Italský chléb, neboli ciabatta. Víte, jak na něj?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Nedávno jsem vám psala o italském chlebu chudých, který u vás měl obrovský úspěch a tak bych se ráda podělila i o, u nás velmi oblíbený, další druh italského chlebu, zvaný ciabatta. Příprava je sice o něco komplikovanější, ale stojí za to. 

yummyandsweet com

Suroviny:

1. TĚSTO:

  • 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 150 ml vody
  • 3 lžíce vlažného mléka
  • 1/4 lžičky cukru
  • 150 g pšeničné chlebové mouky

 

2. TĚSTO:

  •  1/2 lžičky sušeného droždí
  • 250 ml vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 350 g pšeničné chlebové mouky
  • 1 1/2 lžičky soli

 

Příprava:

Z ingrediencí na 1. těstíčko umícháme řídkou kašičku a necháme 12 hodin, nejlépe přes noc, nakynout. Pak k tomuto těstíčku přidáme ingredience č. 2 a vařečkou vypracujeme hladké, lepivé, řidší těsto, nelekneme se toho, je to tak správně. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout aspoň 3 hodiny. Poté těsto stěrkou rozdělíme na dvě části, každou vyklopíme na hodně moukou posypaný plech, ruce si pořádně namoučníme a snažíme se velmi jemně vytáhnout těsto do délky, musíme s ním zacházet opatrně, abychom nevyhnali vzduchové bubliny. Pokud se nám těsto hodně rozlije do stran, můžeme ho podélně překlopit v polovině, v tom případě je lépe, máme-li pod ním pečící papír. Necháme nezakryté ještě asi 20 minut kynout, mezitím rozehřejeme troubu na 220°C a dospod dáme hrneček s vodou. Pak obě ciabatty upečeme. Upečené zní na poklep dutě.

 

Tento recept se vám může zdát o dost komplikovanější, než předchozí italský chléb, ale zdání klame. Hotovo budete mít za chvíli. Jde jen o to vydržet ty hodiny kynutí, než můžeme konečně ochutnat.

 

Co říkáte, vyzkoušíte? Nebo už ciabattu pravidelně připravujete? Podělte se s námi v diskuzi.

 

Markét ,)

 

Reklama

Doporučujeme

Hubnutí po 35 letech není nemožné, jen vyžaduje jiný přístup

Říká se, že po třicítce je hubnutí těžší než kdy dřív. Vědecké studie ale ukazují, že metabolismus za to nemůže, hlavní roli hraje náš...

Sedm jídel z dětství, která dokazují vynalézavost českých maminek

Vzpomínáte si na tu vůni? Na kuchyni s linoleem, kde maminka z pár surovin dokázala vykouzlit večeři pro celou rodinu. Nebyl to luxus, ale...

Ricotta jako spasitel pro seniory: posílí kosti, chrání před chudokrevností a dodá tělu bílkoviny

Stárnutí s sebou přináší spoustu drobných nepříjemností, jako například bolavé klouby, pomalejší metabolismus nebo zažívání, které si občas dělá, co chce. Naštěstí to ale...

Politické strany chtějí více pracujících důchodců, rozdíly jsou jen v detailech

Motivace k práci v důchodovém věku se stala jedním z hlavních volebních témat. Většina stran plánuje rozšíření podpory pro seniory, kteří se rozhodnou zůstat...

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3