Maxi Toffifee dort! Ten musíte vyzkoušet.

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Po kratší odmlce jsem tu zpět a dnes s sebou přináším něco božského, lahodného a neuvěřitelného. Je to recept na maxi Toffifee dort, který nadchne každého, kdo se na něj jen podívá. Nevěříte? Vyzkoušejte!

81093139_8af744e8670f45_full

Suroviny:

Těsto:

  • 8 bílků
  • 8 lžic cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru Bourbon
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 50 g nastrouhané tmavé čokolády
  • 4 lžíce zakysané smetany

Karamelový krém:

  • 4 lžíce cukru
  • 100 ml mléka
  • 8 ks žloutků
  • 100 g bílé čokolády
  • 2 kostky mléčné čokolády
  • 50 ml smetany ke šleháni

Karamelová poleva/glazura:

  • 4 lžíce moučkového hnědého cukru (umeleme klasický hnědý cukr)
  • 75 ml sladké smetany ke šleháni
  • 100 g bílé čokolády
  • 20 g másla

Čokoládová poleva – „čepička“:

  • 60 g tmavé čokolády
  • 50 ml sladké smetany

 

Příprava:

Těsto:
Cukr a vaječné bílky vyšleháme mixérem na pevný sníh. Dřevěnou vařečkou vmícháme přesátou mouku, kakao, vanilkový cukr, zakysanou smetanu a nastrouhanou čokoládu.  Spodní část okrouhlé formy o průměru 24 cm vysteleme papírem na pečení a okraje formy vymažeme máslem.
Pečeme při teplotě 180 stupňů po dobu 15 minut, pak snížíme teplotu na 170 stupňů a pečeme dalších 10-15 minut. Zkontrolujeme párátkem, zda je už těsto upečené.
Upečené těsto vyjmeme z formy s papírem, převalíme na talíř a odstránime papír na pečení. Po vychladnutí rozetřeme vodorovně na dva stejné pláty.

Karamelový krém:
Žloutky krátce prešleháme mixérem.
Uděláme si karamel. Na mírném ohni rozpustíme cukr do hněda. Hrnec stáhneme z ohně a přidávame mléko. Pozor, bude prskat. Hrnec vrátíme zpět na plotnu a za stálého míchání rozpustíme zkaramelizovaný cukr (5 – 10 minut).
Přidáme žloutky a na mírném ohni za stálého míchání vaříme až směs začne houstnout (asi 5 minut). Odstraníme z tepla a mícháme, dokud krém nezhoustne. Párkrát ještě vrátíme na plotnu a z plotny, stále mícháme, nesmí se nám žloutky uvařit na praženici, ale krém musí mít strukturu hladkého pudinku. Proto střídáme na ohni tam a zpět, aby se nám to nepřevařilo.

Pudink odstráníme z tepla a přidáme kousky bílé čokolády a mléčné čokolády. Mícháme, dokud se nerozpustí.
Ochladíme na pokojovou teplotu, přidáme 50 ml tekuté smetany a vyšleháme mixérem.

Plát těsta dáme zpět do formy s odnimatelným dnem , navrstvíme krém, přikryjeme druhým plátem a dáme chladit na 2 hodiny do ledničky.

Karamelová poleva/glazura:
Na mírném ohni rozpustíme moučkový cukr, odstraníme z tepla a přidáme smetanu. Dáme zpět na oheň a mícháme, dokud se cukr nerozpustí (5 – 10 minut). Opět odstavíme z ohně a přidáme rozpuštěnou bílou čokoládu. Promíchame, přidáme máslo a směs míchame do hladka.

Dort vytáhneme z ledničky a vyndáme ho z formy. Nalijeme polovinu horké karamelové polevy na dort. Stěrkou jemně rozmazávame glazuru od středu k obvodu dortu. Postup zopakujeme s druhou polovinou polevy, tu už lijeme na předcházející, už mírně zatuhlou polevu.

Necháme glazuru chvilku zatuhnout a vrátíme dort do ledničky aspoň na 15 minut.

Čokoládová poleva – „čepička“:
Smetanu zahřejeme na mírném ohni, nevaříme. Přidáme nalámanou čokoládu a míchame do rozpuštění.

Čokoládu nalijeme do středu dortu. Lehce třeme stěrkou od středu k obvodu dortu, asi 2-5 cm od okraje dortu. Necháme vychladit v lednici.

 

Děkujeme Lence za její recept. Já už vyzkoušela! A co vy?

 

Markét ,)

Reklama

Doporučujeme

Jak pečovat o vlněné svetry, aby vám vydržely roky? Zde jsou nejčastější chyby, kvůli kterým se sráží a ničí

Vlněný svetr je kousek, který v zimě zahřeje jako nic jiného. Navíc bývá hebký a elegantní, zkrátka je to ideální parťák do chladných dnů....

Soutěž o tělovou kosmetiku Onclé, která Vám zpevní postavu

Zapojte se do naší soutěže. Čeká na Vás Dámská řada Onclé obsahující 3 výjimečné tělové produkty pro tvarování postavy a potlačení celulitidy, strií i...

Hubnutí po 35 letech není nemožné, jen vyžaduje jiný přístup

Říká se, že po třicítce je hubnutí těžší než kdy dřív. Vědecké studie ale ukazují, že metabolismus za to nemůže, hlavní roli hraje náš...

Sedm jídel z dětství, která dokazují vynalézavost českých maminek

Vzpomínáte si na tu vůni? Na kuchyni s linoleem, kde maminka z pár surovin dokázala vykouzlit večeři pro celou rodinu. Nebyl to luxus, ale...

Ricotta jako spasitel pro seniory: posílí kosti, chrání před chudokrevností a dodá tělu bílkoviny

Stárnutí s sebou přináší spoustu drobných nepříjemností, jako například bolavé klouby, pomalejší metabolismus nebo zažívání, které si občas dělá, co chce. Naštěstí to ale...

Politické strany chtějí více pracujících důchodců, rozdíly jsou jen v detailech

Motivace k práci v důchodovém věku se stala jedním z hlavních volebních témat. Většina stran plánuje rozšíření podpory pro seniory, kteří se rozhodnou zůstat...

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3