Co ze švestek? Vyzkoušejte tradiční slíváky.

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Období švestek právě nastalo. Všude je jich hojnost a co jiného z nich, než tradiční buchty, které snad všichni známe pod pojmem ,,slíváky“. Kdo by náhodou nevěděl, jak se tato dobrota připravuje, zde je recept. 

kamilo-culinaria

Suroviny:

NA POTŘENÍ:

  • 1 vejce

NÁPLŇ:

  • cukr krupice
  • 1 lžička skořice
  • 1 kg švestek

TĚSTO:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 1/2 l mléka
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g cukru krupice
  • 150 g hery
  • 50 g kvasnic
  • špetka soli

 

Příprava:

Do misky si rozdrobíme kvasnice, posypeme lžičkou cukru a zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Do mísy si prosejeme mouku, vsypeme cukr, dáme rozpuštěný tuk, žloutky, sůl, vanilkový cukr, kvásek, vlijeme trochu mléka, ovšem postupně, abychom neutopili mlynáře. Vypracujeme vláčné, nelepivé těsto a necháme na teple vykynout. Mezitím švestky omyjeme a pokud chceme, vypeckujeme. Po vykynutí lžící vykrajujeme kousky těsta, ze kterých děláme placičky. Na každou placičku dáme 2 nebo 3 švestky, lžičku cukru se skořicí, zabalíme a dáme na vymazaný plech. Neděláme klasické domácí buchty, ale bochánky, kterých se na plech vejde asi 9 ks. Poté na plechu necháme slíváky ještě chvilku vykynout, potřeme vajíčkem a v troubě asi při 180 °C pečeme dozlatova.

 

Pokud si na nich chcete pochutnat ihned po vytažení z trouby, dejte pozor na opravdu horkou švestku, která na vás vevnitř bude čekat. My tyto buchty ještě navrch pomoučíme cukrem, jelikož se mají jíst poctivě sladké.

 

Dobrou chuť, Markét ,)

Reklama

Doporučujeme

Máte problémy s osteoporózou? Vyzkoušejte lněné semínka! Mají mnohem více vápníku než mléčné výrobky

Všichni víme, že kosti potřebují pro svůj vývoj dostatek vápníku. Jehož zdroj je hlavně v mléčných výrobcích. Ovšem ne každý si ho může dopřát....

Nechte mrkev vyniknout! Připravte si z ní třeba tyto tři nevšední pokrmy

Mrkev máme často zařazenou jako zeleninu do polévky či na přípravu omáček včetně národního pokladu svíčkové. Tato zelenina si však zaslouží víc prostoru, a...

Objevte krásy portugalského vinařství

Portugalské vinařství se ve světě těší velmi dobré reputaci a tato jihozápadní země Evropy je opravdovým rájem pro milovníky tohoto lahodného moku. Díky různorodým...

10 vteřin stačí: cvik, který uleví celému tělu

“Během chvilky si protáhneme celou páteř, uvolníme ramena a neskutečně dobře uděláme
i zkráceným svalům na zadní straně stehen. Doporučuji nastavit si na mobilu budík a tento cvik opakovat každou hodinu. Naše tělo pak nebude mít šanci ztuhnout a začít bolet,” říká pohybová specialistka Zuzana Rybářová, která pořádá celodenní kurzy Restart těla, pro vás vybrala cvik, který můžete dělat i v práci – stačí se jen zvednout ze židle…

Třešně zrají jako o život. Zkuste si z nich připravit tři netradiční recepty

Milovníci třešní si v těchto dnech přichází na své. Šťavnaté a sladké ovoce momentálně zraje jako o život a majitelé stromů s těmito plody...

Jíte málo kiwi? Děláte chybu! Má víc vitaminu C než pomeranč a podpoří tvorbu kolagenu

Vitamin C patří mezi prospěšné látky, které prospívají našemu imunitnímu systému a podpoří i rychlejší uzdravení při nachlazení. Věděli jste však, že tento vitamin...

Bezinkový sirup má blahodárné účinky. Pomůže i s nachlazením a jeho výroba je snadná

Bezinky začínají kvést už v květnu. Poznáme je snadno podle jejich bílých květů a na podzim už mají černé plody. Bezinky se těší velké...

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...

Čtyři flašky ve skříni, tři v botníku. Manžel s pitím přestat nedokázal, bohužel

Kdo se v životě potýkal s nějakou závislostí, tak ví, že je to běh na dlouhou trať. Týká-li se problém přímo někoho z vaší rodiny, situace bývá o to bolestnější. Někdo vyhraje, někdo to vzdá. Můj manžel bohužel přestat pít nedokázal.

Trápí vás neustálý boj s černými tečkami? Zkuste domácí masky, výsledky vás překvapí

Černé tečky nás dokážou potrápit v každém věku bez ohledu na typ pleti. Jestliže i vy se s nimi potýkáte, určitě víte, že je...
Reklama
Reklama