Rádi ujídáte cukroví? Pozor na přemíru cukru v těle!

Rádi ujídáte cukroví? Pozor na přemíru cukru v těle!

Začíná období vánočního pečení. Ostatně receptů na lahodné druhy cukroví vám přinášíme několik každý týden. Pozor ale na to, co může přemíra cukru udělat s vaším tělem. Jezte cukroví v omezeném množství. Nemáme na mysli sacharidy, které tělo nezbytně pot


Začíná období vánočního pečení. Ostatně receptů na lahodné druhy cukroví vám přinášíme několik každý týden. Pozor ale na to, co může přemíra cukru udělat s vaším tělem. Jezte cukroví v omezeném množství.

sugar1Nemáme na mysli sacharidy, které tělo nezbytně potřebuje. Těmi jsou například sacharidy obsažené v zelenině, luštěninách či ovoci. Máme na mysli jednoduché cukry, které jsou v čokoládách, slazených limonádách, sladkém pečivu, v cukroví a mnoho dalším…

Cukr neprospívá mozku

Jelikož se cukr přidává téměř do všech potravin, které každý den konzumujeme, je vhodné omezit další slazení navíc. V poslední době se jednoduchý cukr přirovnává ke droze. Má totiž podobné účinky pro mozek jako například kokain. To znamená, že po čase potřebujete větší a větší dávky cukry. Nehledě na to, že výzkumy ukazují, že děti, které jí vyváženou a pestrou stravu mají vyšší IQ než děti, které mají stravu s vysokým obsahem jednoduchých cukrů. Cukr také zhoršuje paměť a schopnost učení.

Cukr může ovlivnit a prohloubit deprese

Bohužel je to tak. Cukr sice na chvíli náladu zlepší, ale dlouhodobě je vám kvůli němu hůře. Studie také ukazují, že lidé, kteří jedí stravu bohatou na cukry mají téměř o polovinu větší šanci, že se u nich rozvine deprese. A to už je alarmující číslo, co myslíte? Nemluvě o tom, že cukr v krvi způsobuje větší tvorbu adrenalinu, který způsobuje úzkost, podrážděnost a neklid…

Cukr vysušuje pleť

Cukr se váže na proteiny a vzájemně s nimi tvoří nové molekuly, které dále napadají jiné bílkovinné molekuly, včetně kolagenu a elastinu. Pleť je pak suchá a plná vrásek mnohem rychleji, než za normálních okolností.

Je předzvěstí zdravotních komplikací

Cévy jsou napnuté, máte vysoký cholesterol a zakládáte si na infarkt. To vše přemíra cukru opravdu negativně ovlivňuje.

Kvasinky jedna radost

Přemíra sladkého má u mnoha žen jasnou reakci. Cukr je totiž kyselinotvorný a krmí tak neoblíbenou kvasinku Candida albicans. Dokáže ale živit také mnoho jiných bakterií, které v těle máme. Jejich přemnožení pak způsobuje nejenom gynekologické, velice nepříjemné následky. Než si osladíte čaj třemi lžičkami cukru, uvědomte si, že i jednu lžičku vaše tělo zpracovává až tři dny.