Vánoční speciál. Linecká kolečka!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Recept na linecké má každá správná hospodyňka ve své kuchařce a pokud ne, vždy dopomůže jiná vzorná kuchařinka, která jej poskytne. Pokud se mezi vámi najde taková, která tento potřebný recept postrádá, mileráda poskytnu ten svůj. Tady je!

horkosladka

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla 
  • 80 g cukr moučka
  • 2 žloutky
  • špetku prášku do pečiva
  • špetku citrónové kůry nastrouhané jemně (nemusí být)

 

  • cukr moučka+ vanilkový cukr na obalení
  • marmeláda

 

Příprava:

Z mouky, cukru, másla, žloutků, prášku do pečiva a citronové kůry zpracujeme těsto a dáme do chladna odpočinout asi 1 hodinu.

 

Připravíme si vál, na kterém těsto vyválíme. Tloušťka by měla být cca 1,5 mm. Připravíme si formičky, kterými budeme těsto vykrajovat. Jeden musí být plný a druhý s očkem uprostřed.

Vykrájené těsto klademe na plech, vystlaný pečícím papírem. Jakmile plech naplníme, vložíme jej do předem vyhřáté trouby, která by měla mít 180°C. Linecké pravidelně hlídáme, neboť stačí chvíle nepozornosti a jsou na uhel. V mé troubě je to cca 8 minut. Takže doporučím, abyste první plech střežily, jako oko v hlavě.

Pečící papír stáhneme z plechu a necháme důkladně vychladit, neboť teplá kolečka by se nám hůře zpracovávala.

Vychladlá kolečka důkladně potřeme marmeládou – já mám nejraději rybízovou, ale záleží na vaší chuti, jakou zvolíte, a přilepíme na ně kolečko s otvorem, které jsme si již předem dali do cukru, smíchaného s vanilkovým cukrem. Sypat můžeme i zhotovená kolečka, ale pak by tolik nevynikla marmeláda ve výřezu.

Linecké je nejlepší uleželé, takže doporučím dělat předem, aby krásně zkřehlo.

 

Něco z historie:

U nás jim říkáme kolečka, v Rakousku oči a v Německu terásky, placičky, keksy nebo dokonce rošťáci. Na Slovensku se zase vžilo pojmenování kočičí očka. Křehké linecké těsto si oblíbila již císařovna Sisi. Ta však ještě uždibovala z lineckého dortu, který je praotcem drobných, marmeládou slepovaných tvarů.

Opravdu velmi bohatá historie lineckého těsta se začala splétat už v polovině 17. století. Hraběnka Anna Margarita Sagramosa z Krainu tehdy do své ručně psané „Kuchařky různých druhů domácích sladkých jídel, koření, koláčů a všech druhů ovoce a jiných užitečných věcí“ zaznamenala hned čtyři různé recepty. Kdo je však jejich autorem a kdo těsto pojmenoval, není známo. Opravdu první tištěný návod na to, jak připravit „dobré a sladké linecké těsto“, si hospodyňky mohly přečíst o půl století později v salzburské kuchařce Conrada Haggera.

Na spanilou jízdu nejen po habsburské monarchii se pak linecký dort, který se tenkrát z těsta nejčastěji pekl, vydal až kolem roku 1823 díky Johannu Konradu Vogelovi, novému partnerovi jedné cukrářské vdovy z Lince. Historikové se proto dlouho domnívali, že právě on je vynálezcem „křehké hmoty“, jak těsto dodnes v zemi původu nazývají cukráři.

 

Zaujala vás historie tohoto receptu?

Připravujete toto cukroví také, nebo se na něj letos chystáte poprvé?

A jaký je váš recept?

 

Markét ,)

Reklama

Doporučujeme

Láska není raketová věda. Slavná koučka odhalila vzorec, který zachrání každý vztah

Máte pocit, že se v moři vztahových rad topíte? Zapomeňte na složité teorie. Světoznámá koučka Sadia Khan na svém youtube přišla s jednoduchým vzorcem,...

Muž s nejdelším jménem světa si ho po 25 letech stále nepamatuje

Představte si, že se jmenujete Lawrence Alon Alois Aloysius Alphege Alun Alured Alvin Alisander… a to je jen prvních osm jmen z celkových 2253....

Zapomeňte na túje. Tyhle keře rostou rychleji a sousedé vám je budou závidět

Českými zahradami se jako mor šíří zelené hradby z tújí, které sice spolehlivě cloní, ale často postrádají šmrnc. Ačkoliv jsou tyto jehličnany pro živý...

Vyhrajte poukázku na nákup na e-shopu ČistéDřevo.cz a darujte letos originální dárky!

Vánoce se blíží nezadržitelným tempem, což mimo jiné znamená nejvyšší čas přemýšlet, čím obdarujeme své blízké. Dárky by totiž měly být od srdce, dělat...

Po stopách zakladatele moderní vodoléčby: Naučná stezka Vincenze Priessnitze

Začátek v srdci Lázní Jeseník Naučná stezka nesoucí jméno slavného léčitele Vincenze Priessnitze začíná v areálu Priessnitzových léčebných lázní, které se nacházejí přibližně 2 kilometry...

Zapomeňte na kávu. Obyčejné jablko po ránu dokáže s tělem zázraky

Bereme ho jako samozřejmost, hodíme ho do tašky a sníme, kdy nás zrovna napadne. Jenže naše tělo není popelnice, nýbrž sofistikovaný stroj řízený vnitřními...

Manželství s.r.o. aneb když se doma chováte jako vojáci v zákopu

Mnoho párů žije v režimu studené války, v níž se komunikace omezuje na provozní nutnosti a jádro problému zůstává skryté pod nánosem křivd. Pokud...

Věda potvrzuje léčivé účinky spánku pod širákem. Stačí jediná noc

Možná to zní jako dobrodružství pro skauty, avšak realita je prozaičtější. „Lidé zapomněli, jak vypadá opravdová tma,“ upozorňují odborníci ze Sleep Health, podle nichž...

Body Restore – Proměňte svou sprchu v domácí wellness

V dnešní uspěchané době, kdy se stres stal běžnou součástí života, hledáme způsoby, jak na chvíli zpomalit a dopřát si klid i doma. Aromaterapie...

Jak probíhá návrat ze sekty: Odborníci, kteří vrací rodinám ztracené děti

Zvoní telefon a na druhém konci se ozývá zoufalý rodič, jehož dítě se chystá odevzdat život i celoživotní úspory samozvanému prorokovi kdesi v Austrálii....

Mytí oken bez námahy: S jednoduchým trikem ušetříte čas i peníze

Většina lidí bere mytí oken jako nutné zlo, jež zabere hodiny námahy a stojí spoustu peněz za profesionály. Jenže opak je pravdou. Křišťálově čistého...

Vyhrajte jeden ze tří balíčků Rituals

Dopřejte si okamžiky klidu a harmonie s luxusní péčí od Rituals. Každý produkt značky vznikl s cílem proměnit každodenní rutinu v smysluplný rituál –...

Vánoční inspiraci nabízí BIOBAY – spojení luxusu, přírody a umění

Kolekci od španělské značky MAISON OLER, kde se vůně mění v umění nabízí výhradní distributor BIOBAY. Ručně foukaný difuzér, prémiové esenciální oleje a designové...

Jak udržet banány čerstvé 26 dní? Obyčejná sklenice udělá zázrak

Koupíte krásně žluté banány a než se nadějete, zdobí je hnědé skvrny a měkká dužina končí v koši. Tomuto scénáři se však dá vyhnout....

Brána do pískovcového ráje: Objevte krásu Českého Švýcarska

Stojíme na křižovatce u Hřenska, kde se silnice dělí na směr k německému hraničnímu přechodu Schmilka a do centra obce. Zdejší parkoviště je ideálním...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3