13. září se slaví Mezinárodní den čokolády

Sdílet článek

Reklama
Reklama

I čokoláda má svůj Mezinárodní den a není se čemu divit – v oblíbenosti cukrovinek totiž rozhodně vede. 13. září si tak bez výčitek můžete vychutnat lahodnou tabulku své oblíbené klasiky, nebo si rozšířit gurmánské obzory a sáhnout po trendové rubínové nebo guanduja čokoládě. Zatímco dnes se označuje za „sladký hřích“, v minulosti čokoládu vnímali jako jedlý zázrak. Aztékové označovali bobule kakaovníku za „pokrm bohů“ a evropská šlechta 17. století považovala kakao dokonce za přírodní afrodiziakum. Víte ale, kde se čokoláda vzala, jak se vyrábí a čím se od sebe liší různé druhy?

 

Čokoládu milují prakticky všichni. A tak není divu, že i tato populární cukrovinka má v kalendáři svůj den. Konkrétně 13. září máte tedy výmluvu pro konzumaci nejrůznějších druhů čokolády, od mléčné až po hořkou. Čokoláda se dá díky své jemné a nasládlé chuti kombinovat prakticky se vším, ať už se jedná o kávu nebo třeba o víno. O její oblíbenosti svědčí i fakt, že lidé po celém světě ročně spotřebují více než tři miliony tun kakaových bobů, ze kterých se čokoláda historicky vyrábí.[1]

 

Od Olméků až do Evropy

Tajemství výroby tohoto dezertu začalo u záhadných Olméků – civilizace, která osidlovala území střední Ameriky. V novodobém světě se však pěstování a zpracovávání kakaových bobů přesunulo do Afriky a dnes ji pokrývá 1,5 milionu kakaových farem.[2]

Čokoláda je jeden z mála produktů, který spojuje lidstvo napříč civilizacemi. Kromě Olméků si na produktech
z čokoládových bobů pochutnávali i Mayové. Kakao bylo nedílnou součástí náboženských obřadů a čokoláda byla vnímána jako posvátný nápoj.  Nápoji z kakaové pasty, horké vody a koření říkali Xocolatl.[3] To zní povědomě, že?

Po zániku mayské civilizace se záliba v čokoládě neztratila. Propadli jí totiž i Aztékové, kteří narozdíl od Mayů pili čokoládu studenou. Nápoj považovali za božský, dokonce používali kakaové boby jako měnu a vybírali v nich daně. Do Evropy se kakao dostalo díky španělskému dobyvateli Hernánu Cortésovi, a od té doby si čokoláda našla své místo i v našich srdcích a žaludcích.[4]

 

Sladká alchymie

Pro pěstování kakaových bobů je potřeba velmi specifické prostředí. Málokoho tedy překvapí, že právě Afrika je zdrojem až 70 % kakaa. Konkrétně Pobřeží slonoviny je největším producentem kakaa a produkuje zhruba 40 % světové nabídky.[5] Jelikož se kakaovník pěstuje převážně ručně na malých rodinných farmách, kakaové boby mnoho lidí vnímá jako rodinné dědictví.

A jak probíhá transformace čokoládových bobů do tabulky čokolády? Prvním krokem je vždy ruční přebrání veškerých kakaových bobů. Ty se následně praží a tím se i zbaví slupky. Očištěná zrnka se dají do kamenného mlýna a zhruba po jednom dni mletí vznikne nádherně lesklé 100% kakao. Po přidání cukru vznikne čokoláda
s menším obsahem kakaové hmoty. Když se do směsi dodá ještě sušené mléko, vytvoří se čokoláda mléčná.[6]

 

Není čokoláda jako čokoláda

Čokoláda není jen jedna. Rozlišuje se dle složení, které ovlivňuje její chuťové vlastnosti a strukturu. Existují tři základní druhy – hořká, mléčná a bílá. Hořká čokoláda obvykle obsahuje 50–90 % kakaové sušiny a žádné mléčné složky, což jí dodává intenzivní kakaovou chuť s vyšší hořkostí. Mléčná čokoláda obsahuje obvykle 20–50 % čistého kakaa, víc cukru a má sladší a krémovější chuť díky přidání sušeného mléka. Zvláštním druhem je čokoláda bílá, která se sice skládá z kakaového másla, ale postrádá kakaovou hmotu jako takovou, což se projevuje velmi jemnou chutí bez charakteristické kakaové hořkosti.

Aby to ale nebylo tak jednoduché, do každé z těchto kategorií spadají i další specifické druhy čokolád. Třeba před sedmi lety se na trhu objevila novinka – takzvaná rubínová čokoláda má složením nejblíže k čokoládě bílé. A čím si vlastně rubínová čokoláda vysloužila svůj název? Tento specifický druh čokolády je totiž známý svou růžovou barvou, o které výrobce tvrdí, že je výsledkem jedinečného procesu výroby. Kakaové boby procházejí specifickým fermentačním procesem, který je kratší než při klasické výrobě kakaové hmoty, což umožňuje zachování jejich přirozené růžové barvy a výrazné ovocné chuti.

Specifickým druhem je i čokoláda guanduja, ta je totiž vyrobena z lískových oříšků a kakaa. Její historie sahá do počátku 19. století. Vznikla v italském regionu Piemont, když tamní mistři čokolády hledali způsob, jak nahradit nedostatek kakaa během napoleonovských válek. A tak do svých výrobků začali přidávat mleté lískové oříšky, které byly v této oblasti hojně dostupné.  Díky nim má gianduja charakteristickou chuť a světle hnědou až naoranžovělou barvu.[7]

 

Kombinace, která potěší

Pražené hnědé bobule jsou bezesporu velmi oblíbené. Káva i čokoláda mají mnoho společného, možná i proto se jedná o skvělou kombinaci. V současnosti jen v málokteré kavárně nenajdeme čokoládovou příchuť kávy. Vychutnat si tuto skvělou kombinaci ale lze v podstatě kdekoliv. Stačí si během cesty vybrat oblíbenou hotovou kávu v plechovce, třeba kvalitní HELL ICE COFFEE Latte,
a užít si ji vychlazenou s hoblinkami dobré čokolády. Anebo sáhnout po žhavé novince této sezóny – HELL ICE COFFEE Pink Latte s příchuti sametové bílé čokolády a jahod. 

Mezi trendy kávového světa také patří nalévání kávy na tabulku čokolády, nejčastěji mléčné, kdy se čokoláda pod horkou kávou rozpustí a díky tomu si pak můžeme vychutnat aromatický nápoj s nasládlou příchutí. Moderní výrobci čokolády často experimentují s neobvyklými příchutěmi a ingrediencemi, jako jsou mořská sůl, chilli, různé druhy koření, bylinky, sušené ovoce a květiny.

 

Věděli jste, že…

Kakao bylo odjakživa považováno za unikát. Možná i proto je strom, který produkuje kakaové boby nazýván Theobroma Cacao, což v překladu z řečtiny znamená „pokrm bohů“. Kakaové boby byly pro rané Mezoameričany tak cenné, že se používaly i jako platidlo. V Indonésii dokonce postavila komunita pěstitelů kakaa velkou sochu rukou držících kakaový lusk. Čokoláda tedy bezesporu zanechala na světě svůj sladký otisk, který jen tak nezmizí.  

 
Produktový tip – HELL ICE COFFEE Pink Latte

Bílá čokoláda jde ruku v ruce s mnoha sladkými pokrmy i nápoji, které mají své fanoušky po celém světě. Tak nápoj HELL ICE COFFEE Pink Latte snoubí ledovou kávu s neodolatelnou příchutí bílé čokolády a šťavnaté jahody. Stejně jako ostatní druhy ledové kávy HELL ICE COFFEE, je složen z extraktu pravé kávy a neobsahuje žádné konzervační látky, syntetická sladidla nebo umělá barviva. Tato ledová káva je balená v klasické recyklovatelné plechovce, která se vyznačuje novým atraktivním designem. Vychutnat si ji tak můžete jednoduše kdykoliv během dne, ať už jste doma nebo venku.

 

 

 

Společnost HELL ENERGY založená v Maďarsku v roce 2006 je v současné době jednou z nejrychleji se rozvíjejících FMCG značek. Během pouhých čtyř let se stala lídrem na maďarském trhu a expandovala do dalších zemí světa, zejména v Evropě a Asii. Momentálně je dostupná na více než 60 trzích, v několika z nich je uznaným lídrem ve svém segmentu. Za úspěchem HELL ENERGY stojí vynikající kvalita, příznivá cena, široká dostupnost a prvotřídní marketingové aktivity. Společnost je jedinečným hráčem na poli výroby energetických nápojů a jako jediná na světě může říct, že je lídrem tohoto odvětví hned v několika zemích. Je rovněž vlastníkem ultramoderní plnírny a továrny na hliníkové nápojové plechovky, což jí dává bezkonkurenční celosvětovou strategickou pozici.

 

 

 

 

[1] https://irely.com/6-surprising-facts-about-cocoa/

[2] https://candyusa.com/story-of-chocolate/fun-facts-about-chocolate/

[3] https://www.cokolandia.cz/nase-novinky/historie-a-vyroba-cokolady–od-kakaa-k-lahodne-pochoutce/

[4] https://www.cokolandia.cz/nase-novinky/historie-a-vyroba-cokolady–od-kakaa-k-lahodne-pochoutce/

[5] https://candyusa.com/story-of-chocolate/fun-facts-about-chocolate/

[6] https://www.pleva.cz/a/kakaove-boby-nejcokoladovejsi-cokolada-na-svete

[7] https://readcacao.com/types-of-chocolate/

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....

Jak na zářivě bílé ponožky? Zkuste trik, který funguje lépe než drahé prostředky

Bílé ponožky jsou krásné jen do chvíle, než je párkrát obujete a hodíte do pračky. Záhy ztratí svou sněhovou barvu, začnou šednout nebo žloutnout...

Leoš Mareš míří na parket. Ve StarDance chce zatančit tango

Leoš Mareš po delší odmlce překvapil veřejnost. Do StarDance Tour nastoupí jako tanečník a vybral si tango, které se učí úplně od začátku. Tichý ústup...

Staří lidé pod tlakem pronajímatelů. Bydlení jim ukusuje z penzí tisíce korun

Senioři často slyší, že jim stát přidává na důchodech. Realita je však jiná, protože každé navýšení spolknou rostoucí nájmy a skryté poplatky. Bydlení se...

Harry Potter a Tajemná komnata od slavného dua MinaLima

Nakladatelství Albatros přináší na trh české vydání druhého dílu slavné fantasy série v ohromujícím podání grafického studia MinaLima. Harry Potter a Tajemná komnata –...

Sdílený spánek s dětmi. Psychologové varují před skrytými následky

Občasné tulení s dítětem v posteli je přirozené a krásné. Pokud se z něj stane každodenní rutina, může to mít vliv na psychiku dítěte...

Soutěžte o dvě vstupenky na divadelní představení Madisonské mosty

Toužíte po kulturním zážitku, který vás chytí za srdce? Zapojte se do soutěže o dvě vstupenky na první české divadelní zpracování Madisonských mostů, které...

Jak se zbavit oteklých nohou? Pomůže vám levný trik z kuchyně, který uleví téměř okamžitě

Večer vás bolí nohy, máte je těžké, oteklé a nejradši byste je ani nevytáhli z bot? Nejste v tom sami. Oteklé nohy trápí v...

„Sleva“ 80 % a prázdná peněženka. Senioři snadno naletí falešným obchodům

Barevné obrázky, vymyšlené recenze a sliby o zázračné úlevě. Podvodní e-shopy cílí hlavně na seniory a prodávají jim bezcenné pomůcky za tisíce korun. Internetové pasti...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3