismu snáze absorbován.

 
Sušená rajčata

Sušená rajčata jsou lahodným doplňkem salátů nebo těstovin. Rajčata nakrájíme na plátky, položíme na plech vyložený pečícím papírem a lehce osolíme. Sušíme v troubě při nízké teplotě (asi 100 °C) po dobu 6–8 hodin, dokud nejsou rajčata úplně suchá. K sušení můžeme využít i sušičku na potraviny, kdy teplotu nastavíme na 60 °C a rajčata po 4–5 hodinách otočíme. Proces opakujeme, dokud nejsou úplně suchá.

Rajčata jdou sušit i na slunci. K tomu je třeba síť na sušení, kdy síto umístíme na přímé slunce, aby kolem něj proudil vzduch. Nakrájená rajčata na něj položíme a asi po 1,5 dne otočíme. Po vychladnutí sušená rajčata skladujeme v oleji s česnekem
a bylinkami nebo jednoduše v suchu v uzavíratelných nádobách.

 

Nakládaná rajčata v oleji

Sušená rajčata ale lze skladovat i v chutnější variantě. Společně s česnekem a bylinkami je vložíme do skleněných nádob
a zalijeme horkým olivovým olejem až nahoru.

 

Domácí rajčatová omáčka

Vyrobit si domácí rajčatovou omáčku je skvělý způsob, jak uchovat letní chuť rajčat. Stačí k tomu několik jednoduchých ingrediencí – čerstvá rajčata, cibule, česnek, bazalka a olivový olej. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Na pánvi osmahneme cibuli a česnek, přidáme rajčata a vaříme na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Na závěr přidáme bylinky a dochutíme solí a pepřem. Omáčku můžeme zamrazit nebo zavařit do sklenic a mít ji tak po ruce po celý rok.

 

Zavařená rajčata

Rajčata zbavíme slupky a dáme do sklenic. Přidáme půl lžičky soli a sterilujeme při 80 °C po dobu 15–20 minut. Zavařená rajčata se dají výborně využít do polévek, omáček nebo jako základ na pizzu.

 

 

O projektu Půl talíře
Cílem projektu je usnadnit volbu zdravého a udržitelného stravování a tím podpořit kvalitu života, zdraví a přispět k pozitivnímu prostředí pro výrobu potravin. Půl talíře informuje o důležitosti vyvážené stravy a každodenní konzumace čerstvého ovoce
a zeleniny pěstovaných v EU. Ambasadorem akce je herečka Linda Rybová. Projekt je financován ze 70 % Evropskou unií a z 30 % Farmou Bezdínek ze společnosti Dobré družstvo. Více informací je k dispozici na
www.pultalire.cz.

 

O Farmě Bezdínek
Farma Bezdínek je největším produkčním skleníkem pro pěstování rajčat v České republice, který dodává zeleninu na trh 12 měsíců v roce. Nachází se v Dolní Lutyni na Karvinsku a aktuálně má plochu 15 hektarů. Rajčata ve skleníku jsou pěstovaná
v organickém kokosovém substrátu, který se po ukončení pěstební sezony kompostuje. K zavlažování je využívána dešťová voda, přebytečná zálivka se recykluje. V boji proti škůdcům aplikují biologickou ochranu namísto chemie. O opylení se starají čmeláci. Farma dodává do předních obchodních řetězců u nás. V roce 2019 získala farma na všechny své produkty národní značku kvality KLASA a stala se také prvním certifikovaným pěstitelem rajčat beze zbytků pesticidů. Provoz
s 250 zaměstnanci vytváří celoroční pracovní místa zejména pro místní občany, její součástí je i prodejna zeleniny a ukázkový skleník, kde se mohou návštěvníci během exkurzí na farmě zdarma seznámit s technologií pěstování rajčat a v rámci projektu Půl Talíře i o edukaci
o vyváženém stravování. Více na
www.farmabezdinek.cz.

 

 

1 Story EN, Kopec RE, Schwartz SJ, Harris GK. An update on the health effects of tomato lycopene. Annu Rev Food Sci Technol. 2010;1:189-210.

2 Pedrelli, V.F., Lauriola, M.M. and Pigatto, P.D. (2012), Clinical evaluation of photoprotective effect by a topical antioxidants combination (tocopherols and tocotrienols). Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 26: 1449-1453.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Pět nevinných frází, které zaručeně promění rozhovor v minové pole

Nejsou to hádky, co ničí vztahy, ale slova, která v nich zazní. Lidský mozek totiž reaguje na slovní útok rychleji než na racionální argument,...

Nová vlna podvodů: Umělá inteligence napodobuje hlasy vašich blízkých a krade miliony

Zvoní telefon, na videu vidíte svého vnuka v nouzi a on žádá o peníze. Zní to naléhavě. Jenže to není on. Umělá inteligence se...

Podzim v plné síle: jak dobít baterky, i když se dny krátí

Stejně jako podzim hýří barvami, můžete i vy sršet energií. Kombinace pošmourného počasí a brzké tmy sice často přináší únavu, ale existuje spousta drobných...

Diagnostikovaný psychopat popsal hlavní rozdíl mezi ním a běžnými lidmi: Necítím vinu

Myslíte si, že psychopaté jsou chladné stroje bez jakýchkoli emocí? Pětadvacetiletý Loïc de Marie, jemuž byla diagnostikována antisociální porucha osobnosti, tvrdí opak. Cítí radost...

Zamilujte se do Palsu. Městečka, kde se zastavil čas a mluví jen kameny

Jeho jméno znamená „bažina“, přesto je to jeden z nejkrásnějších klenotů Španělska. Středověké městečko Pals ukryté v piniových hájích Katalánska je mozaikou kamene, ticha...

Podzim bez nachlazení? S Wild & Coco je to hračka

Mimo krásně zbarveného listí a těšení se na Vánoce přináší podzim zvýšené riziko nachlazení, viróz a únavy. Jak se mění počasí a kolísají teploty,...

Žena pila dva týdny olivový olej, popisuje nečekané změny na těle i pleti

Říká se mu tekuté zlato a středomořská dieta na něj nedá dopustit. Co se ale stane, když poslechnete virální rady a začnete pít dvě...

Chlad za okny, pohoda uvnitř.Jak udržet domov zdravý i útulný

S příchodem podzimu a zimy se náš život přesouvá dovnitř. Venku se ochladí, dny se zkrátí a my si začínáme užívat teplo domova. Deky, svíčky...

Russell Crowe vyvrátil fámy o věku své přítelkyně, není o 30 let mladší

„Je to velmi negentlemanské,“ postěžoval si herec Russell Crowe, když musel znovu uvádět na pravou míru lživé informace o věku své partnerky Britney Theriotové....

Black Friday od přední značky v oblasti sexuálního zdraví

Nakupujte a objevujte řadu produktů pro sexuální zdraví od Satisfyer, které jsou právě teď, v předvánočním období, ještě dostupnější. 22. do 30. listopadu nabízí Satisfyer...

10 frází, kterými nevědomky ničíte své vztahy a působíte jako nezdvořák

Všichni to známe. V místnosti panuje pohoda, když vtom z vás vypadne věta, po které se náhle ochladí. Nechtěli jste nikoho urazit, přesto jste...

Generace Z zapomněla tančit pro radost, podle průzkumu se bojí odsudků na sociálních sítích

Vzpomínáte si na dobu, kdy lidé tančili jen pro čistou radost z pohybu, a ne pro digitální srdíčka na sítích? Generace Z tuto svobodu...

Pevná a odolná pokožka v zimě? Zaměřte se na kmenové buňky a využijte Black Friday

Chladnější měsíce přinášejí nízké teploty, suchý vzduch, mráz a málo slunce. To vše může snižovat hydratační schopnosti pokožky a ovlivňovat její pevnost a pružnost....

Soutěžte s BUSHMANEM o vouchery na nákup stylových dárků

Značka BUSHMAN už téměř třicet let spojuje poctivost, přírodní materiály a nadčasový styl. Vznikla z touhy vyrábět oblečení a doplňky, které obstojí v přírodě...

Pět varovných signálů, že vašemu tělu chybí hořčík: Od cukání víčka po noční křeče

Někdy to není jen únava z náročného týdne. Tělo má svůj vlastní jazyk a cukající víčko, noční křeč v lýtku či podrážděnost mohou být...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3