Domácí toastový chléb, který prostě musíte vyzkoušet!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Máte rádi toasty, ale v poslední době si říkáte, že kupované chleby už nejsou co bývaly? Já patřím mezi ty, kteří si obložený toast dají velmi rádi jak k snídani na sladko, či k večeři na slaný způsob a musím říct, že tato domácí varianta je tak skvělá, že po kupované již nesáhnu. Vyzkoušejte také.

SONY DSC
foto: pradobroty.cz

Suroviny:

  • 50 g másla
  • 450 ml vlažné vody
  • 30 g čerstvého droždí
  • 750 g hladké mouky
  • 14 g soli
  • olej na vymazání formy
  • forma na biskupský chlebíček o rozměrech 30x10x10

 

Příprava:

Máslo necháme povolit při pokojové teplotě.

Do mísy nalijeme vodu a rozdrobíme do ní droždí. Následně přisypeme mouku, sůl a máslo. Vložíme do robota s hnětacím hákem a necháme pracovat asi 10 minut, dokud nevznikne jemné, hladké těsto. Pokud nemáme robota, lze samozřejmě vše zadělat tak, jak jsme zvyklí u kynutého těsta. 

Vál zlehka posypeme moukou, těsto na něj vyklopíme, zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.

Formu na biskupský chlebíček vymažeme olejem.

Poté těsto propracujeme a rozdělíme na osminy. Každý díl smotáme do kuličky a po dvou vkládáme do formy. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout 40-50 minut tak, aby těsto přelezlo formu o pár cm.

Troubu rozpálíme na 250°C a na spodní rošt vložíme starý plech (zkušení pekaři chleba už vědí k čemu – k zapaření).

Chleba ve formě vložíme do trouby na střední rošt, do plechu pod ním chrstneme asi deci vody, čímž zapaříme troubu a rychle zavřeme dvířka. Pečeme asi 3 minuty, pak troubu na chvíli otevřeme, odvětráme, snížíme na 170°C a pečeme 35 minut do světle hnědé barvy.

Chléb vyklopíme z formy na mřížku a necháme vychladnout.

 

Vyzkoušeli jste? Jak chutnalo?

 

Markét ,)

 

 

Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.

 

Reklama

Doporučujeme

Trápí vás povislá kůže na pažích? Zatočte s ní přírodní cestou

Břicho, stehna a zadek. Tři hlavní partie, na které se při cvičení zaměřuje většina žen. Ale co ruce? Právě paže bývají často největším „zrádcem“,...

Na co myslet při tvorbě dětského pokoje? Tipy od designérky Jany Pařízkové

Na konci léta řeší mnoho rodičů úpravu dětského pokoje. Nový školní rok je totiž pro všechny pomyslný zlom. A právě zařizování dětského pokoje je...

Poslouchej vnitřní hlas: Intuice není magie, ale tichá moudrost, kterou jsme se odnaučily slyšet

Někdy stačí jen na chvilku ztichnout, aby ses znovu spojila se sebou. Intuice není žádná ezoterika, ale přirozená moudrost, která v nás vždy byla....

Průzkum: české děti se naučily svačit – devět z deseti svačí každý den

Většina českých školáků pravidelně svačí a sportuje, ukázal aktuální průzkum společnosti Nestlé zaměřený na stravovací návyky žáků základních škol. Dle průzkumu svačí každý den...

Polévka, která obejme: Proč je vývar víc než jídlo a jak ho připravit srdcem

Miska vývaru je víc než kalorie. Je to objetí v lžíci, návrat ke klidu a tiché gesto lásky. Když jsi nemocná, vyčerpaná nebo jen...

Máte rádi ovocné knedlíky? Připravte si tyto tři verze, výsledek vás dostane

Kdo by neměl rád ovocné knedlíky? Ať už použijeme tvarohové, kynuté či bramborové těsto, je to vždy fenomenální záležitost. Navíc tento pokrm zbožňuje většina...

Toxická pozitivita: Když úsměv zakrývá bolest a „všechno je fajn“ přestává platit

Tlak na optimismus se v posledních letech proměnil v novodobý společenský požadavek. Úsměv, lehkost, vděčnost. Věty, které měly léčit, se však stávají maskou. A...

Slovo „ne“ jako akt péče o sebe: Nauč se odmítat bez viny a bez výčitek

Od dětství jsme vedeny k tomu, abychom byly přizpůsobivé, ochotné a vstřícné. Odmítání bývá spojováno s nelaskavostí. Právě v něm ovšem často leží ochrana...

Večeře z jedné pánve: Zapečené gnocchi

Když se vracíš domů hladová, s hlavou plnou práce a s otázkou „Co dnes zase uvařit?“, může být odpovědí právě tohle jídlo. Voňavé, teplé,...

Návrat po flámu do kondice: Co se děje v těle a které recepty nás postaví na nohy?

Každý to někdy zažil – skvělý večírek, spousta zábavy, pár skleniček navíc. A pak přichází střih - ráno, kdy člověk cítí, že hlava i...

Útulný podzim? Tady je návod ve 3 krocích

Podzim je v plném proudu – a s ním přichází ideální čas proměnit domov v hřejivé útočiště. Právě tohle období vybízí ke zpomalení. Je...

Probuzení s láskou: Rituály, které hýčkají duši

Když první paprsky slunce prosvítají oknem, den zve k novému začátku. Jak proměnit ráno v okamžik, který hřeje srdce? Objevte rituály, které změní váš...

Snídaně, která vydrží: Sladká ovesná kaše na milion způsobů

Některá rána jsou divoká, jiná ospalá. V každém případě potřebuješ něco, co ti dá energii a dobrý pocit. Ovesná kaše je přesně taková snídaně...

Dozrávají vám švestky, hrušky nebo třešně? Zkuste si z nich připravit tyto koláče

Konec léta přináší bohatou úrodu ovoce, které rádi používáme do koláčů. Ať už je pečeme jen tak, pro návštěvu nebo jako sladkou tečku po...

Čokoládové kuličky bez výčitek: Dezert, který je sladký, sytý a hotový za 10 minut

Někdy je potřeba cukr na duši. Jen malá dávka radosti, která potěší, nezatíží a dodá klid. Tyhle čokoládové kuličky vzniknou za pár minut, neobsahují...
Reklama
Reklama