Vánoční speciál. Linecká kolečka!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Recept na linecké má každá správná hospodyňka ve své kuchařce a pokud ne, vždy dopomůže jiná vzorná kuchařinka, která jej poskytne. Pokud se mezi vámi najde taková, která tento potřebný recept postrádá, mileráda poskytnu ten svůj. Tady je!

horkosladka

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla 
  • 80 g cukr moučka
  • 2 žloutky
  • špetku prášku do pečiva
  • špetku citrónové kůry nastrouhané jemně (nemusí být)

 

  • cukr moučka+ vanilkový cukr na obalení
  • marmeláda

 

Příprava:

Z mouky, cukru, másla, žloutků, prášku do pečiva a citronové kůry zpracujeme těsto a dáme do chladna odpočinout asi 1 hodinu.

 

Připravíme si vál, na kterém těsto vyválíme. Tloušťka by měla být cca 1,5 mm. Připravíme si formičky, kterými budeme těsto vykrajovat. Jeden musí být plný a druhý s očkem uprostřed.

Vykrájené těsto klademe na plech, vystlaný pečícím papírem. Jakmile plech naplníme, vložíme jej do předem vyhřáté trouby, která by měla mít 180°C. Linecké pravidelně hlídáme, neboť stačí chvíle nepozornosti a jsou na uhel. V mé troubě je to cca 8 minut. Takže doporučím, abyste první plech střežily, jako oko v hlavě.

Pečící papír stáhneme z plechu a necháme důkladně vychladit, neboť teplá kolečka by se nám hůře zpracovávala.

Vychladlá kolečka důkladně potřeme marmeládou – já mám nejraději rybízovou, ale záleží na vaší chuti, jakou zvolíte, a přilepíme na ně kolečko s otvorem, které jsme si již předem dali do cukru, smíchaného s vanilkovým cukrem. Sypat můžeme i zhotovená kolečka, ale pak by tolik nevynikla marmeláda ve výřezu.

Linecké je nejlepší uleželé, takže doporučím dělat předem, aby krásně zkřehlo.

 

Něco z historie:

U nás jim říkáme kolečka, v Rakousku oči a v Německu terásky, placičky, keksy nebo dokonce rošťáci. Na Slovensku se zase vžilo pojmenování kočičí očka. Křehké linecké těsto si oblíbila již císařovna Sisi. Ta však ještě uždibovala z lineckého dortu, který je praotcem drobných, marmeládou slepovaných tvarů.

Opravdu velmi bohatá historie lineckého těsta se začala splétat už v polovině 17. století. Hraběnka Anna Margarita Sagramosa z Krainu tehdy do své ručně psané „Kuchařky různých druhů domácích sladkých jídel, koření, koláčů a všech druhů ovoce a jiných užitečných věcí“ zaznamenala hned čtyři různé recepty. Kdo je však jejich autorem a kdo těsto pojmenoval, není známo. Opravdu první tištěný návod na to, jak připravit „dobré a sladké linecké těsto“, si hospodyňky mohly přečíst o půl století později v salzburské kuchařce Conrada Haggera.

Na spanilou jízdu nejen po habsburské monarchii se pak linecký dort, který se tenkrát z těsta nejčastěji pekl, vydal až kolem roku 1823 díky Johannu Konradu Vogelovi, novému partnerovi jedné cukrářské vdovy z Lince. Historikové se proto dlouho domnívali, že právě on je vynálezcem „křehké hmoty“, jak těsto dodnes v zemi původu nazývají cukráři.

 

Zaujala vás historie tohoto receptu?

Připravujete toto cukroví také, nebo se na něj letos chystáte poprvé?

A jaký je váš recept?

 

Markét ,)

Reklama

Doporučujeme

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...

Nehty jako z galerie: Nail art slaví návrat s novou kreativitou

Nehty už dávno nejsou jen upravené nebo neupravené. Staly se plátnem, na kterém se odráží nálady, trendy i osobnost. Nail art je letos odvážnější,...

Umění říct „ne“: Proč je největší laskavostí někdy právě odmítnutí

Říkáš „ano“, i když všechno v tobě křičí „ne“. Přikyvuješ, protože je to jednodušší, rychlejší, méně konfliktní. Nechceš zklamat, být za komplikovanou, za tu,...
Reklama
Reklama