Dort Pišingr? Opravdová lahůdka!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Před nedávnem se mi dostal do rukou dort, kterému se říká Pišingr. Nese název podle Vídeňské cukrárny ,,Oscar Pischinger“, ve které se vyráběl. Byla to taková lahůdka, že se recept na něj roznesl takřka do celého světa. A jak na něj? 

mimi

Suroviny:

TĚSTO:

  • 5 dkg tuku
  • 20 dkg cukru
  • 50 dkg hladké mouky
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce medu
  • 1 rovná lžička jedlé sody

NÁDIVKA:

  • 1 vejce
  • 25 dkg cukru
  • 12,5 dkg tuku
  • 12,5 dkg másla
  • kakao nebo káva

POLEVA:

  • 4 dkg tuku
  • 4 dkg kakaa
  • 15 dkg cukru

 

Příprava:

NA TĚSTO: Tuk, cukr, vejce,rum a med dáme do kastrolku rozehřát (ne vařit a ustavičně míchat – dobře poslouží vodní lázeň). Když je hmota horká přidá se 1 rovná lžička jedlé sody a míchá se – ne už na plotně, až vše vzkypí. Poté se vše vylije na vál do uchystaného 1/2 kg hladké mouky, zpracuje se těsto, které se rozdělí na 10 dílů. Z každého se vyválí kolo, které se podle talíře vykrojí. (vychází to cca na 12 ks) – doporučuji vyvalovat na pečícím papíru, protože poté nemusíte tenké pláty složitě přesouvat. Pečeme cca 170 stupňů – zhruba 2-3-4 min. Pozor! čas je jen orientační, každá trouba peče jinak, těsto musíme sledovat až bude narůžovělé. Upečená kola nechat vychladnout a podle talíře zarovnat.

NÁDIVKA: 25 dkg cukru svaříme s trochou vody („svaření cukru na „nitku“ každý ho dělá trochu jinak, musí mezi prsty se lehce táhnout – pozor pálí ! V míse rozšleháme 1vejce a vařící cukr po troškách za stálého míchání zašleháváme do vajíčka – míchám vařečkou tak dlouho až je tekutina studená. Poté přidám 25dkg tuku (polovina umělého tuku,polovina másla) – nebojte se, že se vám to srazí po delším šlehání – doporučuji ručním šlehačem vznikne krásně hladký krém ! Do utřeného krému dáme dle libosti kakao nebo kávu, popř. rum.

Dále postupujte jako s medovníkem, dospod jedno kolo (můžete a doporučuji každé kolo lehce pokapat uvařenou kávou s trochou rumu), natřít nádivkou,další kolo (pokapat) natřít nádivkou a takhle pokračovat. Nejlépe nechat uležet do druhého dne – pláty poté krásně s krémem změknou.

 

Už jste někdy tuto pochoutku ochutnali, nebo dokonce i připravili? Podělte se s námi o své zkušenosti.

 

Markét ,)

Reklama

Doporučujeme

Nízký plat celý život? Přesto můžete mít slušný důchod

Důchod v Česku se nevypočítává jen podle výše výdělků. Rozhodují hlavně odpracované roky a systém redukčních hranic, který zajišťuje solidaritu mezi lidmi. Rovnostářský systém V Česku...

Tři recepty na pomazánky, které nadchnou vaše chuťové pohárky

Pomazánky jsou v naší zemi mezi strávníky velmi oblíbené. Ať už se jedná o svačinu nebo pohoštění pro návštěvu, mají spoustu příznivců. Navíc jsou...

Saxofonista Slováček naletěl pyramidě. Zklamání, hněv a mizivá šance na návrat úspor

Felix Slováček patří mezi tisíce poškozených, kteří vložili peníze do podvodného investičního plánu firmy Glocin. O své úspory nejspíš už nikdy neuvidí. Zhodnocení, které nikdy...

Pigmentové skvrny po letech na slunci. Mýtus o játrech už neplatí

Tmavé skvrny na kůži nejsou známkou nemocných jater, ale následkem let strávených na slunci. Jak je rozeznat a proč je dobré chodit na pravidelné...

Češi je milují, ale měli by si dát pozor! Kaktusy do bytu nepatří, zvlášť ne do ložnice

Kaktus je na první pohled nenáročná a moderní rostlina, která je ideální i pro ty, kterým jinak pokojovky dlouho nevydrží. V českých domácnostech se...

Zdravé svačinky po celý školní rok

S nástupem nového školního roku se klasicky otevírá téma rychlých, zdravých a chutných svačinek. Usnadněte si každodenní přípravu a zároveň potěšte i ty nejvybíravější...

Dáda Patrasová truchlí. Dceru ztratila v náručí, poslední slova ji zasáhla do srdce

Byla to bolest, která neměla slova. Dáda Patrasová držela svou dceru Aničku v náručí, když vydechla naposledy. Až teď po měsících mlčení našla odvahu...

Toskánsko mimo davy: Objevte kouzlo, které turisté ještě neobjevili

Zapomeňte na přeplněnou Florencii i selfie u Šikmé věže v Pise. Skutečné kouzlo Toskánska najdete v kopcích, kde vinice objímají kamenné domy a život...

Jak zužitkovat celé kuře? Tři recepty, po kterých vám z něj nezbyde nic

Kuře je skvělá surovina. Je cenově dostupné, pro většinu z nás chutné a hlavně se dá celé krásně zužitkovat. Místo toho, abyste koupili jen...

Jak stárneme, běží čas jinak. Mozek mění tok reality

Dětské dny měly šířku oceánu, dnešní týdny připomínají záblesk světla. Čas se nezměnil, ale naše mysl ano. Vědci hledají odpověď, proč se s přibývajícím...

Kolik hodin denně prospat, abyste žili déle? Nová studie má odpověď

Pravidelný spánek není jen otázkou pohodlí, ale podle nové studie přímo rozhoduje o délce života. Vědci zjistili, že rytmus noci a dne má zásadní...

Jak dosáhnout lepšího trávení a štíhlejšího pasu? Vyměňte ranní kávu za vlákninu

Chcete nastartovat metabolismus, podpořit trávení a ještě se cítit lehčí? Nemusíte držet drastické diety ani pít zázračné koktejly z reklamy. Někdy stačí maličkost, jako...

Lékaři mají jasno. Pokud chceš žít déle, zvedni se ze židle a choď

Stačí pohodlné boty a chuť vyrazit. Chůze patří k nejjednodušším a zároveň nejúčinnějším způsobům, jak posílit zdraví a zlepšit náladu. Nemusí to být magických...

Trauma, které nezmizelo: zpěvačka vzpomíná na začátky školního roku

Bára Basiková otevřeně přiznala, že začátky školního roku v ní vyvolávají úzkost i po letech. Vzpomínky na konec prázdnin označila za celoživotní trauma. Školní lavice...

Nejlepší hnojivo na okurky? Najdete ho v příkopu, sklizeň bude díky němu bohatá

Okurky patří k nejoblíbenější letní zelenině, ale zároveň patří mezi nejnáročnější. Pokud jim nedodáte dostatek živin, úroda nebude stát za moc. Plody budou malé,...
Reklama
Reklama