Nepostradatelná vláknina
Známá je především schopnost rozpustné vlákniny napomáhat trávení sacharidů v tenkém a tlustém střevě a výrazně tak napomáhat látkové výměně. Je však důležitá i v dalších oblastech. Čtěte také: Sláva teplé vodě! Čím je tak prospěšná? Přítomnost vlákniny
Známá je především schopnost rozpustné vlákniny napomáhat trávení sacharidů v tenkém a tlustém střevě a výrazně tak napomáhat látkové výměně. Je však důležitá i v dalších oblastech.
Čtěte také: Sláva teplé vodě!
Čím je tak prospěšná?
Přítomnost vlákniny v potravě snižuje rychlost, kterou vstupuje glukóza do krevního oběhu. Díky tomu tak mají potraviny s obsahem vlákniny obvykle nízký glykemický index. Známá je však především prospěšnost vlákniny v oblasti pozitivních dopadů na látkovou výměnu. Způsobuje totiž zvětšení střevního obsahu. Nerozpustná vláknina na sebe váže molekuly vody, a tím zvětšuje objem stolice. Tak jsou střeva nucena zvýšit aktivitu a rychleji se tak zbavují odpadních látek, jejichž zadržování v těle není žádoucí. Právě díky vláknině odpadní látky, které vznikají v průběhu trávení zkonzumované potravy, snadněji opustí trávicí trakt. Střevo tak s potenciálně nebezpečnými látkami přichází do styku po kratší časový úsek. Pokud jde o rozpustnou vlákninu, její větší část je využita jako živná půda pro mikrobiální flóru ve střevech a tak působí jako tzv. prebiotikum.
Čtěte také: Pálení žáhy nepodceňujte!
Kde ji najdeme?
K potravinám s dostatkem vlákniny patří především luštěniny, zelenina, ovoce a také brambory. Tmavá, nebo celozrnná mouka obsahuje větší množství vlákniny, než dosud častěji používaní mouka bílá. V naší stravě se objevuje bohužel stále málo luštěnin, které jsou na vlákninu bohaté, přitom z nich lze připravit řadu chutných pokrmů.
Čtěte také: Sacharidy, co třeba o nich nevíte?
V souvislosti s konzumací vlákniny je třeba zmínit pitný režim. Výraznější zastoupení nápojů s obsahem kofeinu není vhodné, neboť působí močopudně a tělo odvodňují, což je nežádoucí, když jíte stravu bohatou na vlákninu. Tehdy jsou právě tekutiny nezbytné, neboť vláknina v trávicím traktu bobtná, což může činit jedině v tekutině. Když má tedy tělo tekutin málo, příznivý efekt působení vlákniny se výrazně snižuje, v krajním případě při nedostatku tekutin může dojít i k poškození stěny trávicího ústrojí.
Text: (miž)
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)