Které potraviny jsou v létě nejoblíbenější? Podívejte se na žebříček TOP 10

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Letní zelenina a ovoce, která je plná chuti a vitamínů, nám umožňují udržet rovnováhu mezi požitky
a zdravím. A co se tedy dostalo na seznam největších favoritů talířů?

Léto je obdobím, kdy potraviny dosahují vrcholu nejen vynikající chuti, ale také vysokého obsahu vitamínů
a živin. “Tento čas je ideální pro obohacení jídelníčku o čerstvou zeleninu a ovoce, které nám poskytují maximální výživovou hodnotu. Obzvlášť cenné jsou produkty od místních pěstitelů, které zaručují nejen čerstvost,
ale i nejvyšší možnou kvalitu a nutriční hodnotu,” říká Ing. Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře, který se zaměřuje na vyvážené stravování Čechů.

 

Žebříček TOP 10:

1. Rajčata: Klenot lokálních skleníků

Česká rajčata patří mezi nejchutnější a nejvýživnější produkty letní sezóny. Jsou pěstována v místních sklenících, kde mají ideální podmínky pro růst. Rajčata jsou bohatá na lykopen, vitamín C a antioxidanty, které přispívají k zdraví srdce a zlepšují imunitní systém[1].

2. Okurky: Osvěžení z našich polí

Okurky, které se pěstují i na našich zahradách a ve sklenících, jsou ideální pro letní osvěžení. Díky vysokému obsahu vody a nízké energetické hodnotě jsou skvělé do salátů a různých letních jídel. Místní okurky jsou navíc čerstvé a mají výraznou chuť.

3. Ledový salát: Křupavé osvěžení

Ledový salát pěstovaný v místních podmínkách je čerstvý, křupavý a ideální do letních salátů. Je nízkokalorický a poskytuje vlákninu a vitamíny potřebné pro zdravé trávení[2].

4. Papriky: Barevná výživová bomba

Místní papriky jsou skvělým zdrojem vitamínů A a C[3]. Jsou ideální pro grilování, saláty nebo přílohy. Jejich živé barvy a křupavá textura dodají jídlům nejen chuť, ale i vizuální atraktivitu.

5. Kořenová zelenina na vrcholu

Mrkev je bohatá na vitamin A a vlákninu[4] a ideálně sedí čerstvá do salátů, ale i na gril nebo jako křupavá součást dipů.

6. Borůvky: Antioxidanty přímo z našich lesů

Borůvky jsou bohaté na antioxidanty a vlákninu. Pomáhají zlepšovat paměť a podporují zdraví trávicího systému[5]. Čerstvé borůvky jsou vynikající do cereálií, jogurtů nebo jako samostatná pochoutka. Bobulové plody jsou velice oblíbeným zdrojem vitamínů, a to i pro děti.

7. Jahody: Sladká radost našich zahrádek

Jahody jsou známé svou sladkostí a aromatem. Čerstvé jahody jsou skvělé do letních dezertů, smoothie nebo jako samostatná svačina. Obsahují vysoké množství vitamínu C a antioxidantů, což z nich činí výživnou volbu[6].

8. Meloun: Skvělé letní osvěžení

Melouny jsou bohaté na vitamín C a mají vysoký obsah vody[7], což pomáhá hydrataci a osvěžení.

9. Peckoviny

Broskve, nektarinky, švestky a meruňky, jsou letními hvězdami, které přinášejí nejen sladkou chuť, ale i bohatství vitamínů a minerálních látek. Toto ovoce je skvělým zdrojem vitaminu C, vlákniny a antioxidantů, které podporují zdraví pleti, trávení a imunitní systém[8]. Čerstvé peckoviny můžeme využít do ovocných salátů, smoothie, nebo je dokonce grilovat. Jsou ideální do lehkých dezertů, do jogurtu, nebo jen tak samostatně jako osvěžující svačina.

10. Hrozny

Hrozny jsou v létě oblíbené pro svou sladkou chuť a osvěžující vlastnosti. Jsou bohaté na vitamín C, vitamíny skupiny B a antioxidanty[9], což podporuje imunitní systém a zdraví srdce. Skvělé jsou čerstvé, přidané do salátů nebo zmrazené do smoothie.

 

Klíčový je balanc

Všichni občas podlehneme pokušení vychutnat si zmrzlinu nebo oblíbené letní grilované pochoutky,
ale i v těchto chvílích je důležité nezapomínat na vyváženou stravu. Léto totiž nabízí ideální příležitost, jak udržet balanc díky čerstvým sezónním potravinám, které jsou nyní v nejlepší kondici. “Čerstvá zelenina a ovoce nejen že skvěle chutnají, ale jsou také plné vitamínů, minerálních látek, vlákniny a celé řady fytonutrientů. Mezi ty patří například antioxidanty, které naše tělo, obzvlášť v letních měsících potřebuje. Obecně se uvádí, že by se měl denní příjem pohybovat okolo 600 gramů,” říká Monika Zábojníková.

Ideální je, když je každé jídlo během dne obohaceno a nějaký ovocný či zeleninový prvek. Každý talíř jídla by měl být z poloviny zaplněný zeleninou nebo ovocem, ideálně v poměru 2:1. Sladká snídaně doplněná o ovoce nám dodá energii až do poledne. Miska čerstvého salátu ze zeleniny by neměla chybět ani u oběda či večeře. Svačina v podobě smoothie či studená zeleninová polévka jsou také velice oblíbeným osvěžením horkých dní. Na zeleninu a ovoce by se samozřejmě mělo myslet během celého roku s tím, že je vždy vhodné přizpůsobit spotřebu sezónně druhů.

 

Cílem projektu je usnadnit volbu zdravého a udržitelného stravování a tím podpořit kvalitu života, zdraví a přispět
k pozitivnímu prostředí pro výrobu potravin. Půl talíře informuje o důležitosti vyvážené stravy a každodenní konzumace čerstvého ovoce a zeleniny pěstovaných v EU. Ambasadorem akce je herečka Linda Rybová. Projekt je financován ze 70 % Evropskou unií a z 30 % Farmou Bezdínek ze společnosti Dobré družstvo. Více informací je
k dispozici na
www.pultalire.cz.

 

Farma Bezdínek je největším produkčním skleníkem pro pěstování rajčat v České republice, který dodává zeleninu na trh 12 měsíců v roce. Nachází se v Dolní Lutyni na Karvinsku a aktuálně má plochu 15 hektarů. Rajčata ve skleníku jsou pěstovaná v organickém kokosovém substrátu, který se po ukončení pěstební sezony kompostuje.
K zavlažování je využívána dešťová voda, přebytečná zálivka se recykluje. V boji proti škůdcům aplikují biologickou ochranu namísto chemie. O opylení se starají čmeláci. Farma dodává do předních obchodních řetězců u nás.
V roce 2019 získala farma na všechny své produkty národní značku kvality KLASA a stala se také prvním certifikovaným pěstitelem rajčat beze zbytků pesticidů. Provoz
s 250 zaměstnanci vytváří celoroční pracovní místa zejména pro místní občany, její součástí je i prodejna zeleniny a ukázkový skleník, kde se mohou návštěvníci během exkurzí na farmě zdarma seznámit s technologií pěstování rajčat. Více na www.farmabezdinek.cz.

 

 

 

[1] https://www.healthline.com/nutrition/foods/tomatoes

[2] https://www.healthline.com/health/food-nutrition/iceberg-lettuce

[3] https://www.healthline.com/nutrition/green-pepper-benefits

[4] https://www.healthline.com/health/diabetes/can-diabetics-eat-carrots

[5] https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-blueberries

[6] https://www.healthline.com/nutrition/foods/strawberries

[7] https://www.healthline.com/nutrition/watermelon-health-benefits

[8] https://www.healthline.com/nutrition/peach-fruit-benefits

[9] https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-grapes

 

 

Reklama

Doporučujeme

Když už se kamarádky nehledají na pískovišti: Jak si budovat přátelství po třicítce, čtyřicítce i dál

Ve dvaceti jsme kamarádky sbíraly samy. Na kolejích, v kavárnách, v klubech i přes smích na lavičce. Jenže s lety se proměňuje nejen náš...

Jak naši předkové léčili své neduhy? Pomáhaly potraviny, ale i moč či kravince

Dnes sáhnete po ibalginu nebo zajdete k doktorovi. Ale co když vám bylo špatně před sto lety, kdy žádné léky běžně dostupné nebyly? Naši...

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...
Reklama
Reklama