Makovec s fondánovou polevou. Vyzkoušejte!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Po svátcích jsem opět tu, s pravidelnou dávkou vašich oblíbených receptů. A co náš čeká dnes? Přímo perfektní domácí makovec – ten poctivý, který si pamatujete už desetiletí. A navrch? Úchvatná fondánová poleva. 

 rooster-hill blogspot com

Suroviny:

TĚSTO:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 1 1/2 hrnku mléka
  • kypřící prášek do pečiva
  • 2x vanilkový cukr
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1x sáček mletého máku
  • fondánová poleva

 

FONDÁNOVÁ POLEVA:

  • 500g krupicového cukru
  • 2 dl vody
  • 2 cl citronové štávy nebo octa
  • maškovačka

 

Příprava:

Olej, cukr a vanilkový cukr smícháme. Mléko dáme svařit s mákem cca 2-3 minuty provařit. Nemělo by vřít. K oleji cukru a vejci dáme mouku s kypřícím práškem do pečiva a přilijeme teplé mléko s mákem. A vymícháme do hladka. Nalijeme na plech a dáme péct do předehřáté trouby cca na 15 minut podle trouby jak jste zvyklé. Mezitím si podle návodu připravíme polevu. Já místo vody dávám citrón. A teď to důležité – celou polevu nalijeme na makovec hned po vyndání z trouby a necháme vystydnout.Tím jak se poleva nalije ihned na ještě horký makovec nasaje makovec krásně vlhkost z polevy a je krásně vláčný.

Postup poleva:

– cukr zalijeme vodou a přivedeme k varu. Během vaření kastrolek s cukrem na vnitřní straně otíráme mašlovačkou s trochou vody, aby se na stěně netvořily krystaly cukru,

– když je voda skoro vyvařená, přidáme citronovou šťávu, nebo ocet a cukr a hmotu dovaříme, aby byla akorát hustá,

– kastrolek s cukrem dáme vychladit do studené vody a uvařený cukr mírně pokropíme vodou, aby se nám na povrchu nevytvořil škraloup,

vychlazený cukr mícháme vařečkou, postupně se změní z čiré tekutiny na úplně bílou neprůhlednou hmotu, kterou opět pokropíme lehce vodou, aby neoschla.

 

 

Už jste vyzkoušeli? Podělte se s námi o výsledek. Pošlete fotku, nebo napište do komentářů, jak vám chutnalo.

 

Markét ,)

Reklama

Doporučujeme

Past na přátelství. Jak vás může nevinná prosba o „lajk“ připravit o přátele i peníze

Začíná to nevinnou prosbou od přítele či člena rodiny, končit to však může ztrátou tisíců korun. Českým prostředím komunikačních aplikací se šíří nový, zákeřný...

Nehty, které nechcete ukazovat? Plísně umí potrápit, ale existují způsoby, jak je dostat pod kontrolu

Možná to znáte - venku je krásně, ale místo volné obuvi sáhnete raději po teniskách. Ne proto, že by vám byla zima, ale protože...

Tohle je nejlepší keř pro rychlý živý plot. A péče o něj je neuvěřitelně snadná

Toužíte po rychle rostoucím živém plotě, jenž vaši zahradu nejen ohradí, ale i ozdobí? Tavolník van Houtteův je elegantní keř, který na jaře a...

Domov jako hřejivé útočiště. Jak si vytvořit útulnou podzimní atmosféru

Pryč jsou doby křiklavých barev a plastových listů. Podzimní interiérové trendy pro rok 2025 se nesou ve znamení návratu k autenticitě, zemitým tónům a...

Dýňová přesnídávka, která chutná jako od babičky. Jednoduchý recept zvládne úplně každý

Koupit si přesnídávku v obchodě je sice rychlé, ale kdo jednou ochutná tu domácí, pochopí, že tohle se prostě nedá srovnávat. A co teprve,...

Barevný podzim ve vaší kuchyni s výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí

Podzim je obdobím plným barev, babího léta, procházek v lese, sběru hub a zpracování plodů z našich zahrádek a zahrad. Toto roční období nabízí...

Proč je vejce superpotravinou: Vědci vyvrací mýty a šéfkuchaři odhalují triky

V nenápadné skořápce se skrývá dokonalý nutriční koktejl i nekonečný kulinářský potenciál. Obyčejné vejce je vправdě malým géniem, jehož hodnotu potvrzuje moderní věda a...

Průvodce pro seniory: Kde najít levnou nebo bezplatnou pomoc v domácnosti

Pomoc s úklidem, nákupem či osobní asistencí nemusí být pro seniory nedostupným luxusem. V České republice existuje celá síť organizací, které nabízejí podporu za...

Patříte k milovníkům nutelly? Zkuste si ji udělat doma

Nutella – legenda snídaňových stolů, dětských svačin i dospěláckých výpadů tzv. „tajně na lžičku, když se nikdo nedívá“. Ale co když vám řeknu, že...

Žhavá novinka sezóny – parfémy The Mania od Osmanyho Laffity

Víte, bez čeho se tento podzim 100% neobejdete? Bez nejnovějších parfémů The Mania od Asombroso, značky známého módního návrháře Osmanyho Laffity. The Mania je v...

Teplo domova nemusí být luxus. Drobné návyky, které vám ušetří tisíce

Topení patří k největším položkám v rodinném rozpočtu, přesto jím velká část českých domácností nevědomky plýtvá. Nejde přitom o technické poruchy, nýbrž o drobné...

Návrat ke kořenům. Objevte zapomenutou moudrost pro zdraví v chladných dnech

S příchodem chladných dnů saháme po drahých doplňcích stravy, avšak skutečný klíč k pevnému zdraví máme často na dosah a zdarma. Podzim je ideální...

Pavel Nový: Charismatický před kamerou, nekompromisní, když jde o soukromí

Některé dvojice o sobě dávají vědět na každém kroku, jiné si své štěstí schovávají za zavřené dveře. Herec Pavel Nový patří rozhodně do té...

Poklad letošního podzimu: křehký švestkový koláč

Sychravé dny doprovázené chladným počasím? To by jeden nejraději zůstal doma, zachumlaný v peřinách. Proč si ale toto období trochu nezpříjemnit? Listí hraje všemi odstíny...

Policie varuje před podvodnými SMS zprávami jménem České pošty, cílí hlavně na seniory

Vypadá jako oficiální zpráva od České pošty a hrozí, že váš balíček nebude doručen. Ve skutečnosti se však jedná o zákeřný podvod, jehož cílem...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3