Dort s bavorským čokoládovým krémem. Tomu neodoláte!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Tenhle recept je spíše pro zkušenější, takže přiznávám, že ani já jsem si na něj netroufla. V rodině je však velmi oblíbený a babička jej ráda připravuje při slavnostních příležitostech. Vyzkoušejte, určitě nebudete litovat. 

SONY DSC
foto: pradobroty.cz

Příprava:

Těsto:

  • 120 g světlých máslových sušenek (typu bebe, nebo domácí máslové sušenky)
  • 60-90 g másla (viz dále)
  • 1 lžíce třtinového cukru

Bavorský čokoládový krém:

  • 125 ml silné kávy
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 20 g, nebo 12 plátků želatiny
  • 375 ml mléka
  • 100 g čokolády (alespoň 50%  kakaové hmoty)

 

  • 5 žloutků
  • 190 g krupicového cukru
  • 2 lžičky škrobu
  • 5 bílků
  • špetka soli
  • 1 lžíce krupicového cukru

Dokončení:

  • Sezonní ovoce –  jahody, maliny, borůvky, ostružiny, rybíz a další
  • 2 lžíce cukru moučka nebo krupice
  • čiré dortové želé (není nutné, pokud se dort zkonzumuje do 24 hodin)

Příprava:

Sušenky v robotu nebo válečkem rozmačkáme na drobky, přisypeme cukr a zamícháme. Máslo rozehřejeme a nalijeme na sušenkovou drť a zamícháme tak, aby se tvořilo lehce rozpadající se těsto.

Pokud používáte domácí máslové sušenky, bude stačit těch 60 g másla a směs bude hezky lepit, pokud ale použijete kupované sušenky, jsou sušší a potřebují spojit větším množstvím tuku, a proto použijte 90g.

Dno dortové formu o průměru 22 cm vyložíme pečícím papírem, upneme do obruče a těsto rukama namačkáme na dno tak, aby ho rovnoměrně zakrývalo celé. Formu vložíme do lednice a necháme zatuhnout. Během tuhnutí si připravíme krém.

Želatinu necháma nabobtnat v menším množství vody (pokud používáme plátkovou, vody může být víc, důležité je, aby se plátky ponořily celé). Uvaříme silnou kávu, zamícháme do ní vanilkový extrakt a přidáme nabobtnanou želatinu (plátkovou před tím vyždímeme). Mícháme, dokud se želatina nerozpustí, pokud není  káva dostatečně teplá, na sporáku jí pomalu a za stálého míchání zahříváme, dokud se želatina nerozpustí. Pozor, káva s želatinou se nesmí vařit!

Mléko vlijeme do nádoby s dvojitým dnem a postavíme na sporák na střední plamen. Nalámeme do něj čokoládu a za stálého míchání necháme zcela rozpustit a mléko dosáhnout téměř bodu varu.

Oddělíme žloutky od bílků. V bílkách nesmí být ani trochu žloutku, nešel by pak ušlehat sníh, pokud se tedy stane, že se žloutek roztrhne a „ušpiní“ bílek, žloutek normálně použijte – může být o jeden nebo dva víc – ale bílek dejte stranou a rozklepněte nové vejce.

Žloutky dáme do mísy a začneme šlehat. Postupně přisypáváme cukr a šleháme asi 3 minuty na nejvyšší otáčky, dokud směs nezdvojnásobí svůj objem a není světle žlutá. Pak krátce zašleháme škrob (lze ho vynechat, je tam jen proto, aby se při zahřívání krému zabránilo snadnému sražení žloutků, ale o to opatrnější pak musíme být a směs kontrolovat teploměrem).

Za stálého šlehání přiléváme tenkým pramínkem čokoládové mléko. Celou směs pak přemístíme zpět do hrnce s dvojitým dnem a vrátíme na sporák a na mírném plameni a za stálého míchání zahříváme, dokud se netvoří na povrchu lžičky tenký povlak (teploměr by měl ukazovat 75-80 °C). Směs se nesmí vařit, pak by se žloutky srazily.

Směs odstávíme z plamene, přilijeme kávu s želatinou a promícháme, aby se vše spojilo.

Z bílků a špetky soli vyšleháme polotuhý sníh, přidáme lžíci cukru a šleháme, dokud sníh není tuhý a na povrchu se začnou tvořit vlnky po metle. Sníh opatrně a po částech zamícháme do horkého čokoládového krému. Za občasného promíchání necháme zchladnout (lze si pomoct i tím, že nádobu s krémem postavíme do ledové lázně, ale nutné to není), ale dáme pozor na to, aby krém zcela nevychladl a nezačal tuhnout.

Vyndáme formu z lednice, krém nalijeme na sušenkový základ a vrátíme zpět do lednice na minimálně 4 hodiny (raději přes noc).

Pomocí nože opatrně oddělíme krém od boků formy, obruč uvolníme a sejmeme.

Ovoce omyjeme, zbavíme stopek, větší kousky překrojíme na půl až čtvrt, posypeme 2 lžícemi cukru a necháme 10 minut stát. Pak ovoce zcedíme a poklademe na povrch dortu.

Pokud se dort bude konzumovat i déle než za 24 hodin, připravíme čiré dortové želé podle návodu na obalu (v lehce oslazené vodě) a všechny kousky ovoce jím potřeme – ovoce se zakonzervuje, neosychá a nemá tendence kvasit.

 

Vyzkoušeli jste? Jak vám chutnalo?

 

Markét ,)

 

 

Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.

Reklama

Doporučujeme

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...

Nehty jako z galerie: Nail art slaví návrat s novou kreativitou

Nehty už dávno nejsou jen upravené nebo neupravené. Staly se plátnem, na kterém se odráží nálady, trendy i osobnost. Nail art je letos odvážnější,...

Umění říct „ne“: Proč je největší laskavostí někdy právě odmítnutí

Říkáš „ano“, i když všechno v tobě křičí „ne“. Přikyvuješ, protože je to jednodušší, rychlejší, méně konfliktní. Nechceš zklamat, být za komplikovanou, za tu,...

Oddalujete úklid ve spíži? S našimi tipy to zvládnete rychle, efektivně a navíc se zbavíte potravinových molů

Do úklidu ve spíži se většinou moc nehrneme. Když už se však do něj pustíme, chceme ho mít rychle a efektivně za sebou. Lámete...
Reklama
Reklama