Tatarák – delikatesa (nejen) pro milovníky syrového masa

Sdílet článek

Reklama
Reklama

A zdaleka už dnes není jen ikonou syrové kuchyně! V zeleninové podobě si ho oblíbili i vegetariáni. Proč je tatarák tak oblíbený a jak se správně připravuje?

Název tatarák neboli tatarský biftek nemá nic společného s Tatary. Místo tradovaného příběhu o syrovém mase pod sedly koní se jeho původ váže k Paříži na přelomu 19. a 20. století, kde se začalo podávat syrové hovězí maso s kapary, cibulí a vaječným žloutkem. Někdy se přidávala i tatarská omáčka, a tak vznikl název „Steak Tartare“.

V jednotlivých zemích i restauracích se recepty na něj dnes liší. V Belgii do tataráku přidávají kapku koňaku
a podávají jej s hranolky. Ve Skandinávii používají syrové ryby, jako je losos nebo tuňák, v kombinaci s hořčicí, citronovou šťávou a čerstvými bylinkami. Pro vegetariány jsou tu varianty z červené řepy, avokáda nebo lilku.

“Co se České republiky týká, jsme pivní národ, a tak si lidé u nás dříve tatarák dávali především jako pokrm
k pivu. Tak vznikla obliba podávat ho na mastné česnekové topince. Pořád se jedná o oblíbené jídlo, ale jeho příprava se dnes značně posunula k experimentování. My kromě klasického tataráku nabízíme po celý rok lanýžový v belgickém stylu, hostům chutnal také tuňákový, kombinace krevet s avokádem, tatarák s shiitake pestem nebo dokonce tvarůžkový,” říká Jan Kopecký, šéfkuchař Bistrotéky Valachy ve Zlíně, jejímuž podzimnímu ala carte menu bude vévodit tatarský biftek inspirovaným chutěmi lesa…

 

5 rad, jak připravit skutečně dobrý tatarák:

  1. Základ je kvalitní maso

“Základem dobrého tataráku je kvalitní maso, proto ho raději kupujte u ověřeného řezníka než
v supermarketech. Ideální je pravá hovězí svíčková, která je nejjemnější a její vlákna se pak dají lehce škrábat nožem. Tatarský biftek lze připravit i z hovězího zadního, ale to je už tužší a musí se dobře zpracovat, umlít. Fajnšmekři ocení tzv. stařené maso, které má specifickou chuť i vůni. Můžete experimentovat a vyzkoušet tatarák ze zvěřiny, z kapra, lososa, krevet… Vyhněte se naopak hovězímu přednímu, což je tuhé maso určené spíše na dušení,” radí Jan Kopecký, šéfkuchař Bistrotéky Valachy ve Zlíně. Vegetariánům jako základ doporučuje využít avokádo nebo kvalitní rajčata.

  1. Do přípravy se pusťte hned

Nakoupili jste kvalitní maso? Pak se do přípravy pusťte hned. “Rozhodně ho nenechávejte dlouho v lednici natož mimo ni – nad 4 °C už se rozjíždí makrobiotické působení a mohou se rozmnožovat bakterie. Stejně tomu je po přípravě tataráku – ten hned podávejte. V případě, že zakoupíte dopředu namleté polotovarové maso, nechte ho projít pro jistotu mrazem. Já bych se mu ovšem vyhnul i z toho důvodu, že příprava tataráku je sám o sobě zážitek, o který je škoda se připravit,” podotýká šéfkuchař.

  1. Kvalitní olej, sůl a pepř

Při dochucování tataráku se fantazii meze nekladou, vsaďte ale na kvalitní a čerstvé suroviny, které pokrmu dodají patřičné grády. “Osobně nedám dopustit na kvalitní olivový olej, Maldonskou sůl a Kampotský pepř, který je fermentovaný, má specifickou chuť a je tak ideální i pro finální dohotovení,” doporučuje Jan Kopecký.

  1. Dochucování se meze nekladou

Do tataráku můžete přidat další koření dle svého přání, nakrájené okurky, cibuli, kapary…

Podle odborníka by neměl chybět ani “tučný element” v podobě čerstvého vaječného žloutku, který se podává
v tradiční podobě s topinkami a stroužky česneku. Žloutek lze nahradit olejem, ochucenou majonézou, lanýžovou pastou, čerstvou smetanou nebo třeba opečenými lískovými oříšky…

  1. Dokonalost dělá tvar a zdobení

Ideálním tvarem pro podávání tataráku jsou jednoduché nočky, které dodají pokrmu elegantní vzhled. “Doporučuji používat kulaté tvořítko, do něhož vložíte porci a urovnáte ji lžičkou. A aby bylo jídlo komplexní, hezky ho ozdobíme – nejlépe některou ze surovin, kterou jsme tatarák dochucovali, ale vyzkoušet lze
i netradiční věci jako je třeba chipotle majonéza ze sušených a uzených jalapeño papriček nebo crumble ze škvarkových pagáčů, které vytvoří křupavý element,” uzavírá Jan Kopecký, šéfkuchař Bistrotéky Valachy ve Zlíně.

 

 

 

Bistrotéka Valachy sídlí v citlivě zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín. Kdysi sem chodili obědvat Baťovi zaměstnanci, dnes je místem setkávání gurmánů, hobby kuchařů a nadšenců pro kvalitní gastronomii. Pod jednou střechou propojuje několik provozů: restauraci s prvotřídní gastronomií a důrazem na čerstvé a kvalitní suroviny, obchod s vlastní pekárnou, kavárnu a obchod s regionálními produkty. Více na www.bistrovalachy.cz.

 

Zdroj a foto: www.bistrovalachy.cz

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Hledání jistoty… Proč Češi v chaosu moderní doby dávají dětem prastará jména

Svět zrychluje, trendy se mění každou sezonu, přesto žebříčky popularity jmen v Česku zůstávají jako vytesané do kamene. Na vrcholu trůní Jakub, Jan, Anna...

Wilkinsonová: U Diddyho jsem nic zlého neviděla. V sídle Playboye to bylo nechutnější

Zatímco Sean „Diddy“ Combs stojí před soudem kvůli obvinění ze sexuálního obchodování na svých večírcích, jeho bývalá častá návštěvnice Kendra Wilkinsonová promluvila. Bývalá hvězda...

Orgasmus ve snu? Ano, i to se může stát

Mnoho žen o tom možná nikdy neslyšelo, jiné to znají z vlastní zkušenosti - probudit se s rychlejším tepem, zrychleným dechem a pocitem rozkoše....

Dcera Michaela Jacksona žaluje správce jeho pozůstalosti, rodina je prý v šoku

Dcera krále popu Paris Jacksonová zaútočila na správce otcovy pozůstalosti, obvinila je z plýtvání a označila je za „Čaroděje ze země Oz“. Rodinní zasvěcenci...

Co vám muži s depresí nikdy neřeknou a proč?

Deprese dokáže být tichým a krutým nepřítelem. Nejenže bere energii a radost, ale často i schopnost o tom mluvit. Mnoho lidí se bojí, že...

Past jménem „Veřejná Wi-Fi“. Jak se nenechat okrást při nákupech na internetu

Představte si, že v klidu domova nakupujete a pár kliknutí myší vás místo radosti z nového zboží připraví o tisíce korun. Online nákupy jsou...

Meteorologové varují před možnou „zimou století“ v Evropě, klíčem je polární vír

Když se Arktida „otevře“, její ledový dech se vydá na jih. Meteorologové s rostoucím znepokojením sledují chování polárního víru, jehož případný kolaps by podle...

Krmení ptáků v zimě: proč staré pečivo víc škodí než pomáhá

Jakmile udeří první mrazy, spoustu z nás sáhne po starém pečivu a s dobrým pocitem vyráží k rybníku nakrmit labutě a kachny. Jenže i...

Odborníci varují seniory před podvodnými firmami, které nabízejí levné rekonstrukce

Začíná to lákavou nabídkou na „výhodnou a bezpečnou koupelnu pro seniory“, končit to však může katastrofou a ztrátou desítek tisíc. Podvodné či nepoctivé firmy...

Sladké Vánoce bez výčitek: Vyhrajte balíček produktů 4SLIM a oslaďte si sváteční chvíle zdravě

Vánoce se pomalu blíží a spolu s nimi i období, kdy se naše kuchyně mění v malé voňavé cukrárny. Podle aktuálního průzkumu značky 4SLIM...

„Nejsem na tom vůbec dobře.“ Aaron Goodwin a jeho zpověď o pekle, jež prožil

„Nejsem na tom vůbec dobře a každý den je to horší,“ svěřil se fanouškům Aaron Goodwin, hvězda populárního pořadu Ghost Adventures. Nejnovější epizoda pořadu...

Tři znamení zvěrokruhu, kterým podzim přinese štěstí a novou energii

Zatímco se mnozí halí do dek a bojují s neodbytným podzimním splínem, pro tři znamení zvěrokruhu je toto období naopak požehnáním. Jak informuje server...

Husa plněná uzeným kolenem: recept, který překvapí i zkušené kuchaře

Na první pohled to může znít trochu bláznivě – dát do husy uzené koleno? Jenže jakmile tenhle recept vyzkoušíte, už se k tradiční přípravě...

Jak bojovat s podzimní únavou: Tři jednoduché rituály, které nahradí kávu a zlepší náladu

Chladnější rána, dny se krátí a vy máte neodolatelnou chuť zalézt pod deku s něčím sladkým. Podzimní útlum není lenost, nýbrž přirozená reakce těla...

Jak si vytvořit systém pro trvalý pořádek a zbavit se chaosu

Když uklízíme svůj domov, často si ani neuvědomujeme, že si zároveň třídíme i vlastní myšlenky. Každá věc, kterou pustíme z ruky, otevírá prostor pro...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3