Dort Pišingr? Opravdová lahůdka!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Před nedávnem se mi dostal do rukou dort, kterému se říká Pišingr. Nese název podle Vídeňské cukrárny ,,Oscar Pischinger“, ve které se vyráběl. Byla to taková lahůdka, že se recept na něj roznesl takřka do celého světa. A jak na něj? 

mimi

Suroviny:

TĚSTO:

  • 5 dkg tuku
  • 20 dkg cukru
  • 50 dkg hladké mouky
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce medu
  • 1 rovná lžička jedlé sody

NÁDIVKA:

  • 1 vejce
  • 25 dkg cukru
  • 12,5 dkg tuku
  • 12,5 dkg másla
  • kakao nebo káva

POLEVA:

  • 4 dkg tuku
  • 4 dkg kakaa
  • 15 dkg cukru

 

Příprava:

NA TĚSTO: Tuk, cukr, vejce,rum a med dáme do kastrolku rozehřát (ne vařit a ustavičně míchat – dobře poslouží vodní lázeň). Když je hmota horká přidá se 1 rovná lžička jedlé sody a míchá se – ne už na plotně, až vše vzkypí. Poté se vše vylije na vál do uchystaného 1/2 kg hladké mouky, zpracuje se těsto, které se rozdělí na 10 dílů. Z každého se vyválí kolo, které se podle talíře vykrojí. (vychází to cca na 12 ks) – doporučuji vyvalovat na pečícím papíru, protože poté nemusíte tenké pláty složitě přesouvat. Pečeme cca 170 stupňů – zhruba 2-3-4 min. Pozor! čas je jen orientační, každá trouba peče jinak, těsto musíme sledovat až bude narůžovělé. Upečená kola nechat vychladnout a podle talíře zarovnat.

NÁDIVKA: 25 dkg cukru svaříme s trochou vody („svaření cukru na „nitku“ každý ho dělá trochu jinak, musí mezi prsty se lehce táhnout – pozor pálí ! V míse rozšleháme 1vejce a vařící cukr po troškách za stálého míchání zašleháváme do vajíčka – míchám vařečkou tak dlouho až je tekutina studená. Poté přidám 25dkg tuku (polovina umělého tuku,polovina másla) – nebojte se, že se vám to srazí po delším šlehání – doporučuji ručním šlehačem vznikne krásně hladký krém ! Do utřeného krému dáme dle libosti kakao nebo kávu, popř. rum.

Dále postupujte jako s medovníkem, dospod jedno kolo (můžete a doporučuji každé kolo lehce pokapat uvařenou kávou s trochou rumu), natřít nádivkou,další kolo (pokapat) natřít nádivkou a takhle pokračovat. Nejlépe nechat uležet do druhého dne – pláty poté krásně s krémem změknou.

 

Už jste někdy tuto pochoutku ochutnali, nebo dokonce i připravili? Podělte se s námi o své zkušenosti.

 

Markét ,)

Reklama

Doporučujeme

Meteorologové varují před nestabilním polárním vírem, listopad může přinést extrémní výkyvy

Čeká nás měsíc plný extrémů. Meteorologové s rostoucím znepokojením sledují dění nad Arktidou. Neobvykle slabý a nestabilní polární vír hrozí rozpadem, což by do...

Kouzelné místo jako z pohádky. Skrytý skotský vodopád, jenž na podzim bere dech

Je to místo, jež v podzimních barvách vypadá jako brána do pohádkového světa. Skotský vodopád Craigie Linn ukrytý v lesích jen kousek od Glasgow...

Psychiatr odhalil devět signálů, že váš partner může mít nediagnostikované ADHD

Zapomíná na domluvené schůzky, občas se „zasekne“ uprostřed rozhovoru a jeho emoční reakce jsou někdy jako na horské dráze. Jsou to jen osobnostní „vrtochy“,...

Nepodceňujte vliv domácnosti na psychiku. Tyto věci vás nenápadně vyčerpávají

Domov by měl být místem odpočinku a pohody. Jenže i obyčejné předměty kolem nás mohou ovlivňovat naši náladu a energii. Někdy stačí málo, a...

Jak mohou senioři bezpečně využívat veřejnou Wi-Fi a ušetřit za mobilní data

Veřejná Wi-Fi je pro seniory skvělou příležitostí, jak ušetřit za mobilní data, zároveň však představuje i značné bezpečnostní riziko. Zatímco oficiální sítě v knihovnách...

Nikdy nevíte, s čím se probudíte. Kim Kardashianová o životě ve strachu a konci manželství

„Nikdy nevíte, s čím se ráno probudíte, a to je opravdu znepokojivý pocit,“ svěřila se Kim Kardashianová v podcastu Call Her Daddy. Po letech...

Rýmovník: zelený zázrak proti rýmě

Nenápadná rostlinka s hebkými lístky a svěží vůní po eukalyptu a mentolu dokáže víc, než by se na první pohled zdálo. Rýmovník nejen že...

Podzimní grilování s kořením Mistr Grilu: Vyhrajte lahodné kořenicí směsi!

Podzim sice přináší kratší dny, chladnější večery a mlhavá rána, ale to ještě neznamená, že bychom si nemohli dopřát grilované dobroty! Zrovna teď má...

Kadeřnice radí, jak nosit dlouhé vlasy po padesátce, klíčem je vrstvení a správná ofina

Pravidlo, že s přibývajícím věkem se musí vlasy zkracovat, je dávno překonaný mýtus. Podle profesionální kadeřnice Kamily Frantlové Sedlákové mohou dlouhé vlasy ženám po...

Tajné slevy pro zkušené řidiče. Jak snížit platby za pojištění auta o tisíce

Platíte za havarijní pojištění více, než musíte? Pro zkušené řidiče v seniorském věku existuje hned několik cest, jak si snížit roční pojistné. Klíčem je...

Po padesátce tělo zpomalí, ale hubnutí není ztracené. Stačí změnit přístup

V padesáti se tělo začne chovat jinak. To, co dřív fungovalo, najednou nefunguje a kila přibývají i z běžného jídla. Neznamená to ale, že...

Sezóna uzení je konečně tu! Vyberte si vlastní udírnu a naučte se připravovat dobroty s kouřovým aroma

S příchodem prvních studených dnů se ze zahrádek rodinných domů line typická vůně doutnajícího dřeva. Znamená to, že sezóna uzení je konečně zpět! Pro...

Sleva, o které jste možná nevěděli. Jak ušetřit tisíce za brýle a lupy

Věděli jste, že na nové brýle, lupu či jiné zrakové pomůcky můžete získat výraznou slevu nebo příspěvek od státu? Mnoho seniorů o těchto možnostech...

Jennifer Anistonová vysvětlila, proč nikdy neadoptovala děti navzdory problémům s plodností

„Nechci adoptovat, chci svou vlastní DNA v malém človíčku,“ vysvětlila v jednom z upřímných rozhovorů herečka Jennifer Anistonová. Hvězda seriálu Přátelé po letech spekulací...

Vanilkový cheesecake, který se vždycky povede: jemný, voňavý a s křehkým základem

Je jen málo dezertů, které chutnají tak skvěle jako vanilkový cheesecake. Je krémový, vláčný a voní po másle a vanilce tak, že se vám...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3