Nejpálivější papričky rostou v chilli farmě v Nové Pace

Sdílet článek

Reklama
Reklama

foto-clanek-2Začalo to jako záliba v pěstování chilli papriček, která za několik let postupně přerostla v podnikání. Řeč je o nadšencích do chilli z Nové Paky, kteří od roku 2011 provozují internetový obchod s pálivými dobrotami. Přinášíme rozhovor s provozovatelem obchodu Seminka-Chilli.cz Jiřím Kosinou.

Asi většinu hned napadne proč právě chilli nebo lépe nejpálivější chilli?

Jiří Kosina: Někdy v letech 2003 – 2004 jsme se dostali k pěstování několika druhů chilli papriček. Nebyly to žádné extra zajímavé druhy, ale došlo tak k nastartování určitého zájmu. Díky internetu bylo možné snadno shánět semínka nových odrůd, sdílet informace s dalšími pěstiteli. V podstatě každý další rok se vždy pěstovalo několik nových odrůd a během pěstební sezóny 2008 došlo k rozhodnutí, že se vyzkouší pěstování tehdy nejpálivějších odrůd Habanero Red Savina a Bhut Jolokia (Bhut Jolokia byla od roku 2006 zapsaná v Guinnessově knize rekordů jako nejpálivější). To byl zásadní zlom a od té doby se pěstování zaměřilo primárně na dvě hlavní oblasti. Papričky, které jsou vhodné pro okrasu, běžnou konzumaci a pak ty nejpálivější. Díky internetu velmi rychle rostl zájem mezi nadšenci nejrůznějších odrůd, problém v té době byl v tom, že v Česku chyběl kvalitní informační web o chilli, jeho pěstování, zpracování a uchování a kde by se mohli potkávat pěstitelé chilli papriček a sdílet své zkušenosti, vyměňovat semínka, vzájemně si radit. Web, který by spravoval nadšenec s vlastními zkušenostmi. Na internetu je mnoho různých článků, které se snaží něco ohledně chilli poradit, ale většina to jsou kopie už dříve napsaných a né vždy informačně správných. Opravdu jen zlomek textů je původních s nějakou informační hodnotou. Proto jsme na jaře roku 2010 založili web chilli-forum.cz, které dnes tvoří největší chilli komunitu u nás. Pokud tedy pěstitelé chilli papriček řeší nějaký problém, tak zde najdou odpovědi na většinu otázek.

foto-clanek-3V nabídce Vašeho e-shopu poměrně dominují chilli omáčky, což není tradiční sortiment. Jak jste se dostali k jejich výrobě?

Jiří Kosina: S myšlenkou, že jednou budeme vyrábět vlastní chilli omáčky jsme pracovali poměrně dlouho. Uvědomovali jsme si, že v Česku nic takového neexistuje a přitom zájem ze strany zákazníků byt velký. Jedinou možností po dlouhá léta bylo objednávat si chilli omáčky ze zahraničí nebo se obrátit na specializované e-shopy, ale ty jsou často vyprodané, neaktualizované. Výrobu chilli omáček velmi uspíšilo to, že jsme v roce 2012 pěstovali odrůdu Trinidad Scorpion Moruga, která byla shodou okolností v témže roce ohlášena jako nejpálivější na světě s pálivostí 2 009 231 SHU. Díky tomu, že se tehdy podařilo vypěstovat poměrně velké množství neskutečně pálivých papriček, měli jsme připravenou perfektní vstupní surovinu pro výrobu. Té ale předcházelo nutné studium legislativy, která se váže k výrobě potravin, jejich značení, konzervaci ap.

foto-clanek-1Po jejím splnění došlo na řešení názvu, který musel být český, ale zároveň originální, aby nedocházelo k záměně našich omáček s nějakou jinou produkcí. Tak vzniklo velmi originální slovní spojení  Moruga Mučíto. S názvem úzce souvisí obal a etiketa. Volba padla na malé ploché skleničky s velmi decentní etiketu, která v průběhu času doznala několika úprav do dnešní finální podoby a tu máme spolu s názvem registrovanou.

Po první nejostřejší chilli omáčce Moruga Mučíto postupně následovalo několik dalších. Aktuálně jich v nabídce máme šest. A pro všechny je společné to, že v nich dominuje krom pálivosti i velmi zajímavá chuť a aroma.

A co ostatní sortiment? O které další produky mají zákazníci zájem?

Jiří Kosina: Kromě omáček jsou to sušené papričky a koření. Pak následují čokolády s chilli a marmelády s chilli. Pozorujeme, že zákaznici velmi rádi zkoušejí něco nového, nepoznaného a sem patří i téma nejpálivějších pochutin, překonávání sebe sama při jejich konzumaci. V Česku i na Slovensku bude trvat ještě mnoho let, než alespoň zlomek populace pochopí co je to opravdové chilli, že má svou osobitou chuť, aroma a jaké jsou jeho možnosti využití.

Sezóně je pak samozřejmě zájem o semena papriček. Jsme národ pěstitelů všeho možného a patří sem i pěstování chilli, které je jednoznačně na vzestupu. Papričky pěstují i ti, kteří dosud nic nepěstovali. To se týká především mladé generace. Často pěstují i za oknem v bytě nebo na balkonech. Chilli je vášeň!

Prozradíte co máte v plánu do budoucna?

Jiří Kosina: Do konce roku bychom rádi začali prodávat pastu z papriček Moruga. Půjde o opravdu extrémní záležitost a od ledna příštího roku to bude sušené hovězí maso s několika druhy chilli koření. Už nyní na něj díky kampani, kdy rozdáváme 25g vzorky, máme velmi pozitivní reakce.

Je období shánění zajímavých dárků, co byste doporučil jako dárek pro vyznavače pálivého?

Jiří Kosina: Jednoznačně to jsou dárkové krabičky a dárkové koše. Ty jsou navrženy tak, aby vyhovovali v podstatě každému. Složení dárkového koše i červených dárkových krabiček si mohou zákazníci zvolit i sami.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...

Nehty jako z galerie: Nail art slaví návrat s novou kreativitou

Nehty už dávno nejsou jen upravené nebo neupravené. Staly se plátnem, na kterém se odráží nálady, trendy i osobnost. Nail art je letos odvážnější,...

Umění říct „ne“: Proč je největší laskavostí někdy právě odmítnutí

Říkáš „ano“, i když všechno v tobě křičí „ne“. Přikyvuješ, protože je to jednodušší, rychlejší, méně konfliktní. Nechceš zklamat, být za komplikovanou, za tu,...

Oddalujete úklid ve spíži? S našimi tipy to zvládnete rychle, efektivně a navíc se zbavíte potravinových molů

Do úklidu ve spíži se většinou moc nehrneme. Když už se však do něj pustíme, chceme ho mít rychle a efektivně za sebou. Lámete...
Reklama
Reklama