K nedělní kávičce? Vyzkoušejte cheesecake s jahodovým mramorováním!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Co se týče tohoto lahodného dezertu, který nese název cheesecake, jsem jeho zastánce v jakékoliv podobě. Jelikož je právě teď období jahod, přináším tuto obdobu receptu, kterou si jistě zamilujete.

SONY DSC
foto: pradobroty.cz

Suroviny:

Jahodová marmeláda:

  • 200 g jahod
  • 70 g cukru

Těsto:

  • 50 g másla
  • 40 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kakaa
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g cukru moučka
  • 200 g krémového sýra (např. Lučina)
  • 250 g tučného tvarohu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 vejce

 

Příprava:

Jahody omyjeme, odstopkujeme a nakrájíme na menší kousky, zasypeme cukrem a necháme stát, aby pustily šťávu. Poté rozmixujeme na pyré.

Povolené máslo utřeme s cukrem. Přidáme vejce a kakao a spojíme v jednolitou hmotu. Pak přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva a zapracujeme do lineckého těsta (pokud hodně lepí, přidáme trochu mouky).

Dno dortové formy o průměru 22 cm vyložíme pečícím papírem a zacvakneme do obruče. Těsto namačkáme rukama do formy a dáme trouby rozpálené na 175°C (spodní a dolní ohřev, horkovzduch tentokrát vynecháme). Pečeme 10 minut, poté vyndáme, necháme lehce zchladnout.

Troubu snížíme na 150°C a na spodní rošť vložíme pekáč se dvěma litry horké vody.

Já cheesecake peču takto: Na spodní rošt dám pekáč s vodou a formu pak umístím na prostřední rošt nad pekáč – takže se celý dort peče v parní lázni – forma se vody nedotýká. Originálně se ale má péct tak, že se forma s dortem zespoda a z boků obalí alobalem (aby do ní neteklo) a ta se pak posadí přímo do pekáče s vodou tak, aby voda sahala do poloviny výšky dortu. Pokud nebudete zapínat horkovzduch a nebudete tak zvyšovat odpařování vody, stačí vám můj postup a nemusíte se bát, že vám koláč vyteče do horké vody.

Do mísy vložíme mascarpone a cukru a vyšleháme. Přidáme po částech krémový sýr, tvaroh a nakonec vanilkový extra a vše krátce prošleháme v jednolitou hmotu. Poté po jednom zašleháme vejce.

Na lehce zchladlý korpus nalijeme třetinu náplně a pokapeme jí nadpoloviční většinou jahodové marmelády. Vidličkou promícháme, aby se jahody s krémem spojily.

Pak velmi opatrně navrstvíme zbytek krému (dáváme pozor, aby se nám jahodová a světlá část nepromíchaly) a ten ozdobíme zbytkem jahodové marmelády. Já udělala menší kaňky do spirály od kraje do středu a pak vzala špejli, ponořila ji asi 1 cm do krému  a projela spirálou a spojila tak všechny kaňky do „srdíček“.

Formu vložíme do trouby (do pekáče a nebo nad pekáč, viz výše) a pečeme minimálně 60 minut, dokud není náplň pevná a střed se klepe jen trochu. Pozor na to, aby koláč nahoře nezhnědl, pokud k tomu bude mít tendence, přikryjeme ho alobalem.

Já jsem nakonec pekla skoro hodinu a půl, záleží na troubě.

Cheesecake necháme zcela zchladnout ve formě, pak odstraníme obruč a dáme do lednice vychladit.

 

Vyzkoušeli jste? Napište, jak chutnalo!

 

Markét 😉

 

 

Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.

Reklama

Doporučujeme

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...

Nehty jako z galerie: Nail art slaví návrat s novou kreativitou

Nehty už dávno nejsou jen upravené nebo neupravené. Staly se plátnem, na kterém se odráží nálady, trendy i osobnost. Nail art je letos odvážnější,...

Umění říct „ne“: Proč je největší laskavostí někdy právě odmítnutí

Říkáš „ano“, i když všechno v tobě křičí „ne“. Přikyvuješ, protože je to jednodušší, rychlejší, méně konfliktní. Nechceš zklamat, být za komplikovanou, za tu,...
Reklama
Reklama