Jaký gril vybrat a jak na něm pracovat?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Typy grilu a jeho výhody

Výběr správného grilu zdaleka není jednoduchý úkol. Nejen, že každý typ grilu dodá jídlu specifickou chuť, ale liší se i způsoby, kterými se o ně musíte starat. Mezi Čechy jsou nejoblíbenější 3 typy.

„Prim jednoznačně hrají elektrické grily, které tvoří 43 % všech prodaných grilů. Hledat za tím můžeme praktičnost a nižší pořizovací cenu,“ vysvětluje Michal Buzek, šéf analytiků společnosti Heureka. Elektrické grily jsou snadné na ovládání a údržbu, což je činí perfektními pro rychlé grilování. Jejich ovládání a kontrola teploty je bezkonkurenčně nejjednodušší a jsou také nejskladnější. Lidé je používají i přímo v kuchyni nebo třeba na balkonech. Gril předehřejte a využijte přednastavené režimy pro různé druhy pokrmů. S přehledem nejjednodušší je i jejich údržba. Nevýhodou je ztráta ohně a kouře, které jsou pro některé recepty nepostradatelné.

„Druhé nejoblíbenější jsou grily plynové, ze všech prodaných grilů jich je 33 %“, říká Buzek.  Nabízí totiž komfort a snadné ovládání teploty, což je činí vhodnými pro začátečníky a pohodlnými pro zkušené grilmastery. Gril před použitím jednoduše předehřejete na požadovanou teplotu, kterou navíc díky zabudovanému teploměru lehce udržíte, zvýšíte nebo snížíte podle potřeby. Pro nepřímé grilování stačí vypnout jeden hořák a můžete pohodlně připravovat několik různých jídel zároveň. „Průměrná cena plynových grilů začíná na pěti tisících korunách, výjimkou nejsou ani plynové grily za patnáct nebo dvacet tisíc,“ doplňuje Buzek.

Grily na dřevěné uhlí jsou s 10% podílem až na třetím místě,“ doplňuje Buzek. Tento typ je oblíbený mezi fajnšmekry, ale vyžaduje více péče a zkušeností. Pokrmům však zajistí jedinečnou vůni a chuť. Pro snadné zapálení je nejlepší použít komínový podpalovač. Výzvou tohoto grilu je udržení stabilní teploty přidáváním uhlí a regulace přívodu vzduchu pomocí větracích okének. “Průměrná cena grilů na uhlí závisí na velikosti – existují malé přenosné grily v ceně kolem pár set korun, ale i větší kousky za několik tisíc korun,“ uzavírá Buzek.

 

Grilování bez chyb

Ať už používáte jakýkoli gril, je důležité ho udržovat čistý. Špinavý gril nejenže ovlivňuje chuť jídla, ale konzumace spálených ingrediencí může také způsobit zdravotní problémy. Vyčistit gril je často výzva, existují ale čistící prostředky na spotřebiče, které vám práci výrazně zjednoduší. Pro ideální přípravu jídel je důležité, aby byl gril před grilováním dobře rozpálený. To zajistí, že jídlo bude rychle a rovnoměrně upečené a zůstane uvnitř šťavnaté, zatímco zvenčí bude příjemně křupavé. Nepodceňte ani přípravu masa a nešetřete grilovacími marinádami a kořením. Marinády jsou skvělý způsob, jak dodat masu chuť a šťavnatost. Nechte maso uležet alespoň několik hodin před grilováním, ideálně připravte marinádu den předem a nechte maso nebo zeleninu přes noc v lednici nasát všechny její chutě.

Zkuste se při grilování vyhnout chemickým podpalovačům, které mohou negativně ovlivnit chuť jídla a při nesprávném použití mohou být dokonce nezdravé. Další častou chybou je nesprávná manipulace s jídlem. Jídlo by mělo být vyndáno z ledničky alespoň hodinu před grilováním, aby nedostalo teplotní šok. Stejně důležité je neustále s jídlem na grilu nemanipulovat – neobracejte ho každých pár vteřin a neotevírejte často víko grilu. Velkým pomocníkem pro začátečníky i zkušené grilmastery jsou grilovací teploměry, díky kterým mnohem jednodušeji odhadnete čas, kdy máte jídlo odebrat z grilu.

 

 

 

 

 

zdroj/foto: Heureka

 

Reklama

Doporučujeme

Tři snadné recepty na ledový čaj, které vás příjemně zchladí

Čaj je jedním z nápojů, který má velkou popularitu jak u dospělých, tak i u dětí. Pít ho ale nemusíme pouze teplý. Pokud je...

Malé věci, velké výsledky: 7 mikronávyků, které zlepší tvůj život bez revolucí

Někdy stačí málo, aby se v tobě něco zlomilo. Ne velké předsevzetí, ale drobný krok, který nebolí. Právě mikronávyky umí proměnit každodennost v něco...

Když už se kamarádky nehledají na pískovišti: Jak si budovat přátelství po třicítce, čtyřicítce i dál

Ve dvaceti jsme kamarádky sbíraly samy. Na kolejích, v kavárnách, v klubech i přes smích na lavičce. Jenže s lety se proměňuje nejen náš...

Jak naši předkové léčili své neduhy? Pomáhaly potraviny, ale i moč či kravince

Dnes sáhnete po ibalginu nebo zajdete k doktorovi. Ale co když vám bylo špatně před sto lety, kdy žádné léky běžně dostupné nebyly? Naši...

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...
Reklama
Reklama