Nevíte jak zužitkovat jablka? Zkuste tyto tři recepty

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Jablečný štrúdl

Co budeme potřebovat?

1 balení listového těsta, 4–5 oloupaných a nakrájených jablek, 1 lžička skořice, 2 lžíce cukru, 1 lžička hřebíčku, šťáva z půlky citronu, rum

Jako první přichází na řadu recept, který se vybaví na první dobrou asi každému, když se řekne jablko. Jablečný štrúdl není nijak složitý, pokud tedy volíte variantu jako my s listovým těstem. Jablka si oloupejte, zbavte jadřince a nakrájejte na menší kostky. Vložte do mísy a přidejte, skořici, cukr, hřebíček, pár kapek rumu a citronovou šťávu. Důležité je směs nepřechutit, pouze zvýraznit chuť jablek.

Následně směs naneste na části připraveného listového těsta, zaviňte a potřetete z vrchu i ze stran rozšlehaným vejcem. Nezapomeňte pak ještě těsto z horní části propíchat vidličkou. Takto připravený štrúdl nebo chcete-li závin pečte přibližně 30 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů.

Jablečné lívance

Co budeme potebovat?

2 vejce, 200ml mléka, 150g hladké mouky, 2 nastrouhaná jablka, 1 lžíce cukru, špetka soli, prášek do pečiva

Jako první si nastrouhejte jablka do mísy a postupně k nim přidávejte mouku, vejce, mléko, cukr, sůl a jeden prášek do pečiva. Všechny ingredience pečlivě promíchejte tak, aby vzniklo těsto, ze kterého potom vytvarujte menší lívance. Ty pak smažte na rozehřáté pánvi s rozehřátým máslem. Skvělé jsou hlavně s medem či zakysanou smetanou.

Obrácený koláč Tarte Tatin

Co budeme potřebovat?

Těsto: 250g hladké mouky, 150g másla, 50g krupicového cukru, 1 vejce, sůl, Jablka: 10-12 jablek, 2 lžíce másla, Karamelová omáčka: 150g krupicového cukru, 100g másla, 1-2 lžíce vody, 3-4 celé badyány

Jako první musíme začít těstem. Jednotlivé ingredience, tedy mouku, změklé máslo, cukr, vejce a špetku soli propracujte v hladké těsto, ideálně použitím kuchyňského robotu. Uděláme si z něj takovou cihlu, necháme minimálně 3 hodiny v lednici odpočívat. Může v ní však zůstat klidně i přes noc. Přichází čas na jablka, která zbavíme jadřince, nakrájíme na čtvrtky a orestujeme na rozehřáté pánvi s rozehřátým máslem. Klidně můžeme přidat trochu skořice, máte-li jí rádi. Následně dusíme zhruba pět minut pod pokličkou. Když je hotovo, musíme jablka nechat dobře okapat.

Poslední věcí, kterou na zhotovení koláče potřebujeme, je karamelová omáčka. Ta je jednoduchá, stačí nechat postupně zkaramelizovat dané množství cukru, poté přidat máslo a když se rozpustí, přilít vodu. Poté dáme ještě badyán a necháme omáčku svařit do hustější konzistence. Když máme karamelovou omáčku hotovou, vyndáme z ní badyán.

A nyní už nezbývá než přejít v samotné zhotovení koláče. Těsto si necháme asi 20 změknout při pokojové teplotě, následně ho vyválíme do tvaru kruhu o velikosti pánve. Do pánve s připraveným karamelem naskládáme jablka jedno vedle druhého a poté přiklopíme těstem. Okraje zatlačíme ke dnu, plát propícháme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 40 – 50 minut. Když je koláč upečený, necháme ho vychladnout alespoň na 20 minut a vyklopíme. Skvělý je například se zakysanou smetanou.

Reklama

Doporučujeme

Patříte k milovníkům nutelly? Zkuste si ji udělat doma

Nutella – legenda snídaňových stolů, dětských svačin i dospěláckých výpadů tzv. „tajně na lžičku, když se nikdo nedívá“. Ale co když vám řeknu, že...

Žhavá novinka sezóny – parfémy The Mania od Osmanyho Laffity

Víte, bez čeho se tento podzim 100% neobejdete? Bez nejnovějších parfémů The Mania od Asombroso, značky známého módního návrháře Osmanyho Laffity. The Mania je v...

Teplo domova nemusí být luxus. Drobné návyky, které vám ušetří tisíce

Topení patří k největším položkám v rodinném rozpočtu, přesto jím velká část českých domácností nevědomky plýtvá. Nejde přitom o technické poruchy, nýbrž o drobné...

Návrat ke kořenům. Objevte zapomenutou moudrost pro zdraví v chladných dnech

S příchodem chladných dnů saháme po drahých doplňcích stravy, avšak skutečný klíč k pevnému zdraví máme často na dosah a zdarma. Podzim je ideální...

Pavel Nový: Charismatický před kamerou, nekompromisní, když jde o soukromí

Některé dvojice o sobě dávají vědět na každém kroku, jiné si své štěstí schovávají za zavřené dveře. Herec Pavel Nový patří rozhodně do té...

Poklad letošního podzimu: křehký švestkový koláč

Sychravé dny doprovázené chladným počasím? To by jeden nejraději zůstal doma, zachumlaný v peřinách. Proč si ale toto období trochu nezpříjemnit? Listí hraje všemi odstíny...

Policie varuje před podvodnými SMS zprávami jménem České pošty, cílí hlavně na seniory

Vypadá jako oficiální zpráva od České pošty a hrozí, že váš balíček nebude doručen. Ve skutečnosti se však jedná o zákeřný podvod, jehož cílem...

Generace, jež šetří na chlebu, ale kupuje kabelky za tisíce… Co pohání posedlost luxusem?

Na účtu sotva zbývá na nájem, přesto na rameni visí ikonická kabelka za desítky tisíc. Fenomén mladých generací, jež utrácejí za luxus, který si...

Přestaňte se na sebe pořád zlobit. Laskavost k sobě je víc než disciplína

Určitě to znáte. Stačí drobná chyba, zapomenutý e-mail, rozbitý talíř nebo nedokončený úkol – a už se v hlavě spouští ten známý hlas: „No...

Voňavé objetí podzimu: Limitovaná edice DÝNĚ od Manufaktury

Sezóna spadaného listí, ranních mlh a teplého šálku dýňového latté přináší kromě nostalgie a klidu i voňavé rituály péče o tělo a duši. Podzimní...

Privátní vířivka s výhledem na Hrad a kosmetika Codage Paris: M Spa překoná vaše očekávání

Hotel Emblem, nacházející se jen pár kroků od Staroměstského náměstí, otevírá dveře všem milovníkům odpočinku a špičkové péče. Jeho lázeňské centrum M Spa není...

Více než čtvrt milionu řidičských průkazů letos končí, nejvíce se to týká Středočechů a seniorů

Více než čtvrt milionu Čechů letos čeká povinná výměna řidičského průkazu. Největší vlna se týká seniorů a řidičů ve Středočeském kraji. Zjistěte, jak si...

Tron: Ares otevírá novou dimenzi digitálního světa

Večer premiéry filmu Tron: Ares rozsvítil pražské kino IMAX futuristickým pulzem digitálního vesmíru. Premiéra nového sci-fi snímku Tron: Ares nabídla divákům podívanou, která posouvá...

Gynekologové vysvětlují, jak správně používat slipové vložky a kdy mohou být škodlivé

Traduje se o nich, že škodí zdraví a narušují přirozenou mikroflóru. Pravda o slipových vložkách je však mnohem prostší. Podle gynekologů nejsou samy o...

Křen: štiplavý zázrak, který léčí i probouzí

Na první pohled vypadá obyčejně, ale jakmile ho okusíte, dá o sobě okamžitě vědět. Křen je kořenová zelenina s výraznou chutí, která dokáže nejen...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3