Páteční mlsání? Nepečený tvarohový dort, který si nesmíte nechat ujít!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Co si budeme povídat, v tomto teple se nikomu nechce stát ani u sporáku, natož u trouby. Takže čím kratší dobu u těchto prostor můžeme strávit, tím lépe. Nicméně chuti neporučíme a tak i v tomto počasí musíme mít vhodnou sladkou pochutinu k dispozici. Vyzkoušejte tento nepečený dort s jahodou, určitě budete spokojeni!

SONY DSC
foto: pradobroty.cz

Suroviny:

SUŠENKOVÝ KORPUS:

  • 90 g másla 
  • 120 g máslových sušenek
  • 1 lžíce třtinového cukru (nebo cukru krystal)

PYRÉ:

  • 750 g jahod
  • 100 g cukru

KRÉM:

  • 6 plátků  nebo 10 g želatiny
  • 250 g mascarpone
  • 120 g cukru (30g vanilkového a 90 moučkového)
  • 500 g tvarohu
  • 100 g smetany ke šlehání
  • půlka jahodového pyré

JAHODOVÉ ZRCADLO:

  • 2 plátky želatiny nebo 4 g mleté želatiny
  • druhá část jahodového pyré

 

Příprava:

 

SUŠENKOVÝ KORPUS:

Sušenky nadrtíme a smícháme s cukrem. Máslo rozpustíme, nalijeme na drcené sušenky, promícháme v těstíčko a napěchujeme na dno formy (dno formy raději vyložíme pečícím papírem). Dáme alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.

PYRÉ:

Jahody omyjeme, odstopkujeme a rozmixujeme na pyré. Společně s cukrem je dáme do rendlíku, postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Na mírnějším ohni pak vaříme a redukujeme cca na polovinu objemu (trvá to asi půl hodiny). Pyré necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemný cedník.  Přepasírované pyré rozdělíme do dvou misek cca na poloviny. 

KRÉM:

Mascarpone, smetanu a cukr vložíme do mísy a pomocí robota na střední otáčky asi minutu promícháváme. Pak zapneme na nejvyšší otáčky a minutu až dvě šleháme, dokud není krém tuhý. Pak do něj po lžících zašleháme tvaroh.

Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny / mletou želatinu rozmícháme v několika lžicích voddy. Necháme bobtnat asi 5 minut.

V rendlíku si ohřejeme první část ovocného pyré až k varu. Odstavíme z plotny, želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme (mletou želatinu rovnou vkládáme do pyré), vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Hned přidáme vrchovatou lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme do hladka. Tuto jahodovu směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme do hladka. Nikdy nelijte horké pyré rovnou do krému, riskujete, že se krém srazí a vytvoří se v něm krupička.
Výsledkem je světle růžový krém.

Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ (který je pevně obepnutý dortovou obručí) a dáme do lednice minimálně na 3 hodiny (čím déle, tím lépe) dokud není zcela ztuhlý.

JAHODOVÉ ZRCADLO:

Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny / mletou želatinu rozmícháme v lžici vody. Necháme bobtnat asi 5 minut.

DÁLE:

Do rendlíku vložíme jahodové pyré a postavíme ho na sporák, přivedeme k varu a následně odstavíme. Želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme (mletou želatinu rovnou vkládáme do pyré), vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Necháme trochu zchladit (ale ne příliš pyré nesmí začít želírovat) a nalijeme na tvarohový krém tak, aby pyré pokrývalo celou plochu dortu. Dejte pozor, aby želé nebylo příliš horké, pokud budete lít želé na dort horké, začně rozpouštět tvarohovou vrstvu a vytvoří se vám v zrcadlo mramorování, které není žádoucí.

Vložíme zpět do lednice a necháme zatuhnout a proležet aspoň 4 hodiny, ideálně přes noc.

 

 

Vyzkoušeli jste? Jak vám chutnalo?

 

Markét ,)

 

 

 

Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.

Reklama

Doporučujeme

Čtyři šálky denně jsou v normě. Češi se limitu ani nepřibližují

Dlouhé roky nás strašili, že káva je dálnicí k infarktu a dehydrataci, jenže nejnovější data otáčejí kormidlo o sto osmdesát stupňů. Ukazuje se, že...

Dámské zimní boty – může jeden model ladit s elegantním kabátem i s ležérní bundou?

Zima přináší nejen zasněženou krajinu a sváteční atmosféru, ale často také náročné podmínky, které prověřují kvalitu naší obuvi. Mokré chodníky, rozbředlý sníh, mráz i...

Zapomeňte na Alpy. Světové hlavní město mléka leží v prachu a horku

Zelené pastviny a cinkání zvonů ve Švýcarsku jsou sice romantickou představou, avšak realita globálního mléčného byznysu vypadá diametrálně odlišně. Skutečný vládce trhu se ukrývá...

Přírodní péče k Vánocům? Ano, darujte kosmetiku plnou kozího mléka

Také přemýšlíte, jak udělat radost svým blízkým  dárkem, který má opravdový smysl? Přírodní kosmetika plná kozího mléka v sobě spojuje mnohé. Kozí mléko bylo...

Banánová slupka a čaj. Trik za pár korun, který rozsvítí Vánoce

Máte doma zelený keřík, který zarputile odmítá vykvést, zatímco v obchodech vidíte rostliny obalené poupaty? Čas se krátí, ale ještě není vše ztraceno, neboť...

Sukně Reserved: moderní kousky, které reagují na rytmus každodenního života

Sukně od Reserved dnes nejsou jen estetickým doplňkem, ale funkční součástí šatníku, která dokáže pružně reagovat na to, jaký máte den. Jednoduché střihy, výraznější...

Manželství není Disneyovka: 5 krutých pravd, které zjistíte až po svatbě

Vstupujeme do toho s růžovými brýlemi a pocitem, že láska hory přenáší, jenže realita všedních dnů nás často profackuje dřív, než stihneme vybalit svatební...

Pracoval s Pittem i DiCapriem. Martin Hub v pořadu Popojedem odhaluje zákulisí kaskadérského řemesla

Známý český herec a kaskadér, který se představil i ve světových filmech jako Titanic, Gladiátor nebo Troja. To není nikdo jiný než Martin Hub....

Jak využít slupky z brambor a jablek pro zdravější vaření

Automaticky saháme po škrabce a bezmyšlenkovitě házíme kusy zeleniny do koše, aniž bychom tušili, že se zbavujeme toho nejcennějšího pokladu. Slupky totiž nejsou odpadem...

Průvodce online seznamováním

V dnešní digitální době se seznamování přes internet stalo běžnou součástí našeho života. Online seznamky a aplikace přinášejí obrovské možnosti – můžete se spojit...

5 nejčastějších chyb při třídění odpadu: i malé změny vedou k velkým úspěchům

Třídění odpadu se u nás již stalo standardem, podle nejnovějších statistik třídí pravidelně své odpady na 75 % obyvatel ČR. Řadíme se tak mezi...

Ženy o Vánocích touží po klidu, muži po hračkách. Jak se trefit do vkusu úplně každému

Zase stojíš bezradně v obchodě a máš okno, protože vůbec netušíš, čím potěšit své blízké? Neboj, letos to zvládneme bez ponožek z nouze a...

Vánoční soutěž o jedinečnou kosmetiku Onclé

Přejete si k Vánocům něco, co potěší tělo i duši? Připravili jsme pro Vás luxusní balíček přírodní tělové kosmetiky, která podporuje zpevnění, vyhlazení a tvarování...

Darujte o letošních svátcích svým blízkým dárek, který jim přinese smysluplný odpočinek

Vánoční svátky jsou obdobím radosti, setkávání a vytváření trvalých vzpomínek. Jakmile však sváteční období skončí, mnoho dospělých čelí obvyklé výzvě – povánočnímu útlumu. Místo...

Slatiňany: Šlechtické sídlo, kde se psaly dějiny koní

Hledáte-li tip na výlet, kde se snoubí šlechtická elegance s unikátním příběhem koňského světa, vydejte se do Slatiňan. Toto malebné městečko, rozkládající se na...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3